ΕΜΠ: Η διδασκαλία των μαθημάτων θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί εξ αποστάσεως

Για το πώς θα μπει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην «επόμενη ημέρα», μετά το κλείσιμο λόγω κορονοϊού, αλλά και τη συνεισφορά του στην καταπολέμηση της covid-19 με την παραγωγή και παροχή εξοπλισμού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Μπουντουβής, η διδασκαλία των μαθημάτων στο Πολυτεχνείο θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί αποκλειστικά εξ αποστάσεως την τελευταία βδομάδα του Μαΐου, ενώ η διοικητική λειτουργία θα επανέλθει σταδιακά. Παράλληλα, προγραμματίζεται η διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων που δεν ήταν δυνατόν να γίνουν εξ αποστάσεως καθώς και των εξετάσεων.

«Είναι γεγονός ότι το ΕΜΠ περνάει στην επόμενη μέρα με την αισιοδοξία ότι η συνολική εκπαιδευτική διαδικασία θα καρπωθεί το κέρδος της μέχρι στιγμής αποτελεσματικής αντιμετώπισης της εξάπλωσης του COVID-19 στη χώρα», τόνισε ο κ. Μπουντουβής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Χαρακτήρισε την παρούσα κατάσταση «εύθραυστη» και πρόσθεσε: «Δεδομένου ότι η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς το φθινόπωρο δεν μπορεί να θεωρείται απαλλαγμένη από κινδύνους υποτροπής της πανδημίας, οι σχεδιασμοί στο ΕΜΠ εκτείνονται και πέραν της τρέχουσας ευαίσθητης περιόδου σταδιακής ανάκαμψης από το lockdown και της επικείμενης περιόδου εργαστηρίων και εξετάσεων».

Για τον πρύτανη, θεωρείται κεκτημένο η εμπειρία που αποκτήθηκε μέχρι στιγμής από τη διαχείριση της εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας του ΕΜΠ και εκτίμησε ότι θα είναι πολύ χρήσιμη στο μέλλον.

Για τη λειτουργία των εργαστηρίων και τη διεξαγωγή των εξετάσεων, ο πρύτανης σημείωσε: «Είναι δύσκολο το εγχείρημα, γιατί οι προδιαγραφές που τίθενται από τα μέτρα προστασίας από τον COVID-19 είναι αποτρεπτικοί της συγκέντρωσης φοιτητών σε κλειστούς χώρους, όπως εργαστήρια και αίθουσες. Οι εξετάσεις από απόσταση έχουν το σοβαρό πλεονέκτημα της έλλειψης υγειονομικού κινδύνου αλλά μειονεκτούν ως προς την ακεραιότητά τους. Όλοι οι παράγοντες, που πολλοί είναι αλληλοσυγκρουόμενοι, θα σταθμιστούν και θα γίνουν επιλογές κατά Σχολή και κατά μάθημα με πρώτιστο κριτήριο την ελάχιστη διακινδύνευση της υγείας των φοιτητών και του προσωπικού».

Η συνεισφορά του ΕΜΠ στην καταπολέμηση της Covid-19

Κοιτώντας λίγο πίσω, στο γενικότερο lockdown, το ΕΜΠ μπήκε από την αρχή στη μάχη για την καταπολέμηση του κορονοϊού, κατασκευάζοντας και δωρίζοντας εξοπλισμό για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Τα αντανακλαστικά του ΕΜΠ σε ό,τι αφορά στην αρωγή του Εθνικού Συστήματος υγείας ήταν άμεσα και η εθελοντική ανταπόκριση των ανθρώπων του ΕΜΠ εξαιρετική», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης.

Καθηγητές επικεφαλής των Εργαστηρίων Προηγμένων Υλικών, Νανο-υλικών και Νανοτεχνολογίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Ταχείας Κατασκευής Πρωτοτύπων και Εργαλείων της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών συντόνισαν την όλη προσπάθεια σχεδιασμού παραγωγής υλικού για υγειονομική χρήση (ΕΜΠ – 3DP-NTUA hub, http://3dpntuahub.gr/). Την πρώτη παρτίδα των 100 προμετωπίδων στον «Ευαγγελισμό» και τη «Σωτηρία» ακολούθησαν πολλές παρτίδες σε πολλά νοσοκομεία, κέντρα αναφοράς και μη, αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες και αρχές των οποίων το προσωπικό εκτίθεται στον κίνδυνο της εξάπλωσης του COVID-19.

«Η κλίμακα παραγωγής στο ΕΜΠ δεν ανταγωνίζεται μεν την αντίστοιχη βιοτεχνική ή βιομηχανική αλλά η τρέχουσα παραγωγή μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης φτάνει τις 100 προμετωπίδες την ημέρα που εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ζήτηση», σημείωσε ο κ. Μπουντουβής.

«Ο σχεδιασμός νέων συσκευών υγειονομικής χρήσης και η βελτιστοποίηση υπαρχουσών, τόσο ως προς το σκέλος της αποδοτικής λειτουργίας τους υπό συνθήκες αιχμής όσο και των υλικών κατασκευής τους, απασχολεί τις ερευνητικές ομάδες του ΕΜΠ σε διάφορες Σχολές, σε στενή συνεργασία με ιατρικές ομάδες», πρόσθεσε.

Πέραν του σχεδιασμού και παραγωγής συσκευών, το ΕΜΠ έχει μπει και στον χώρο της ανάπτυξης ευφυών εφαρμογών.

Μία εξ αυτών των εφαρμογών, η εφαρμογή SMARTY που διακρίθηκε στον διαγωνισμό HackCoronaGreece, αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Βιοϊατρικών Προσομοιώσεων και Απεικονιστικής Τεχνολογίας και το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Συστημάτων Μάθησης της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, υποστηρίζει λήψη αποφάσεων σε συνδυασμό με ανίχνευση κρουσμάτων και τηλε-παρακολούθηση ασθενών COVID-19.

Έτερη, η εφαρμογή Sewers4COVID, στην ανάπτυξη της οποίας, από διεθνή ομάδα, συμμετείχε και η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό EUvsVirusHackathon και στοχεύει στην πρόληψη πλήγματος από τον COVID-19 σε κλίμακα αστικού ιστού, με παρακολούθηση δικτύου λυμάτων πόλης.

«Στο ΕΜΠ υπάρχει έντονη δραστηριότητα στην ανάπτυξη ευφυών εφαρμογών, που αξιοποιούν μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης στην πρόληψη και αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας», επιβεβαίωσε ο κ. Μπουντουβής.

 

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...