Ένας Έλληνας υπουργός στη Ζιμπάμπουε!

Είναι ο μοναδικός λευκός και το νεότερο μέλος στην κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε.

Ο λόγος για τον 32χρονο Βαγγέλη Χαριτάτο με καταγωγή από την Κεφαλλονιά και την Τήνο ο οποίος από τον περασμένο Φεβρουάριο εντάχθηκε στο κυβερνητικό σχήμα της αφρικανικής χώρας.

Ο ίδιος χαρακτηρίζεται από τον Τύπο της χώρας στην οποία ζει ως ένα από τα βασικότερα και πλέον δημοφιλή στελέχη της κυβέρνησης καθώς τουλάχιστον 24.000 πολίτες της Ζιμπάμπουε τον εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.

Ο Β Χαριτάτος δεν είναι ο πρώτος ελληνικής καταγωγής πολιτικός της Ζιμπάμπουε.

Ο πατέρας του Πέτρος Χαριτατος το 2005 διετέλεσε γερουσιαστής και μέλος του Κοινοβουλίου της Ζιμπάμπουε. Το μικρόβιο της πολιτικής πέρασε στον γιο του Βαγγέλη και το 2018 εξελέγη βουλευτής.

Λίγους μήνες αργότερα ο Πρόεδρος της χώρας Εμερσον Μνανγκάγκουα τον όρισε υφυπουργό Γεωργίας Υδάτων Περιβάλλοντος και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

«Είναι μεγάλη τιμή για εμένα. Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο που μου έδωσε αυτό το σημαντικό υπουργείο. Προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα στελεχώνουν την κυβέρνηση νεαρά σε ηλικία άτομα και αφού εκλέχθηκε τήρησε τη δέσμευσή του» δηλώνει στη Realnews ο Β. Χαριτάτος αναφερόμενος στην υπουργοποίησή του και συμπληρώνει: «Χρησιμοποιώ όλη μου την ενέργεια για να βρω λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μου και προσπαθώ καθημερινά να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για τον λαό της Ζιμπάμπουε».

Ο Ελληνας ομογενής αναφερόμενος στις δύο πατρίδες του επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία. «Θα εκπλαγείτε αν σας πω ότι η Ελλάδα είναι σχεδόν ίδια με τη Ζιμπάμπουε. Η νοοτροπία των λαών μας είναι σχεδόν ίδια. Οι ιστορίες και των δύο χωρών είναι πολύ πλούσιες και οι άνθρωποι είναι περήφανοι για το παρελθόν τους. Ομοιότητες υπάρχουν και στην πολιτική κατάσταση. Οπως και στην Ελλάδα έτσι και στη Ζιμπάμπουε έχουμε βιώσει πολύ δύσκολες στιγμές στην οικονομία μας» αναφέρει ο Β Χαριτάτος και απευθύνει κάλεσμα στους Ελληνες επιχειρηματίες για επενδύσεις.