Έντονο το προσφυγικό στοιχείο στις «Αποτυπώσεις της Μνήμης» στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Όταν κάποιος ξεριζώνεται από τον τόπο του, παίρνει ένα αντικείμενο μαζί του: ένα παιχνίδι, μια κούκλα, ένα ρούχο ή κάτι άλλο που μπορεί να είναι ευτελές, όμως τον συνδέει με μια πατρίδα που μπορεί να χάθηκε, που κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρχει αύριο. Η εικόνα τέτοιων αντικειμένων, οι πρόσφατες μνήμες από την Ειδομένη αλλά και η επέτειος των 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στάθηκαν η αφορμή για να αποτυπωθεί στην τέχνη η σκέψη και το συναίσθημα που δημιουργεί το γεγονός του πολέμου στον καλλιτέχνη. Από σήμερα εκτίθενται στην έκθεση “Αποτυπώσεις της Μνήμης…” στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στη Θεσσαλονίκη, εικαστικές δημιουργίες, φωτογραφίες, κατασκευές, εγκαταστάσεις, βίντεο και γλυπτά που δημιούργησαν 13 κορυφαίοι σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες.

«Στόχος των έργων αυτών είναι να αφυπνίσουν και να δραστηριοποιήσουν τους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης, ώστε να διαπιστώσουν ότι η τέχνη, στο πέρασμα του χρόνου, είναι ενεργή σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας, στις εξελίξεις που αφορούν το προσφυγικό» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, Σταυρούλα Μαυρογένη.

«Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου σκεφτήκαμε ότι πρέπει να επικαιροποιήσουμε γεγονότα, που ούτως ή άλλως συμβαίνουν σε κάθε πόλεμο και σε κάθε στιγμή δυστυχίας των ανθρώπων. Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι πρόσφυγες ήταν πάρα πολλοί, ξεκληρίστηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι και πάρα πολλοί επίσης μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Σερβίας: πολλοί άνθρωποι, από τον βασιλιά μέχρι και τους απλούς πολίτες, μεταφέρθηκαν κατά ομάδες στην Κέρκυρα, κάποιοι πέθαναν στο δρόμο. Σκεφτήκαμε ότι το ζήτημα πόλεμος, άνθρωποι, πρόσφυγες είναι τελικά επίκαιρο και απευθυνθήκαμε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την οποία συνεργαστήκαμε για την έκθεση “Αποτυπώσεις της Μνήμης”» σχολιάζει η κ. Μαυρογένη που υπογράφει την επιμέλεια της έκθεσης.

Αναφερόμενη στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, επισημαίνει ότι επρόκειτο για μια χαρακτηριστική περίπτωση κατά την οποία ανατράπηκαν τα πάντα και άνθρωποι με τους οποίους ο ελληνικός λαός βρισκόταν πολύ κοντά έγιναν πρόσφυγες, αναζητώντας τον δρόμο τους στη νέα πραγματικότητα. “Είναι κάτι που μπορεί να γίνει και στη δική μας γειτονιά. Δεν μπορούμε να είμαστε τόσο σκληροί με τους άλλους. Οφείλουμε να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα του ανθρώπου που δεινοπαθεί, να δώσουμε το χέρι στον αδύναμο και να ευαισθητοποιηθούμε και εμείς που βρεθήκαμε απροετοίμαστοι απέναντι στην κατάσταση που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στο προσφυγικό ζήτημα” προσθέτει.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, υπογράφουν οι Γιώργος Κατσάγγελος, Καθηγητής της Σχολής Καλών τεχνών του ΑΠΘ και Νίκος Παπαγεωργίου, Δρ Ιστορίας της Τέχνης. Συμμετέχουν, επίσης, οι καλλιτέχνες: Ευαγγελία Αθανασιάδου, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ελένη Θεοφυλάκτου, Γιώργος Διβάρης, Γιώργος Δρόσος, Γιώργος Κατσάγγελος, Στέλιος Ντεξής, Αθανάσιος Πάλλας, Σταύρος Παναγιωτάκης, Σωτήρης Πανουσάκης, Βαγγέλης Πλοιαρίδης, Ξενής Σαχίνης και Λάμπρος Ψυρράκης.

Οι καλλιτέχνες θα είναι απόψε παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης, προκειμένου να συνομιλήσουν με το κοινό ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει προσπάθεια διοργάνωσης εργαστηρίων για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.