Εντοπίστηκε η «γιάφκα» του ΚΕΕΛΠΝΟ – Κρύπτη με έγγραφα και τιμολόγια πίσω από χτισμένη πόρτα!

Μία απίστευτη εξέλιξη στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ αποκαλύπτει σήμερα με δημοσίευμα της η εφημερίδα Documento.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μια ομάδα επιθεωρητών πριν από λίγες ημέρες ανακάλυψε μία «κρύπτη», χτισμένη με γυψοσανίδα, μέσα στην οποία βρέθηκαν κρίσιμα έγγραφα, αποδείξεις και τιμολόγια.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento η έρευνα έγινε το πρωί της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου όταν μια ομάδα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, η οποία τα τελευταία χρόνια διενεργεί προκαταρκτική έρευνα για τα σκάνδαλα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, έφτασε συνοδεία αστυνομικών στο κτίριο της οδού Αγράφων 3 στο Μαρούσι και ζήτησε από τη διοίκηση να τους οδηγήσει στο δεύτερο υπόγειο όπου είναι το γκαράζ.

Το κλιμάκιο άρχισε να ερευνά τον χώρο του γκαράζ και έμοιαζε να αναζητά κάτι πίσω από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Αφού έκαναν μια γενική κατόπτευση του χώρου πλησίασαν τους τοίχους του υπογείου και προς μεγάλη έκπληξη των αστυνομικών άρχισαν να ψηλαφίζουν τις επιφάνειες και στη συνέχεια να τις χτυπούν.

Μια επιθεωρήτρια ενημέρωσε τους συναδέλφους της ότι κάτι είχε βρει και διευκρίνισε πως ο ήχος από το χτύπημα του τοίχου ακουγόταν υπόκωφος.

Συμφώνησαν ότι αυτό που φαινόταν για τοίχος δεν ήταν τοίχος αλλά επιφάνεια που κάλυπτε κάποιο κρυφό άνοιγμα.

Τα επόμενα λεπτά κατάφεραν να αφαιρέσουν ένα κομμάτι γυψοσανίδα η οποία ενώ εμφάνιζε την όψη τοιχοποιίας στην πραγματικότητα έκρυβε μια πόρτα.

Το μεικτό κλιμάκιο έρευνας του ΚΕΕΛΠΝΟ βρισκόταν μπροστά σε μια μεγάλη αποκάλυψη στοιχεία αλλά και τη μαφιόζικη λειτουργία του αμαρτωλού κέντρου.

Πίσω από την πόρτα που κάλυπτε η γυψοσανίδα υπήρχε ένα κρυφό δωμάτιο με ντουλάπες γεμάτο έγγραφα από τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Με εντολή της γενικής επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης ξεκίνησε η κατάσχεση και αρχειοθέτηση του υλικού και φυσικά η αξιολόγησή του που κράτησε επτά ημέρες.

Το «βαθύ λαρύγγι»

Η πληροφορία για την κρύπτη μέσα στο ΚΕΕΛΠΝΟ δόθηκε σύμφωνα με πληροφορίες μέσω τηλεφώνου από άτομο το οποίο δεν αποκάλυψε την ταυτότητά του αλλά εικάζεται πως ανήκει στην ομάδα στελεχών του κέντρου ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να είναι κάποιος από τους ήδη υπόδικους ο οποίος θα εμφανιστεί αφού έδωσε την πληροφορία για να ελαφρύνει τη θέση του.

Η κρύπτη φαίνεται ότι ήταν γνωστή σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο χώρος μπροστά από την καλυμμένη πόρτα ήταν σε χρήση κανονικά ως πάρκινγκ αυτοκινήτων και είναι μάλλον απίθανο οι υπάλληλοι που σύχναζαν στο δεύτερο υπόγειο να γνώριζαν λεπτομέρειες.

Μετά την επίσημη αποκάλυψη του σκανδάλου το 2015 η πληροφορία για κρυφό λογιστήριο και αρχείο του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε φτάσει στα κλιμάκια έρευνας.

Ως γιάφκα του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε προσδιοριστεί αρχικά διαμέρισμα κοντά στα κεντρικά κτίρια που φαίνεται να έχει νοικιαστεί από στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά δεν υπήρχαν άλλες πληροφορίες.

Το κρυφό αρχείο και λογιστήριο κατέληξε να είναι κάτι σαν αστικός μύθος στα κλιμάκια έρευνας μέχρι που η πληροφορία την προηγούμενη βδομάδα αποκάλυψε αυτό το οποίο θεωρούσαν πλέον αδύνατο να υπάρχει.

Τα ευρήματα

Στις ντουλάπες το μικρό κλιμάκιο των επιθεωρητών εντόπισε συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ αποδείξεις και τιμολόγια κινήσεις λογαριασμών και υλικό το οποίο αποτυπώνει τη λειτουργία του ως το 2015.

Το υλικό αυτό το οποίο αποκαλύπτει πώς λειτουργούσε το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά κυρίως ποιους χρηματοδότησε κατά καιρούς και με ποιον τρόπο αναζητείται εδώ και τέσσερα χρόνια από διάφορα κλιμάκια ελέγχου αλλά και εισαγγελείς που έχουν ασχοληθεί με τη διερεύνηση των υποθέσεων.

Τον Νοέμβριο του 2015 ύστερα από πολύμηνη επιτόπια έρευνα στο κέντρο το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας με έκθεση ελέγχου για το ΚΕΕΛΠΝΟ περιγράφει πώς σπαταλήθηκε το δημόσιο χρήμα μέσα από δαπάνες για εικονική διαφήμιση και προώθηση. Διατυπώνει όμως προβληματισμό γιατί τα αποδεικτικά στοιχεία για τις δαπάνες αυτές δεν βρέθηκαν ποτέ ώστε να στοιχειοθετηθούν και το ασφαλές συμπέρασμα και η ποινική ευθύνη.

Στο λογιστήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ υπήρχε ένα βολικό δημιουργικό χάος. Παρά τη γαλαντομία του ΚΕΕΛΠΝΟ σε δαπάνες δεν υπήρχε κανένα σύστημα μηχανοργάνωσης ενώ η οικονομική διευθύντρια Αικατερίνη Πολύζου είχε υποδείξει στους επιθεωρητές ανοργάνωτους φακέλους για έρευνα.

Σε επανειλημμένες ερωτήσεις των ερευνητών για το πού βρίσκονται τα στοιχεία η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και η οικονομική διεύθυνση έλεγαν πως αυτά έχουν κατασχεθεί από προηγούμενες έρευνες εισαγγελέων και δεν βρίσκονται πλέον στα αρχεία του κέντρου.

Γράφει συγκεκριμένα η έκθεση ελέγχου: «Η υπεύθυνη του Τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης Αικατερίνη Πολύζου ως υπεύθυνη του Τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει χορηγήσει στοιχεία κίνησης λογαριασμών τραπέζης extraits καθώς και πίνακα διενεργηθέντων διαγωνισμών του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ελεγχόμενη περίοδο αν και αυτά είχαν ζητηθεί από το κλιμάκιο ελέγχου από 19.2.2015. Την 4.6.2015 σε επίσκεψη του κλιμακίου στον φορέα ζητήθηκαν εγγράφως στοιχεία από υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο στις έγγραφες απαντήσεις της υπεύθυνης του Τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης και ουχί του Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ έγινε επίκληση διαφόρων αιτιάσεων φόρτος εργασίας ήδη αποσταλλέντα στοιχεία για άλλον έλεγχο κ.λπ. Σημειώνεται ότι στα εν λόγω έγγραφα μεταξύ άλλων επικαλείται πως παρέδωσε την πλειονότητα των στοιχείων που ζητήθηκαν την 26.5.2015 χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού ουδέν στοιχείο αναγόμενο στην οικονομική διαχείριση χορηγήθηκε».

Αναπάντητα ερωτήματα

Τιμολόγια συμβάσεις αποδεικτικά τραπεζών θα ταξινομηθούν το επόμενο διάστημα και με βάση τα στοιχεία είναι λογικό να επαναπροσδιοριστεί πλέον η έρευνα ή να συμπληρωθούν στοιχεία που ήδη υπάρχουν.

Η ύπαρξη των κρυφών στοιχείων ενοχοποιεί επίσης συγκεκριμένα άτομα που είχαν σχέση με την οικονομική διεύθυνση οπότε είναι πιθανόν να υπάρξουν και άλλες διώξεις που αφορούν την υπεξαγωγή των σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων του δημοσίου.

Δεν είναι απίθανο να ανοίξουν ακόμη και στόματα αφού η υπόθεση γίνεται πολύ σοβαρή και οι ως σήμερα υπόδικοι πρέπει ενδεχομένως να διαλέξουν τον ρόλο του κατηγορουμένου με βαριές κατηγορίες ή του μάρτυρα.

Οι επιθεωρητές ερευνητές δεν είναι φυσικά οι μόνοι που αναρωτιούνται γιατί αυτά τα στοιχεία κρατήθηκαν κρυφά με τόση επιμέλεια.

Θα μπορούσαν οι ενεχόμενοι να τα έχουν καταστρέψει καταστρέφοντας πιθανόν και την αλυσίδα που οδηγεί στους ενόχους.

Επέλεξαν όμως να τα κρατήσουν και μάλιστα με τέτοιον προσεγμένο και ασφαλή τρόπο. Ενας πιθανός λόγος είναι πως τα στοιχεία αυτά κρατήθηκαν γιατί χρησιμοποιούνται σε εκβιασμούς. Μέσω των αποκαλυπτικών εγγράφων ασκούνται ίσως πιέσεις σε αυτούς που έχουν βάλει τις υπογραφές τους σε παράνομες ενέργειες και εκβιάζονται όσοι συμμετείχαν στο μεγάλο φαγοπότι είτε ως υπογράφοντες είτε ως ευνοημένοι.