Επερώτηση της «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία» στο περιφερειακό συμβούλιο για τις διακοπές ρεύματος σε φτωχούς

Επερώτηση για τις διακοπές ρεύματος σε οικογένειες φτωχών και άνεργων πολιτών κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά» Θανάσης Αγαπητός, στην οποία μεταξύ άλλων κάνει λόγο για χιλιάδες «νοικοκυριά που είτε τους έχει κοπεί το ρεύμα είτε έχουν μεγάλες δυσκολίες να αποπληρώσουν λογαριασμούς (με κίνδυνο τη διακοπή), είτε δεν μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση ώστε να προχωρήσουν σε διακανονισμό δόσεων».

Ο Θ. Αγαπητός σημειώνει πως «κυβέρνηση και ΔΕΗ δείχνουν να τους αφήνει αδιάφορους το ποιος έχει φέρει την κοινωνική πλειοψηφία σ’ αυτή την κατάσταση, με τις απολύσεις, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, την ασταμάτητη φοροληστεία κι όλα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί με τα μνημόνιά τους. Έχουν οδηγήσει τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην κατάσταση να μη μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, από τις συνεχείς αυξήσεις της τιμής του, σε εποχές που το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών συνεχώς μειώνεται (ή εξαφανίζεται)».

Στην επερώτηση της «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία» αναφέρεται πως «το ηλεκτρικό ρεύμα αντιμετωπίζεται όχι ως αναγκαίο κοινωνικό αγαθό αλλά ως εμπόρευμα, που η ΔΕΗ όποτε θέλει μπορεί να μας το στερήσει. Και ενώ ξοδεύει τόσα εκατομμύρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις για να παρουσιάσει ένα κοινωνικό πρόσωπο με τους διακανονισμούς που “προσφέρει”, στην πραγματικότητα εκβιάζει, σύμφωνα με δεκάδες καταγγελίες, όλους αυτούς που έχουν φτάσει στα όρια της απόλυτης φτώχειας, απειλώντας με κόψιμο του ρεύματος (και πραγματοποιώντας σε πολλές περιπτώσεις την απειλή) και αρνούμενη να συνάψει διακανονισμό χωρίς την απαιτούμενη υπέρογκη προκαταβολή, ενώ δεν διακανονίζει τον αριθμό δόσεων με τρόπο που να αναλογεί στις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη».

Ακόμη, στην επερώτηση, σημειώνεται πως «τη στιγμή που η ΔΕΗ ‘ξεχνα’ να κατεβάσει το διακόπτη σε μεγάλες βιομηχανίες, κανάλια και κόμματα που της χρωστούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ […], αποκλείει από οποιονδήποτε διακανονισμό όσους επανασύνδεσαν το ρεύμα, κατηγορώντας παράνομα τους οφειλέτες για “ρευματοκλοπή” (πράγμα που φυσικά αλλά και νομικά δεν ισχύει, αφού ο μετρητής  καταγράφει   τις κιλοβατώρες που καταναλώνονται) και προσπαθεί  έτσι να προκαλέσει τον κοινωνικό αυτοματισμό χωρίζοντας τους καταναλωτές των λαϊκών νοικοκυριών σε συνεπείς και “μπαταξήδες”».

Η «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία» ζητεί να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος και νερού,  να μειωθούν τα τιμολόγια του ρεύματος (όπως και νερού, πετρελαίου, φυσικού αέριου), να γίνονται διακανονισμοί αποπληρωμής της οφειλής με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη.

Και ρωτά τον περιφερειάρχη: «Πώς προγραμματίζει να στηρίξει τις χιλιάδες οικογένειες ανέργων και φτωχών συμπολιτών μας, που βρίσκονται χωρίς δουλειά, μισθό και ψωμί και παράλληλα  κινδυνεύουν  να βρεθούν και στο σκοτάδι; Γιατί δεν διαθέτει από το υπέρογκο αποθεματικό της περιφέρειας, που χρόνο με το χρόνο ακόμα και στα χρόνια της μνημονιακής φτώχειας αυξάνει (έχει ξεπεράσει φέτος τα 85 εκατ. ευρώ), ένα σημαντικό ποσό (έστω το 10%) για να καλύψει την ανάγκη αυτών των φτωχών νοικοκυριών της περιφέρειάς μας για πληρωμή της προκαταβολής και να αναγκάσει τη ΔΕΗ σε διακανονισμό δόσεων ανάλογα με τις ανάγκες του οφειλέτη; Γιατί δεν προχωρά στην ίδρυση γραφείου που θα ασχολείται μόνο με την κάλυψη των ζωτικών κοινωνικών αναγκών των νοικοκυριών και ασκώντας ουσιαστική κοινωνική πολιτική θα στηρίζει σταθερά και αξιοπρεπώς τα φτωχά και δοκιμαζόμενα λαϊκά στρώματα;».