Έπεσαν οι μάσκες της νέας αρπαχτής με τον “κοροιδοϊό”…

Υποχρεωτική λέει θα είναι η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, μετά τις 4 Μαίου και μάλιστα οι παραβάτες θα τιμωρούνται με τσουχτερά πρόστιμα 150 ευρώ.

Δύο ελληνικές επιχειρήσεις, στη Θεσσαλία και στη Θράκη, άμεσα έχουν δρομολογήσει την μαζική παραγωγή μασκών και υπόσχονται ότι θα καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της χώρας. Ποιες όμως είναι αυτές και πόσοι μπορούν να αντέξουν το κόστος;

Στις καλύτερες περιπτώσεις, το κόστος μίας πιστοποιημένης χειρουργικής μάσκας μιας χρήσης στην Αθήνα, σήμερα, είναι περίπου στα 0,80- 1 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά το 1,20-1,50 ευρώ. Ο καθένας θα χρειάζεται από 2-4 μάσκες ημερησίως, δηλαδή από 60 έως 120 ευρώ. Μία οικογένεια, το λιγότερο, θα ξοδεύει ένα βασικό μισθό το μήνα μόνο για μάσκες, αν θέλει να αποφύγει τα πρόστιμα. Ακόμα και υφασμάτινες μάσκες, πολλαπλών χρήσεων, να χρησιμοποιηθούν, πρέπει να γίνουν μαζικές αγορές από όλους, ώστε να προλαβαίνουμε το πλύνε – στέγνωσε – αποστείρωσε – βάλε.

Η κυβέρνηση αντί να πριμοδοτεί και να χρηματοδοτεί κολλητούς καναλάρχες, εκδότες και ΚΕΚάρχες με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, να επιδοτήσει το κόστος παραγωγής της μάσκας και μετά να επιβάλει πρόστιμα. Εναλλακτικά, επίσης, μπορεί να επιβάλει διατίμηση, σε πολύ χαμηλή τιμή και σε ευπαθείς ομάδες ανέργους κ.λ.π, να τις διαθέτει δωρεάν. Αρκετά μας έχουν ξεζουμίσει. Φτάνει πια.

Δηλαδή όσοι δεν έχουν να πληρώσουν τη χρήση μάσκας, τι θα κάνουν; Επίσης όσοι δεν θα φορούν μάσκες, πέρα από τα πρόστιμα, κινδυνεύουν να αντιμετωπίζονται ως μιάσματα και φορείς της ασθένειας. Πάμε δηλαδή σε ένα νέο κοινωνικό ρατσισμό.

Γιατί άραγε μέχρι πρόσφατα οι επιδημιολόγοι δεν έλεγαν τίποτα συγκεκριμένο για τις μάσκες και ξαφνικά έγιναν υποχρεωτικές; Μέχρι και πριν λίγες μέρες ο Τσιόδρας διαβεβαίωνε ότι οι ιατρικές μάσκες δεν είναι απαραίτητες και μέχρι σήμερα η χρήση τους σε κλειστούς χώρους, όπως στα σούπερ μάρκετ, ήταν προαιρετική.

Μάσκες και τεστ για τον ιό, τζάμπα στο λαό, και να αφήσουν τις αρπαχτές με τον “κοροιδοϊό”…  

Φ.Δ.