Επιφυλακτικός ο νέος πρύτανης του ΠΑΜΑΚ για το σχέδιο μετεγκατάστασης στο Ν. Ρύσιο

Κλίμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων με διδάσκοντες και διοικητικό προσωπικό, αλλά και επικοινωνία και στενή συνεργασία με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας και με την εκάστοτε πολιτική προϊσταμένη αρχή θα επιδιώξει να εμπεδώσει στη καθημερινότητα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών Στέλιος Κατρανίδης, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη εκλέχτηκε νέος Πρύτανης του Ιδρύματος.

Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κατρανίδης διαβεβαιώνει πως οι πολιτικές προτιμήσεις καθενός δεν είναι καθοριστικές στη διαμόρφωση ενδοπανεπιστημιακών συγκλίσεων και συμμαχιών, διατηρώντας πάντως κάποια επιφύλαξη σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση διαφορετικών απόψεων στη διοίκηση, μέσα από την εκλογή αντιπρυτάνεων με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από αυτό του πρύτανη, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο εφαρμόστηκε και στις εκλογές στο ΠΑΜΑΚ.

Επιφυλάξεις διατυπώνει και ως προς το μεγάλο σχέδιο μετεγκατάστασης του Πανεπιστημίου στο Νέο Ρύσιο, με την ανέγερση -σε έκταση 15 στρεμμάτων που παραχωρεί ο Δήμος Θέρμης- κτιριακού συγκροτήματος 2.500 τετραγωνικών μέτρων.

«Η μετακίνηση ενός Πανεπιστημίου και μάλιστα όταν αυτή πρόκειται να γίνει εκτός πολεοδομικού ιστού μπορεί να απαιτήσει τεράστιες δαπάνες», λέει, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να αναζητήσει για το πρόβλημα χώρων του ΠΑΜΑΚ «περισσότερο ευέλικτες και αμεσότερες λύσεις, με στόχο τη μετεγκατάσταση τουλάχιστον ορισμένων λειτουργιών του Πανεπιστημίου, είτε μέσα στον ιστό της πόλης, είτε σε εγγύτερες σε αυτόν περιοχές».

Μιλά ακόμη για την ανάγκη διεθνοποίησης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών μέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών με πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ διαβεβαιώνει για την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τον Δήμο, την Περιφέρεια και τους οικονομικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, για τον εναρμονισμό των δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου με την ανάδειξη της πόλης ως μητροπολιτικού κέντρου των Βαλκανίων.