Επείγουσα ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Β. Μαρίνοβα

Επείγουσα ερώτηση κατέθεσε προς την Κομισιόν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με τη δολοφονία της δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα, χθες, στην πόλη Ρούσε της Βουλγαρίας.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε πως «η δημοσιογράφος πραγματοποιούσε έρευνα για υπόθεση διαφθοράς στην διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων», υπογραμμίζοντας πως «αποτελεί την τρίτη κατά σειρά περίπτωση δημοσιογράφου που δολοφονείται τον τελευταίο χρόνο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ερευνώντας υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης κοινοτικών πόρων, μετά τη Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στη Μάλτα και τον Γιαν Κούτσιακ στη Σλοβακία».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ρωτά την Κομισιόν ποια στήριξη σκοπεύει να παράσχει στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, μέσω της OLAF, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης της δολοφονίας της δημοσιογράφου, και με ποιους τρόπους σκοπεύει να ενισχύσει τους μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς και να προστατέψει τους δημοσιογράφους-ερευνητές που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα.

Η πλήρης ερώτηση του κ. Παπαδημούλη

«Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη από την υπόθεση της Βικτόρια Μαρίνοβα, της 30χρονης δημοσιογράφου του βουλγαρικού τηλεοπτικού δικτύου TVN, που κακοποιήθηκε σεξουαλικά και δολοφονήθηκε χθες στην πόλη Ρούσε της Βουλγαρίας, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η δημοσιογράφος πραγματοποιούσε έρευνα για υπόθεση διαφθοράς στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η Μαρίνοβα αποτελεί την τρίτη κατά σειρά περίπτωση δημοσιογράφου που δολοφονείται τον τελευταίο χρόνο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ερευνώντας υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης κοινοτικών πόρων, μετά τη Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στη Μάλτα και τον Γιαν Κούτσιακ στη Σλοβακία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Με δεδομένο ότι και οι τρεις δημοσιογράφοι ερευνούσαν υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης κοινοτικών πόρων, ποια στήριξη σκοπεύει να παράσχει στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, μέσω της OLAF, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης της δολοφονίας της δημοσιογράφου;
  2. Πώς σκοπεύει να ενισχύσει τους μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς απέναντι σε ζητήματα διασπάθισης κοινοτικών και άλλων πόρων και να προστατέψει τους δημοσιογράφους-ερευνητές που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα;».