Οι επίσημοι αγιασμοί στη Θεσσαλονίκη

Στους αγιασμούς σχολείων της Θεσσαλονίκης παραβρέθηκαν σήμερα πολιτικοί αλλά και δήμαρχοι, προκειμένου να ευχηθούν από κοντά στους μαθητές, στους γονείς τους αλλά και στους εκπαιδευτικούς «καλή σχολική χρονιά». Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης παραβρέθηκε στην τελετή αγιασμού του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς και του 1ου Ειδικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

«Εφαρμόζουμε μία νέα εκπαιδευτική πολιτική που επενδύει στην εκπαίδευση για έξοδο από την κρίση, για ένα μέλλον αξιοπρέπειας και ίσων ευκαιριών στην νέα γενιά. Η δημόσια, δωρεάν, δημοκρατική και ποιοτικά αναβαθμισμένη εκπαίδευση, είναι υποχρέωση της Πολιτείας για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών. Κόντρα στους καιρούς που ζούμε, για μια κοινωνία φτιαγμένη με τα ιδανικά του ανθρωπισμού», σημείωσε ο κ. Αμανατίδης.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος ξεκίνησε τη Σχολική χρονιά στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και το 2ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης. «Αυτονόητη δέσμευση της Πολιτείας η ελεύθερη πρόσβαση όλων των μαθητών στη δημόσια Παιδεία με καθηγητές, δασκάλους και νηπιαγωγούς από την πρώτη μέρα στα σχολεία, όπως και με όλα τα βιβλία. Αυτονόητη υποχρέωση που δεν ήταν δεδομένη τα τελευταία 30 χρόνια. Η γνώση και η Παιδεία αποτελούν τη βάση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο. Και οφείλουμε πέρα από την πρόσβαση στην Παιδεία να τροφοδοτήσουμε τη διαμόρφωση αξιών, ηθικής και την έμπνευση των παιδιών μας», τόνισε.

Στον αγιασμό των 15ου & 69ου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων, των 76ου & 99ου Νηπιαγωγείων καθώς και του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύουμε στην αξία της γνώσης και το αγαθό της εκπαίδευσης, προκειμένου να προσφέρουμε καλύτερα και περισσότερα σχολεία, που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό τους χρηματοδοτικούς πόρους του ΣΕΣ 2014-2020 και διαθέτουμε 18 εκατομμύρια ευρώ για τη σχολική στέγη. Ήδη, από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, υλοποιήσαμε παρεμβάσεις σε 55 σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στα οποία φοιτούν 13.500 μαθητές, ενώ παράλληλα διαθέσαμε πόρους και για 350 ειδικά σχολεία, στα οποία φοιτούν 4200 παιδιά με αναπηρία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

sikies

Μήνυμα-δέσμευση ότι η διοίκηση του δήμου θα συνεχίσει απτόητη να δίνει τη «μάχη για περισσότερα και καλύτερα σχολεία», καθώς η «παιδεία και η εκπαίδευση των παιδιών παραμένει πρώτη προτεραιότητα», έστειλε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης προς όλες τις σχολικές κοινότητες του δήμου, κατά τις τελετές αγιασμών που πραγματοποιήθηκαν για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο κ. Δανιηλίδης έκανε λόγο για την επιμονή της διοίκησης του δήμου να προτάσσει το δημόσιο σχολείο, παρά την απουσία της πολιτείας, και να το στηρίζει με έργα και όχι με λόγια. Αναφέρθηκε, επίσης, στις εργασίες συντήρησης και επισκευής που προηγήθηκαν στα σχολικά κτίρια και οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από το ταμείο του δήμου, προσθέτοντας τα έργα που έχουν προγραμματισθεί και έχουν προωθηθεί προς υλοποίηση. «Με συντηρήσεις, ανακατασκευές, αλλά και με ποιότητα, με επίπεδο, με ουσιαστικές δραστηριότητες και προγράμματα, το δημόσιο σχολείο μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας και να καταφέρει οι γονείς να το επιλέγουν, γυρνώντας την πλάτη στα ιδιωτικά κολέγια», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δανιηλίδης. Κάλεσε τέλος τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να αξιοποιούν στο έπακρο τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου σε ό,τι αφορά την ψυχολογική στήριξη, αλλά και το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα».

xortiaths

Το παρόν στους αγιασμούς σχολείων όλων των περιοχών του δήμου έδωσε και ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Η χρονιά στα σχολεία ξεκίνησε χωρίς προβλήματα ενώ όλα τα σχολεία θα λειτουργήσουν σε πρωινή βάρδια.

Μεταξύ άλλων, επισκέφτηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος και το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Πυλαίας, όπως και το 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Πυλαίας.  Να σημειωθεί ότι το 2ο Λύκειο Πυλαίας είχε ποσοστό εισαγωγής μέχρι και 90% στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ η ομάδα του χάντμπολ Α.Ε.Σ.Χ. Πυλαίας ανέβηκε στην Α1 κατηγορία Ανδρών.
«Το ότι η παιδεία είναι η πρώτη μας προτεραιότητα το επιβεβαιώνουμε με έργα, αλλά και με εγκαίνια σχολείων που γίνονται σχεδόν κάθε χρονιά. Τα παιδιά για εμάς είναι το μέλλον», σημείωσε ο δήμαρχος ενώ επισήμανε «…την ουσιαστική απουσία της Πολιτείας διαχρονικά όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης καθώς σταμάτησαν όλα τα έργα κρατικής χρηματοδότησης για την ανέγερση νέων σχολείων, ενώ μειώθηκαν δραματικά έως και 60% οι χρηματοδοτήσεις για τις λειτουργικές δαπάνες».

dimosdelta

«Κάθε νέο ξεκίνημα, είναι μια νέα ελπίδα» τόνισε στο μήνυμα του για την έναρξη σχολικής χρονιάς ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος. «Από την πρώτη μας μέρα στη διοίκηση του Δήμου Δέλτα είμαστε κοντά στα σχολεία μας, προκειμένου να διασφαλίζουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα στο σχολικό περιβάλλον. Τα προβλήματα δεν τελειώνουν ποτέ.

Η κρατική επιχορήγηση προς τις σχολικές επιτροπές εξακολουθεί να έρχεται μειωμένη κατά 30-40%, γεγονός που δυσχεραίνει την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων. Ωστόσο, χάρη στη δουλειά που κάνουν οι σχολικές επιτροπές του Δήμου μας και τη συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και τους εκπαιδευτικούς καταφέρνουμε να κρατάμε τα σχολεία μας σε υψηλό επίπεδο», σημείωσε ο κ. Φωτόπουλος, προσθέτοντας ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενέταξαν στο νέο ΕΣΠΑ την ανέγερση του 2ου Λυκείου Διαβατών. Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανέγερσης του 3ου Νηπιαγωγείου και του 2ου Δημοτικού στη Ν. Μαγνησία, ολοκληρώνονται 9 αίθουσες για το 4ο Γυμνάσιο Εχεδώρου (Ν. Μαγνησία), ήδη κατασκευάζεται το 5ο Νηπιαγωγείο Σίνδου ενώ δημοπρατείται το έργο ολοκλήρωσης του παλαιού Παιδικού Σταθμού στη Σίνδο. Προετοιμάζουν, τέλος, κι άλλα σχολεία όπως το ΕΠΑΛ Χαλάστρας και το 3ο Δημοτικό Διαβατών.

Φέτος, για πρώτη φορά ιδιωτικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου και συνδράμουν στην υλοποίηση έργων σχολικής στέγης, όπως η ανακατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο 4ο Γυμνάσιο Εχεδώρου του Δήμου Δέλτα, αλλά και η συντήρηση του 1ου, 2ου και 3ου Γυμνασίου Διαβατών.

volvi

«Στα χρόνια που αρχές και αξίες κλονίζονται πρέπει να προτάξουμε το ήθος, την αξιοκρατία, την αλληλεγγύη, την ευγενή άμιλλα και τη συνεργασία, διαμορφώνοντας έτσι τους αυριανούς καλούς και χρήσιμους πολίτες» ανέφερε ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, σημειώνοντας «εκ μέρους της δημοτικής αρχής, θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους, ότι θα είμαστε συνεχώς δίπλα σας. θα εργαστούμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, ώστε να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατόν περιβάλλον σε όλες τις σχολικές μονάδες. Όπως έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, η παιδεία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα στον δήμο Βόλβης, όχι μόνο σε επίπεδο διαμόρφωσης ενός σχολικού περιβάλλοντος χωρίς προβλήματα, όπως συνεχώς διασφαλίζουμε, αλλά και στο επίπεδο της ενεργούς συνδρομής στο εκπαιδευτικό έργο. Φέτος θα αποτελέσει ιδιαίτερο μέλημα μας, να συνδράμουμε σε νέα εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις σχολικές βαθμίδες».