Επίσκεψη του Δ. Παπαδημούλη στην Κίνα, 16-23 Δεκεμβρίου

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, θα επισκεφθεί την Κίνα από 16 ως 23 Δεκεμβρίου, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Δημ. Παπαδημούλης θα πραγματοποιήσει συναντήσεις υψηλού επίπεδου με τον Προέδρο του  Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Zhang Dejiang, ο οποίος είναι 3ος στην ιεραρχία στην Λ.Δ. της Κίνας, με τον Αντιπρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, ArkenImirbaki, τον Υφυπουργό Εξωτερικών Chao Wang  και τον Αντιπρόεδρο της Διοίκησης Εθνικού Τουρισμού Jiang Du, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πεκίνο, Πρέσβη κ. Schweisgut.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, μετά το Πεκίνο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης θα επισκεφθεί τη Σανγκάη και το Χάνγκζου, όπου μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τους Προέδρους των αντίστοιχων Λαϊκών Κογκρέσων.

Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη Ευρωπαίου αξιωματούχου στην Κίνα μετά από αρκετούς μήνες και σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των διμερών επαφών ΕΕ-Κίνας, μετά και την πραγματοποίηση της 40ής Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης ΕΕ-Κίνας στο Στρασβούργο τον Νοέμβριο.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται επίσης, δύο μήνες μετά τη διεξαγωγή του 19ου Συνεδρίου του ΚΚ Κίνας, όπου εξελέγη Πρόεδρος ο κ. Xi Jinping.

Σκοπός της επίσκεψης, είναι η ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας ΕΕ-Κίνας, ως στρατηγικών εταίρων στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, στο πλαίσιο της οποίας η Ελλάδα μπορεί να έχει σημαντικά γεωστρατηγικά και οικονομικά οφέλη.