Ερντογάν: Θα προχωρήσουμε γρήγορα προς το δημοψήφισμα

Άμεσα θα υπογράψει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης το οποίο ενέκρινε η τουρκική Εθνοσυνέλευση και με βάση το οποίο το πολίτευμα μετατρέπεται από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Η προεδρική υπογραφή – επικύρωση είναι απαραίτητη ώστε η τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει στη διοργάνωση δημοψηφίσματος για την επικύρωση της πολιτειακής αλλαγής.

Με βάση την συνταγματική αναθεώρηση, από το φθινόπωρο του 2019, όταν και θα διενεργηθούν ταυτόχρονα προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, η θέση του πρωθυπουργού θα καταργηθεί και ο πρόεδρος της Τουρκίας θα είναι ταυτόχρονα επικεφαλής του κράτους και επικεφαλής της κυβέρνησης, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ.

Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διενεργούνται ταυτόχρονα κάθε πέντε χρόνια, πλην της περίπτωσης πρόωρων εκλογών, ενώ η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, αφού ο χαρακτήρας της θα αποφασίζεται μέσω της άμεσης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (και πάλι κατά το πρότυπο των ΗΠΑ).

Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μπορεί πλέον να έχει κομματική ιδιότητα και θα χρειάζεται να την εγκαταλείπει, όπως έχει κάνει τυπικά ο κ. Ερντογάν, μολονότι διατηρεί άτυπα τους δεσμούς του με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρόεδρος του AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ έχει δηλώσει ότι η ημερομηνία του δημοψηφίσματος θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.