Το αίτημα της ΜΙΤ στη Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών

Τη συμβολή τους στην έρευνα κατά των υποστηρικτών του Γκιουλέν στη Γερμανία και την απέλασή τους στην Τουρκία ζήτησε η Τουρκική Μυστική Υπηρεσία MIT (Istihbarat Teskilati) από όλους τους αρμόδιους γερμανικούς φορείς και από την Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΒΝD), όπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε άρθρο του που θα δημοσιευτεί στην έντυπη έκδοση.

Σύμφωνα με τη ΜΙΤ, πολλοί υποστηρικτές του Γκιουλέν διέφυγαν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το Spiegel, που επικαλείται σχετικό έγγραφο το οποίο έχει στη διάθεσή του, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί τώρα να κερδίσει τη Γερμανία στη σκληρή τακτική του κατά της κοινότητας Γκιουλέν. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει έρευνα για 40 άτομα και έχει κάνει αίτηση να απελαθούν στην Τουρκία τρία, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο απεσταλμένος της τουρκικής κυβέρνησης στην πρεσβεία του Βερολίνου, Ουφούκ Γκεζέρ, έχει επανειλημμένα κάνει κρούση για τον Γκιουλέν στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, Τούρκοι διπλωμάτες έχουν απευθυνθεί σε έντεκα τοπικές κυβερνήσεις ομοσπονδιακών κρατιδίων για να ζητήσουν κοινή αντιμετώπιση. Εντούτοις, όλες απέρριψαν το τουρκικό αίτημα να τεθεί υπό παρακολούθηση η κοινότητα Γκιουλέν απο την γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.