«Ελληνικό γιαούρτι παράγεται μόνο στην Ελλάδα», ήταν η απάντηση και παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη με αφορμή την προσπάθεια κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να οικειοποιηθούν τον όρο, ενώ επισημαίνει με έμφαση: «Η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το χαρακτηρισμό γιαουρτιών που παράγονται εκτός Ελλάδος».
Σύμφωνα με τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον χαρακτηρισμό γιαουρτιών που παράγονται εκτός Ελλάδας, καθώς γενικά θεωρείται και εκλαμβάνεται ως ένδειξη προέλευσης, δηλαδή γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα. Επιπλέον, ο χαρακτηρισμός γιαουρτιού που δεν προέρχεται από την Ελλάδα ως «ελληνικό γιαούρτι» και η αποκάλυψη του πραγματικού τόπου παρασκευής στην ετικέτα δεν θεωρούνται από την Επιτροπή επαρκή στοιχεία για να αποφευχθεί ή να αντισταθμιστεί ο παραπλανητικός χαρακτήρας της ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι» ως προς την ταυτότητά του και τη χώρα καταγωγής του».
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με συνεχείς ερωτήσεις του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναδείξει εδώ και δύο χρόνια την προσπάθεια κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να οικειοποιηθούν τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» για δικά τους προϊόντα. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να παραπλανάται ο Ευρωπαίος καταναλωτής πιστεύοντας ότι το γιαούρτι με ετικέτα «ελληνικό γιαούρτι» προέρχεται και παρασκευάζεται στην Ελλάδα.
«Ο χαρακτηρισμός γιαουρτιού που δεν προέρχεται από την Ελλάδα σαν «ελληνικό γιαούρτι» και η αποκάλυψη του πραγματικού τόπου παρασκευής στην ετικέτα δεν θεωρούνται από την Επιτροπή επαρκή στοιχεία για να αποφευχθεί ή να αντισταθμιστεί ο παραπλανητικός χαρακτήρας της ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι» ως προς την ταυτότητά του και τη χώρα καταγωγής του. Η Επιτροπή με τη σαφή απάντησή της βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Αποτελεί πλέον αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων να προστατεύσουν αποτελεσματικά τον παραδοσιακό χαρακτήρα του ελληνικού γιαουρτιού. Να στηρίξουν το δοκιμαζόμενο Έλληνα κτηνοτρόφο. Να καταθέσουν ολοκληρωμένο φάκελο για το χαρακτηρισμό του ελληνικού γιαουρτιού ως προιόντος ονομασίας προέλευσης», αναφέρει ο κ. Κεφαλογιάννης.