Γ. Βαρουφάκης: «Υποδειγματικός κρατούμενος» της τρόικας ο Μητσοτάκης

Ρήξη με τους δανειστές και αναδιάρθρωση χρέους με μηδενικά πρωτογενή πλεονάσματα, είναι η λύση για την ελληνική οικονομική κρίση, που προτείνει ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος κατηγορεί τη κυβέρνηση πως ψεύδεται για την κατάσταση της οικονομίας, την ώρα που εφαρμόζει κατά γράμμα σχεδόν, τον 4ο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα.

“Πρόκειται για το πιο σκληρό και ύπουλο μνημόνιο”, είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης το μεσημέρι, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, από το συνεδριακό κέντρο Ν. Γερμανός. Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, είπε πως το κόμμα του θα στηρίξει τις όποιες θετικές προτάσεις, αλλά όχι την πολιτική που στηρίζει την μνημονιακή πολιτική υπέρ της πιο παρασιτικής ολιγαρχίας και με «νομοθετήματα θερινής νυχτός». Χαρακτήρισε μάλιστα τον Κ. Μητσοτάκη, «υποδειγματικό κρατούμενο» της τρόικας, των εργολάβων, των εταιριών εξόρυξης και των χρεωκοπημένων τραπεζών ενώ τον κατηγόρησε για υποκρισία καθώς έχει μεταθέσει την διαπραγμάτευση των πρωτογενών πελονασμάτων, αλλά και τις φοροελαφρύνσεις, στο άγνωστο μέλλον.

Μείωση μονομερώς των πρωτογενών πλεονασμάτων

Ερωτηθείς από το “Dailythess” για τη αντιμετώπιση της κρίσης, τόνισε πως η λύση πρέπει να αναζητηθεί μέσα από συγκεκριμένα βήματα, όπως τη μείωση μονομερώς των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1% ή ακόμα και 0.5% ή 0%, την σύνδεση αποπληρωμής του χρέους με την αύξηση του ΑΕΠ, την κατάργηση της προπληρωμής φόρων για τις επιχειρήσεις και την ίδρυση δημόσια υπηρεσίας διαχείρισης χρέους. «Μόνο με ρεαλιστική ανυπακοή και ρήξη με τους δανειστές και αναδιάρθρωση του χρέους υπάρχει φως στο τούνελ» είπε και κατηγόρησε του ευρωπαίους ηγέτες για υφεσιακές επιλογές που οδηγούν την Ευρώπη στην υποανάπτυξη.

Μίλησε επίσης για τοξική ολιγαρχία, που σχεδιάζει την εκμετάλλευση των κόκκινων δανείων και τόνισε πως κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε αύξηση του κοινωνικού εισοδήματος, αλλά μεγέθυνση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Επίσης χαρακτήρισε το νέο Ελληνα Επίτροπο, Μαργαρίτη Σχοινά, φερέφωνο της τρόικας και υπερασπίσθηκε την επιλογή του, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών να καταγράψει τις συνεδριάσεις του Eurogroup, διότι, όπως είπε, «το Eurogroup αποφασίσει για τις ζωές των πολιτών και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν». Συνέστησε μάλιστα στον νυν υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να καταγράφει ό,τι  λέγεται στο Eurogroup, διότι έχει υποχρέωση να το κάνει εκ μέρους της Ελλάδας. «Όλοι οι υπουργοί το έκαναν και το κάνουν αλλά μόνο εγώ το είπα» τόνισε και κατήγγειλε ότι επικρατεί αδιαφάνεια για τις συνομιλίες στο Eurogroup καθώς ουδέποτε έχουν κρατηθεί ή δοθεί πρακτικά των συνεδριάσεων.

Για την πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει την απλή αναλογική, είπε πως είναι μία πράξη εχθρική προς τη δημοκρατία, ενώ για την αύξηση του εκλογικού πλαφόν στο 5%, πρόσθεσε πως πρόκειται για τερτίπια σε βάρος του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Να μείνουν τα αρχαία στη Βενιζέλου

Για την αλλαγή του νόμου Κατσέλη, με την πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς, είπε ότι υιοθετήθηκε ώστε οι μισοί δανειολήπτες να «πεταχτούν εκτός προστασίας», ενώ για την Συμφωνία των Πρεσπών, είπε πως το κόμμα του την στήριξε χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος.

Για τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε πως πρόκειται για μία πόλη με τεράστιες δυνατότητες τις οποίες, ως βουλευτής της πόλης, θα προσπαθήσει να αναδείξει. Για αρχαία της Βενιζέλου, τάχθηκε υπέρ της παραμονής τους στο σταθμό του Μετρό, τονίζοντας πως η σπουδή της κυβέρνησης για την απόσπαση τους, παρότι οι αρχαιολόγοι διαφωνούν, δεν είναι αναίτια. «Κάτι μυρίζει» τόνισε ενώ για την ανάπλαση της ΔΕΘ είπε πως θα μελετήσει το φάκελο, αλλά ο ίδιος προκρίνει τη μεταφορά της σε ένα χώρο εκτός πόλης που θα μπορούσε να ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης του φορέα.

Για το κόμμα του, είπε πως τον Φεβρουάριο προχωρά σε ένα καταστατικό και οργανωτικό συνέδριο, με τα μέλη του κόμματος να αποφασίζουν για όλα, ενώ αύριο το μεσημέρι στη Λ. Σοφού, στο κέντρο της πόλης, θα εγκαινιαστούν τα γραφεία του ΜεΡΑ25 στη Θεσσαλονίκη.

Φ.Δ.