Γαλλία: Μετά οκτώ μέρες ολοκληρώθηκε η εκκένωση της «ζούγκλας» του Καλαί

Οκτώ μέρες διήρκεσε η εκκένωση της «ζούγκλας» του Καλαί, η οποία ολοκληρώθηκε χτες με την κατεδάφιση των τελευταίων πρόχειρων κατασκευών της μεγαλύτερης παραγκούπολης στη Γαλλία, όμως πλέον ένας καταυλισμός στο Παρίσι έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των γαλλικών αρχών.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην περιφερειακή εφημερίδα La Voix du Nord ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να επανεγκατασταθούν» πρόσφυγες στη «ζούγκλα» του Καλαί και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «από τον Οκτώβριο του 2015, 13.000 πρόσφυγες οδηγήθηκαν από το Καλαί σε κέντρα υποδοχής».

Από τις 24 Οκτωβρίου περίπου 5.000 ενήλικες απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία, ενώ περίπου 1.500 ανήλικοι, που έχουν εγκατασταθεί σε ένα ειδικό κέντρο υποδοχής, αναμένουν ακόμη την εξέταση της υπόθεσής τους από τις βρετανικές αρχές, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν στην απέναντι όχθη της Μάγχης και να επανενωθούν με την οικογένειά τους.

Προκειμένου να μην επιτραπεί η δημιουργία μιας άλλης παραγκούπολης και να καταπολεμηθεί η παράτυπη μετανάστευση, θα διατηρηθούν στην περιοχή της «ζούγκλας» «δυνάμεις της αστυνομίας», όπως δεσμεύθηκε πρόσφατα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Την ίδια ώρα όμως ένας καταυλισμός Σουδανών, Αφγανών, Λίβυων και κατοίκων Ερυθραίας συνεχώς μεγαλώνει σε μια συνοικία του βόρειου Παρισιού, κοντά στην πλατεία Στάλινγκραντ, και μέχρι στιγμής μετρά 2.000 κατοίκους.

Χθες πραγματοποιήθηκε στον καταυλισμό αυτό μια επιχείρηση «διοικητικού ελέγχου», ενώ πολλοί πολιτικοί, μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος, δεσμεύθηκαν να τον εκκενώσουν μέσα στην εβδομάδα.