Γερμανία: Η εκπαίδευση Αράβων σπουδαστών συνεχίζεται παρά την κατακραυγή

Η Γερμανία διέκοψε μεν τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία εξαιτίας του φόνου του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, αλλά η στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών δεν έχει διακοπεί εντελώς.

Επτά σπουδαστές στρατιωτικών σχολών της Σαουδικής Αραβίας παρακολουθούν το τρέχον διάστημα μαθήματα γερμανικών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εκπαίδευσή τους στη γερμανική στρατιωτική ακαδημία του Αμβούργου το 2019, πληροφορήθηκε το Γερμανικό Πρακτορείο από πηγές στο υπουργείο Άμυνας.

Η Γερμανία δεν έχει αυτή τη στιγμή σχέδια να τερματίσει τη συνεργασία σε αυτό το πεδίο με τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το υπουργείο, και άλλοι σπουδαστές στρατιωτικών σχολών αναμένεται να εισαχθούν στη γερμανική στρατιωτική ακαδημία την επόμενη χρονιά.

Οριστική απόφαση για αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν θα ληφθεί πιθανότατα πριν από το 2019, σύμφωνα με τις πηγές του dpa.

Η συμφωνία του Βερολίνου με το Ριάντ που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2017 για την εκπαίδευση των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών προέβλεπε την εκπαίδευσή τους για τρία ως τέσσερα χρόνια στο Αμβούργο μετά την αποπεράτωση ενός κύκλου μαθημάτων γερμανικών.

Η συμφωνία πάντως δεν όριζε κάποιο συγκεκριμένο αριθμό των εισακτέων σε ετήσια βάση. Το κόστος καλύπτει εξ ολοκλήρου το Ριάντ.

Η σχέση των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων με αυτές του σουνιτικού βασιλείου έχουν μπει στο μικροσκόπιο αφότου ο Κασόγκι, αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας The Washington Post που είχε επικρίνει αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δολοφονήθηκε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη τη 2α Οκτωβρίου.

Γερμανοί κοινοβουλευτικοί έχουν εξάλλου εκφράσει αγανάκτηση για τη δράση του σαουδαραβικού στρατού στην Υεμένη — το Ριάντ επενέβη στον πόλεμο αυτό τον Μάρτιο του 2015, επικεφαλής μιας στρατιωτικής συμμαχίας διαφόρων κρατών — όπου εκτυλίσσεται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ανήγγειλε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι δεν πρόκειται να γίνουν προς το παρόν άλλες εξαγωγές όπλων ή πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

ΑΠΕ