Για τη νίκη της δεξιάς στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ

Αλώβητη παραμένει η κυριαρχία της δεξιάς στο συνδικαλιστικό χώρο των δημοσιογράφων. Στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ διατήρησε άνετα την πλειοψηφία στο νέο δ.σ., παρότι υπήρξε μία ελαφρά μετατόπιση προς τα αριστερά.

Προφανώς αυτό το αποτέλεσμα δεν δικαιώνει μέτρα και ρυθμίσεις όπως το άνοιγμα της ΕΡΤ, η σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ, η αναγνώριση της διαδικτυακής ενημέρωσης, ή «έναρξη» των αδειοδοτήσεων, τα μέτρα για τη γκρίζα διαφήμιση κ.α. Προφανώς οι δημοσιογράφοι της Αθήνας, σε μεγάλο βαθμό, ταυτίζονται με τον Μπογδάνο που σαλπίζει υπέρ του νέου μαύρου στην ΕΡΤ και με τη ΝΔ που υπόσχεται 7ήμερη απασχόληση, μαύρη εργασία και απουσία ελέγχων.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων- Δούρειος Τύπος» που εκπροσωπεί την αριστερά και γενικότερα τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο  κεντροαριστερά πήρε 2 έδρες στο νέο Δ.Σ., από μία που είχε στο προηγούμενο. Οι αριστεριστές της «Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή», είχαν απώλειες σε ψήφους αλλά έβγαλαν μία έδρα, το ΚΚΕ διατήρησε την έδρα και το ποσοστό του ενώ απώλειες είχε και η «πασοκική» ΚΕΔ του Δ. Τσαλαπάτη, που έμεινε στην 1 έδρα. Εκτός δ.σ. μετά από πολλά χρόνια οι «Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι», της Ν. Νταουντάκη.

Πάμε τώρα στη δεξιά πολυκατοικία. Η παράταξη της δεξιάς, παρότι κατέβηκε με τρία ψηφοδέλτια, κατόρθωσε να διατηρήσει δυνάμεις και να διαθέτει την πλειοψηφία στη νέα διοίκηση με 6 έδρες. Η παράταξη «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι», της Μαρίας Αντωνιάδου, παίρνει 4 έδρες και η πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη «Νέα ΕΣΗΕΑ», με επικεφαλής τον Ν. Καρούτζο, παίρνει 2 έδρες. Όμως οι παραδοσιακοί δεξιοί «Αδέσμευτοι δημοσιογράφοι» του Χρ. Κυρίτση, μένουν εκτός. Πανηγυρίζουν φυσικά στη ΝΔ, διότι το αποτέλεσμα αυτό λειτουργεί προσθετικά και θετικά στην προεκλογική εικόνα και δυναμική της συντηρητικής παράταξης, της 7ήμερης απασχόλησης και της εισφοροδιαφυγής…

Εκ των πραγμάτων, το συμπέρασμα είναι όταν δεν έχεις όραμα και πρόταση για την επόμενη ημέρα, αδιαφορείς για τους κάτω, τα κάνεις όλα από πάνω και ενδιαφέρεσαι κυρίως για τους πάνω, το αποτέλεσμα δεν σε δικαιώνει. Γι αυτό ας αφήσουν κάποιοι τις αλαζονείες και τα παρασκήνια και ας ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα της Ενημέρωσης…

Τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΣΗΕΑ
Ψήφισαν 2.951, Έγκυρα: 2.855  Άκυρα:44, Λευκά: 52
(το 2017 ψήφισαν 3.109, άκυρα 169, λευκά 89) – Εκλογικό μέτρο: 260

 • Ενωμένοι Δημοσιογράφοι (Μ.Αντωνιάδου) 955 ψήφοι και 4 έδρες
  (το 2017 1.345 και 5 έδρες)
 • Νέα ΕΣΗΕΑ (Ν. Καρούτζος) 502 ψήφοι και 2 έδρες
  (πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη, προερχόμενη από τους «Ενωμένους»)
 • Συσπείρωση Δημοσιογράφων- Δούρειος Τύπος: 469 ψήφοι και 2 έδρες
  (2017: 305 και 1 έδρα)
 • Δημοσιογραφική Συνεργασία (ΚΚΕ) 242 ψήφοι και 1 έδρα
  (2017: 259 ψηφοι, 1 έδρα)
 • Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (Δ. Τσαλαπάτης) 190 ψήφοι και 1 έδρα (2017: 255 ψήφους και 1 έδρα)
 • Πρωτοβουλία για την Ανατροπή: 190 ψήφοι και 1 έδρα
  (2017: 287 ψήφοι και 1 έδρα)
 • Μαχόμενοι δημοσιογράφοι (Νανά Νταουντάκη) 160 ψήφοι 0 έδρες
  (2017: 222 ψήφοι και 1 έδρα)
 • Αδέσμευτοι δημοσιογράφοι (Χρ. Κυρίτσης) 147 ψήφοι και 0 έδρες
  (2017: 178 ψήφοι και 1 έδρα)

 

Φ.Δ.