Γιάννης Ιωαννίδης: Επανεκκίνηση ενότητας, συνεργασίας και συναίνεσης στο δήμο Δέλτα

Παρουσία εκατοντάδων πολιτών, χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.Βαρνάβα, ορκίστηκε χθες το βράδυ το νέο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δέλτα, με τον νέο δήμαρχο Γιάννη Ιωαννίδη, να μιλά για επανεκκίνηση στο δήμο και στην δυτική πλευρά του νομού, αλλά και για «επανεκκίνηση ενότητας, συνεργασίας και συναίνεσης», όλων των δυνάμεων που εκπροσωπούνται στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Η τελετή ορκωμοσίας, του δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων και των προέδρων και των συμβούλων κοινοτήτων του δήμου Δέλτα, ξεκίνησε λίγο μετά τις 8.30μμ, στο συνεδριακό κέντρο Σίνδου “Κωνσταντίνος Χ. Θεοφάνης”. Μετά τη δοξολογία, στο σύντομο χαιρετισμό του, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.Βαρνάβα, κάλεσε όλους τους πολίτες του δήμου να συμβάλουν θετικά στο έργο της νέας διοίκησης και μίλησε με συγκινητικά λόγια για την «πολύπαθη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης», καλώντας τις πολιτικές αρχές του τόπου, να σκύψουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα προβλήματα των δυτικών συνοικιών.

Θα είμαι δήμαρχος όλων, δημοτών και κατοίκων…

Στην ομιλία του ο νέος δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, περιέγραψε με συνεκτικό λόγο το όραμα και τη στρατηγική του για την πορεία του δήμου, χρησιμοποιώντας ως «κλειδί» τη λέξη «επανεκκίνηση», δηλαδή την ονομασία του συνδυασμού του.

Όπως είπε στην παρούσα συγκυρία απαιτείται επανεκκίνηση σε τρία επίπεδα:

  • Επανεκκίνηση στη δυτική πλευρά του νομού: δηλαδή η δυτική Θεσσαλονίκη να τεθεί σε μία νέα αναπτυξιακή τροχιά και προοπτική που θα βασίζεται στα σύγχρονα δεδομένα και θα υπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής και της κοινωνίας. Όπως τόνισε, η Δυτική Θεσσαλονίκη πρέπει να πάψει να βιώνει μία διαρκή υποβάθμιση με ρύπανση, απουσία ασφάλειας και απουσία υποδομών για τις ευπαθείς ομάδες, κυκλοφοριακή επιβάρυνση κι ανεπαρκή δίκτυα. «Δεν μπορεί η ανατολική πλευρά να υποδέχεται ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα καινοτομίας και η δυτική την άναρχη βιομηχανική, βιοτεχνική και εμπορική δραστηριότητα χωρίς τις αναγκαίες και απαραίτητες υποδομές υποστήριξης ορθολογικής ανάπτυξης» τόνισε και σημείωσε πως «χρειάζεται αναπροσανατολισμός και αλλαγή αυτής της αντίληψης και πρακτικής» αλλά και «ένα συλλογικό ολόψυχο και ομόθυμο φτάνει πια». Τόνισε επίσης πως για την «αλλαγή αυτής της αρνητικής ρότας” απαιτείται “η συνεργασία και η ενότητα των όμορων δήμων, των φορέων και των πολιτών της ευρύτερης περιοχής σε ένα ρεαλιστικό κοινό σχέδιο ανάπτυξης της δυτικής πλευράς».
  • Επανεκκίνηση στο δήμο Δέλτα. Επ’ αυτού επισήμανε ότι δήμος θα πρέπει να πάψει να λειτουργεί ως μία νησίδα στο δυτικό τομέα του νομού, αλλά να βγει μπροστά, σε «ρόλο οργανωτή ευρύτερων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών σε τοπικό και διαδημοτικό επίπεδο αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που δίνουν ώθηση». Όπως είπε, «καταθέσαμε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα ανάπτυξης που αφορά κάθε περιοχή (Εχέδωρος, Χαλάστρα, Αξιός) του δήμου με στόχο να αναδειχτούν και να αξιοποιηθούν όλα τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, δηλαδή: το παράκτιο μέτωπο και το Δέλτα των τριών ποταμών, που αφορά τον τουρισμό αλλά και το περιβάλλον, τη Βιομηχανική Περιοχή και τη διασύνδεση της με το ΤΕΙ-Θ, τις κύριες παραγωγικές καλλιέργειες, κ.α. Παράλληλα περιέγραψε τις βασικές επιδιώξεις της νέας δημοτικής αρχής για τη σύνδεση της περιοχής με μέσο σταθερής τροχιάς, την ενισχυμένη προστασία από τη ρύπανση και τη μεταφορά ποιοτικών δραστηριοτήτων όπως η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ. Επίσης έκανε ειδική αναφορά στα ζητήματα τα καθημερινότητας των πολιτών, όπως καθαριότητα, σχολεία, πολιτισμός, άθληση, αδέσποτα, τη διευθέτηση του χρέους την ΕΥΑΘ, ενώ δήλωσε ότι η νέα διοίκηση του δήμου θα εργαστεί για όλους τους δημότες και κατοίκους χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. «Θα εργαστώ σκληρά για να πείσω και αυτούς που δεν με ψήφισαν, με υπεύθυνη, διαφανή και αποτελεσματική διοίκηση με κέντρο τον άνθρωπο» τόνισε και μίλησε για δράσεις για το περιβάλλον, λογοδοσία της διοίκησης και συμμετοχή των πολιτών στον έλεγχο της.
  • Επανεκκίνηση ενότητας, συνεργασίας και συναίνεσης όλου του δημοτικού συμβουλίου. Αναφερόμενος στη συγκρότηση της νέας διοίκησης του δήμου Δέλτα, ο Γιάννης Ιωαννίδης, απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας σε όλες τις παρατάξεις, τονίζοντας πως «όλοι πρέπει να ανταποκριθούμε στο ύψος των απαιτήσεων μακριά από στενές ιδιοτέλειες προτάσσοντας το συλλογικό συμφέρον με λόγια αλλά κυρίως πράξεις». Όπως είπε, «δεν θέλουμε τυφλή συναίνεση, επιζητούμε το διάλογο που καταλήγει σε αποτέλεσμα, θα συνεργαστούμε με όλους που μπορούν και θέλουν να υλοποιήσουμε το δύσκολο έργο που μας ανατέθηκε». Επίσης σημείωσε πως στόχος του είναι να οικοδομηθούν σχέσεις «σεβασμού, εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στα πράγματα του δήμου»

Να ενώσουμε δυνάμεις, γνώσεις, γενιές, ελπίδες και προσπάθειες

Κλείνοντας την ομιλία του, ζήτησε την στήριξη του δημοτικού συμβουλίου, των εργαζομένων, των φορέων και των πολιτών του δήμου, και τόνισε πως η «ανώτερη μορφή στρατηγικής σε αυτές τις συνθήκες πολυετούς κρίσης» είναι το πρόταγμα και ο στόχος οι άνθρωποι να ενώνουν δυνάμεις, γνώσεις, γενιές, ελπίδες και προσπάθειες. «Όλα αυτά μαζί καταλήγουν σε θετικά αποτελέσματα για τη ζωή όλων» τόνισε ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης .

Το παρών στην τελετή ορκωμοσίας έδωσαν εκατοντάδες πολίτες από όλες τις δημοτικές κοινότητες του δήμου Δέλτα, πολλοί δημοτικοί υπάλληλοι των οργανισμών του δήμου, ενώ στην τελετή ορκωμοσίας, για να συγχαρούν τη νέα διοίκηση βρέθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη και Σωκράτης Φάμελλος και του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης.

Το πρώτο δημοτικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως για την προεδρεία του δημοτικού συμβουλίου, θα προταθεί η δικηγόρος Χρύσα Γεωργιάδου, που φέρεται να συγκεντρώνει την αποδοχή από όλες τις πτέρυγες του σώματος. Για τη θέση του γενικού γραμματέα του δήμου Δέλτα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει προταθεί ο Δημήτρης Τερζίδης, που διαθέτει μεγάλη πείρα στα θέματα της αυτοδιοίκησης, έχοντας διατελέσει δήμαρχος Κιλκίς επί μία οκταετία.