«Η απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου είναι παράνομη»

Το βασικό λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση αλλά και τα φιλικά ΜΜΕ προς αυτή έχουν επιλέξει μία “θατσερικού” τύπου επικοινωνιακή προπαγάνδα για τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου αποκάλυψε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Ορθά – Κοφτά» του ραδιοφωνικού σταθμού στο Κόκκινο.

Όπως εξήγησε ο κ. Μυλόπουλος το γεγονός ότι παρουσιάζεται ως μοναδική λύση η απόσπαση και η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου επιλέχθηκε ώστε να ξεπεραστεί ο νόμος που απαγορεύει τέτοιες πράξεις.

Συγκεκριμένα όπως είπε ο πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό το άρθρο 42 του αρχαιολογικού νόμου απαγορεύει την απόσπαση αρχαιοτήτων και την επιτρέπει μόνο σε περίπτωση που υπάρχει «επιστημονική τεκμηρίωση ότι δεν υπάρχει άλλη λύση».

«Γι’ αυτό γίνεται όλη αυτή η προσπάθεια, γι΄αυτό προσπαθούν να αμφισβητήσουν τη μελέτη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος.

Απαντώντας σε πρόσφατο δημοσίευμα που αναφέρει ότι απορρίφθηκε η μελέτη για την in situ ανάδειξης των αρχαιοτήτων ο Γιάννης Μυλόπουλος ανέφερε ότι «αυτό είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά με τις μελέτες» καθώς όπως είπε «σε αρκετές περιπτώσεις οι μελέτες πάνε κι έρχονται μέχρι την τελική έγκρισή τους».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τεχνική λύση. Η προκαταρκτική μελέτη της τεχνικής λύσης εγκρίθηκε. Όσο υπάρχει απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η Αττικό Μετρό πρέπει να φέρει μελέτη σύμφωνη με αυτή την τεχνική λύση. Η Αττικό Μετρό δεν μπορεί να αποφασίσει ότι δεν υπάρχει τεχνική λύση. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μας εντός του 2020, θα είχαμε οριστική μελέτη. Δεν τα κάνουν αθώα όλα αυτά υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Σήμερα που έχει βρεθεί η τεχνική λύση η απόσπαση των αρχαιοτήτων είναι παράνομη πράξη» είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μυλόπουλος.

Τι αναφέρει το άρθρο 42 του νόμου 3028/2002:

« Απαγορεύεται η μεταφορά ακινήτου μνημείου ή τμήματός του χωρίς άδεια του Υπουργού Πολιτισμού, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου, εφόσον διασφαλίζονται οι απαραίτητες εγγυήσεις για τη μεταφορά και την επανατοποθέτησή του σε κατάλληλο μέρος. Προκειμένου για μνημεία ιδιαίτερης σημασίας, που χαρακτηρίζονται με απόφαση του Υπουργού μετά από γνώμη του Συμβουλίου, η άδεια μπορεί να χορηγηθεί κατ’ εξαίρεση εάν κριθεί ότι η μετακίνησή τους είναι απολύτως αναγκαία για να διασωθούν από κίνδυνο εξαιτίας φυσικών φαινομένων ή λόγω εκτέλεσης μεγάλων τεχνικών έργων τα οποία είναι απαραίτητα για την εθνική άμυνα ή έχουν μείζονα σημασία για την εθνική οικονομία και ικανοποιούν ζωτικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον του».