«Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» αύριο στη Θεσσαλονίκη

Το δεύτερο ραντεβού με τη «Χαμένη Λεωφόρο» στη Θεσσαλονίκη είναι προγραμματισμένο για αύριο, Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές και φέρει τη θεματική «Ξοδεμένα 80».

Θα προβληθούν δύο ταινίες αυτής της παρεξηγημένης, αν και τόσο καθοριστικής δεκαετίας:

19:30 – Τα παιδιά του Κρόνου του Γιώργου Κόρρα
22:00 – Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται του Ανδρέα Τσιλιφώνη (παρουσία του σκηνοθέτη)

Τις ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν σε φιλμ 35mm, θα παρουσιάσει στο κοινό ο σκηνοθέτης Αλέξης Αλεξίου.

Τα παιδιά του Κρόνου (Ελλάδα, 1985)

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Γιώργος Κόρρας. Με τους: Τάκη Μόσχο, Μηνά Χατζησάββα, Άννα Μακράκη, Θανάση Μυλωνά, Τούλα Σταθοπούλου, Μιχαήλ Μαρμαρινό. Έγχρωμη, 113΄

Δύο φίλοι συγκατοικούν στο σπίτι το οποίο τους έχει παραχωρήσει ο τρίτος της παρέας. Ακολουθούν έναν ιδιαίτερο ρυθμό ζωής, περνώντας τα βράδια τους με συζητήσεις και ερωτικές περιπέτειες. Η άφιξη μιας κοπέλας θα ανατρέψει τις ισορροπίες.

*Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου 1986, Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1986.
-Η ταινία θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους

Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται (Ελλάδα, 1984)

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Ανδρέας Τσιλιφώνης. Με τους: Χρήστο Καλαβρούζο, Τάκη Μόσχο, Όλια Στεφανίδου, Νίκο Ζιάγκο, Σάκη Μπουλά. Έγχρωμη, 95΄

Ο Νίκος επιστρέφει στην Αθήνα, μετά από είκοσι χρόνια στη θάλασσα, θέλοντας να μάθει πώς πέθανε ο μικρός αδελφός του. Φτιάχνει την παλιά του μηχανή και βγαίνει ξανά στους δρόμους της νύχτας. Οδηγείται σε μια παρέα από κλεφτρόνια και μηχανόβιους, που ρισκάρουν συνεχώς τη ζωή τους σε «κόντρες» με τις μηχανές.

Σε μια τέτοια αναμέτρηση της ασφάλτου έχει βρει το θάνατο και ο αδερφός του. Ο αρχηγός της παρέας, με το παρατσούκλι Πεταλούδας, θα συγκρουστεί με ένα επίδοξο μέλος που θέλει οπωσδήποτε να πάρει μέρος στο παιχνίδι.

*Βραβεία: Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1984, Βραβείο Ενδυματολογίας στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας ΥΠΠΟ το 1985.
-Η ταινία θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προσκαλεί να ανακαλύψετε (ξανά) σπάνιες ελληνικές ταινίες των δεκαετιών 1960-1990, οι οποίες δεν προβάλλονται συχνά στη μεγάλη οθόνη, μέσα από την ιδιότυπη κινηματογραφική λέσχη της «Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά», την οποία επιμελείται η ΕΣΠΕΚ (Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου).

Έπειτα από δύο επιτυχημένες σεζόν στην Αθήνα, η «Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και συστήνει στο κοινό παραγνωρισμένα ελληνικά φιλμ. Η «Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται σε συνεργασία του ΦΚΘ με την ΕΣΠΕΚ, με την αρωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Πληροφορίες

Αίθουσα Σταύρος Τορνές Λιμάνι, Θεσσαλονίκη
Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019
19:30 – Τα παιδιά του Κρόνου του Γιώργου Κόρρα
22:00 – Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται του Ανδρέα Τσιλιφώνη

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 5 ευρώ, Εκπτωτικό 4 ευρώ, Ημερήσιο 8 ευρώ