Η ευκαιρία για τους εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ να μην πάει χαμένη

Εδώ και χρόνια εκατοντάδες εργαζόμενοι, εργάζονται στα Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης σε όλη τη χώρα, παρέχοντες τις καλές τους υπηρεσίες οι οποίες είναι απαραίτητες για χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.

της Μαρίας Βασιλάκη*

Οι εργαζόμενοι αυτοί δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες ανανεώνονται κάθε χρόνο. Ενώ είναι φανερό ότι η ανάγκη ύπαρξης των ΚΔΑΠ θα συνεχίσει να υπάρχει επειδή έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των οικογενειών και των παιδιών, κανένας μέχρι σήμερα δε μπήκε στη διαδικασία να εξετάσει τη δυνατότητα μονιμοποίησης τους ώστε να σταματήσει αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας τους. Πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε οτι θα συστήσει ομάδα εργασίας για να εξετάσει ακριβώς αυτή την προοπτική. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η στάση των Δήμων και των δημοτικών αρχόντων. Μέχρι τώρα επέδειξαν αδιαφορία για την διευθέτηση του σημαντικού αυτού θέματος. Αν κρίνει κάποιος από τη στάση που κρατούν οι δήμοι, οι δήμαρχοι και οι υπόλοιποι αιρετοί της αυτοδιοίκησης σε άλλα εργασιακά θέματα, βγάζει το συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξει ενιαία στάση. Μέχρι τώρα πολλοί Δήμαρχοι διευκολύνουν τη θετική έκβαση υποθέσεων των εργαζομένων αποδεχόμενοι τις πρωτοβάθμιες αποφάσεις των δικαστηρίων, ενώ άλλοι αντίθετα εξαντλούν όλες τις δυνατότητες που έχουν για να αποτρέψουν τη δικαίωση των εργαζομένων χωρίς να είναι υποχρεωμένοι από το νόμο, την ίδια στιγμή που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους. Τώρα όμως ήρθε η ώρα για να πάρει ο καθένας θέση χωρίς προφάσεις, αναβολές και δικαιολογίες. Από την άλλη οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, να ενημερώνονται σωστά και υπεύθυνα ώστε να είναι σε θέση να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη.

*Μαρία Βασιλάκη καθηγήτρια φυσικής αγωγής, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλους Κεντρικής Μακεδονίας  με τον συνδυασμό «Κοιτάμε Μπροστά» και τον Χρήστο Γιαννούλη