Η Mνήμη που λιγοστεύει…

Σ’ αυτόν τον πλανήτη – ανάμεσα σε δις άλλους – προσπάθησαν εξελικτικά οι κάτοικοι του να φτιάξουν έναν πολιτισμό. Αμφίβολο το αποτέλεσμα γιατί κατ’ ουσίαν και πρακτικά, διακόσιες χώρες, 10 μεγάλες διαφορετικές θρησκείες και η «ανάγκη» για επέκταση των «ζωτικών» χώρων, δημιούργησαν πολέμους, βία και καταστροφές.

Του Ηλία Κουτσούκου*

Πολλοί πίστευαν – κι εγώ αφελώς – πώς στο γύρισμα της δεύτερης χιλιετίας οι άνθρωποι που καθορίζουν τις τύχες του πλανήτη μας, θα ωθούσαν τις ανθρωπιστικές διαστάσεις αυτού του υποτυπώδους «πολιτισμού» προς τα επάνω.

Όμως η αλήθεια παραμένει σκληρή. Οκτώ «φυσικά» πρόσωπα κυριαρχούν στον μισό παραγωγικό πλούτο της ανθρωπότητας, πέντε ηγέτες είναι υπεύθυνοι για την κλιματική αλλαγή και εξαιτίας τους, η παγκόσμια φτώχεια εξαπλώνεται σ’ όλες τις ηπείρους.

Ψυχοπαθείς δικτάτορες – δήθεν δημοκρατικά εκλεγμένοι – ιδιοκτήτες Μέσων «ενημέρωσης», Εμπνευστές Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, στρατιές τυραννόσαυρων του Διαδικτύου, έχουν αποφασίσει πως αυτός ο πλανήτης ή θα είναι ολοκληρωτικά «δικός τους» ή θα εξαφανισθεί.

Η όποια «ηθική» των όποιων ψαγμένων ανθρώπων, δεν έχει ουδεμία σημασία και οι όποιες «παρεμβάσεις» δημιουργών πολιτισμού, βρίσκονται στον ορίζοντα των γεγονότων μιας μαύρης τρύπας η οποία γυροφέρνει την υπόστασή μας.

Ας ρίξει ο κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος μια ψύχραιμη ματιά γύρω του. Ας δει τους στροβίλους του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του εθνικισμού, του εκ των ένδον φασισμού κι ας περιμένει ύστερα την ολική καταστροφή των πάντων.

Δυστυχώς η Μνήμη λιγοστεύει. Η Αναγέννηση απέχει αιώνες πριν κι ο Διαφωτισμός ήταν το λυκαυγές μετά. Ο τζόκερ σήμερα πιστώνεται στο σκότος αγαπητοί μου…

-με αφορμή τις παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού

με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Ποίησης-

*Ο Ηλίας Κουτσούκος είναι πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης