Η Ουγγαρία αρνείται την σίτιση σε μετανάστες στα κέντρα τράνζιτ

Αρνήθηκαν για μία ακόμη φορά οι ουγγρικές αρχές να προσφέρουν φαγητό σε αιτούντες άσυλο στα κλειστά κέντρα τράνζιτ που διατηρεί η χώρα στα σύνορα με τη Σερβία, κατήγγειλαν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος index.hu.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένα ζευγάρι από το Ιράκ έφαγε την Πέμπτη κανονικό γεύμα για πρώτη φορά έπειτα από πέντε ημέρες, μετά την έκτακτη παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε εκπρόσωπος της Ουγγρικής Επιτροπής του Ελσίνκι (HHC) στον ιστότοπο.

Το ζευγάρι είχε αναγκαστεί να τρώει από τα αποφάγια που άφηναν τα τρία του παιδιά, τα οποία λάμβαναν τακτικά φαγητό, επεσήμανε ο εκπρόσωπος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η HHC θεωρεί ότι η μεταχείριση αυτή των αιτούντων άσυλο από την Ουγγαρία ισοδυναμεί με βασανιστήρια.

Τον Αύγουστο η HHC είχε κατηγορήσει και πάλι τη Βουδαπέστη ότι δεν προσφέρει φαγητό στους πρόσφυγες που ζουν στα κέντρα τράνζιτ, τα οποία είναι κλειστά από την πλευρά της Ουγγαρίας, αλλά ανοικτά από την πλευρά της Σερβίας. Τότε οι αρχές άρχισαν να διανέμουν φαγητό στους αιτούντες άσυλο έπειτα από περίπου δύο εβδομάδες, συμπληρώνει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ουγγαρία δέχεται συχνά επικρίσεις για τη σκληρή μεταχείριση που επιφυλάσσει στους αιτούντες άσυλο, η οποία έχει στόχο να αποτρέπει τους πρόσφυγες να αναζητούν καταφύγιο στη χώρα.

Πολλοί λίγοι από όσους υποβάλουν αίτηση τελικά λαμβάνουν άσυλο, ενώ η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει μήνες. Όσο διάστημα περιμένουν να επεξεργαστεί το αίτημά τους οι πρόσφυγες είναι αναγκασμένοι να περιμένουν έγκλειστοι στα ειδικά κέντρα τράνζιτ, όπου η κακομεταχείριση είναι συχνή.