Η «Πόλη Ανάποδα» για τις μαθητικές παρελάσεις: «Μούχλα από το παρελθόν, φορμόλη για το μέλλον»

«Μούχλα από το παρελθόν, φορμόλη για το μέλλον»: Με αυτό το σύνθημα, πριν 15 χρόνια η αριστερά και οι αντιεθνικιστικές, αντιρατσιστικές συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης, ήταν οι πρώτες που κατάφεραν να ανοίξουν το θέμα των παρελάσεων, για να υποστηρίξουν το αυτονόητο: οι μαθητικές παρελάσεις, πρέπει επιτέλους να καταργηθούν» αναφέρει σε ανακοίνωσή της «Η Πόλη ΑΝΑΠΟΔΑ – αριστερό ριζοσπαστικό σχήμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: « Οι παρελάσεις εμφυσούν στα παιδιά ένα μείγμα εθνικισμού και μιλιταρισμού. Παιδαγωγικά, αναπαράγουν όλα τα στερεότυπα και τις ιεραρχίες που το σχολείο θα έπρεπε να καταπολεμά: πρωτοπορία των «άριστων», ανωτερότητα των σωματικά άρτιων και των …ψηλών, διαχωρισμός των φύλων, τυφλή υπακοή στα στρατιωτικά κελεύσματα των ανωτέρων. Και -για να τελειώνουμε με ανιστόρητα επιχειρήματα- οι επίσημες σχολικές παρελάσεις είναι κατάλοιπο του φασιστικού, μεταξικού καθεστώτος και δεν έχουν καμία σχέση με αυθόρμητα ξεσπάσματα και αντιστάσεις της νεολαίας και του ελληνικού λαού. Οι παρελάσεις δεν προετοιμάζουν ούτε αγωνιστές, ούτε πολίτες με κριτική σκέψη. Προετοιμάζουν πειθήνιους υπηκόους, κρέας για τα κανόνια των εθνικιστικών και ιμπεριαλιστικών πολέμων».

Με την ανακοίνωση γίνεται κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που «κράτησε για τους πολιτευτές της μια θέση στην εξέδρα των επισήμων, δίπλα σε στρατηγούς και μητροπολίτες» καθώς και στο δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη που όπως σημειώνεται «επιδόθηκε κι εδώ στο αγαπημένο άθλημα της διγλωσσίας: το 2017 δήλωνε (σωστά, αλλά ανέξοδα) ότι είναι «αντίθετος στις μαθητικές παρελάσεις» γιατί «καλλιεργούν στρατιωτικό πνεύμα», ενώ το 2018 δήλωσε ότι «οι παρελάσεις εμψυχώνουν τον πατριωτισμό μας» και απειλούσε με μηνύσεις όσους θύμιζαν τις προηγούμενες δηλώσεις του»!

«Εμείς, από την πλευρά μας, θα το πούμε άλλη μια φορά δημόσια και καθαρά: οι μαθητικές παρελάσεις πρέπει να καταργηθούν. Η ιστορική μνήμη των αγώνων του ελληνικού λαού δεν διασώζεται και δεν ζωντανεύει μέσα από εθνικιστικούς μύθους και μιλιταριστικές τελετές, αλλά μέσα από την αλήθεια, τη μελέτη, τους αγώνες του σήμερα. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αρνηθεί επιτέλους τη συμμετοχή του σε αυτό το παλιομοδίτικο, εθνικιστικό πανηγυράκι. Όχι με μισόλογα, αλλά με αποφάσεις» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.