Η τέχνη ενώνει τους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων

«Υπάρχουν δυο χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ μας, αλλά μέσω της μουσικής, του κινηματογράφου, των κινούμενων σχεδίων και της τέχνης είμαστε πιο κοντά από ποτέ. Αυτή η χώρα (η Βοσνία – Ερζεγοβίνη) έχει μια πλούσια κουλτούρα με δημιουργικούς ανθρώπους για τους οποίους πρέπει να είναι υπερήφανη» δήλωσε ο παραγωγός του φεστιβάλ “Balkan Trafik!”, Νίκολας Βιρς (Nicholas Wieers), καλωσορίζοντας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη ομάδα καλλιτεχνών και δημοσιογράφων από τις Βρυξέλλες, που επισκέπτονται τη χώρα για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ομάδα επισκέφθηκε πολιτιστικά αξιοθέατα στο Σαράγεβο, συμπεριλαμβανομένου του δημαρχείου της πόλης, το έργο της ανασυγκρότησης του οποίου στηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συναντήθηκε με καλλιτέχνες και μουσικούς της χώρας, όπως οι Sasa Losic, Brano Jakubovic, Helem Nejse και Frenkie, αλλά και με ζωγράφους που πρόκειται να συμμετάσχουν σε μία δράση του φεστιβάλ, η οποία περιλαμβάνει ζωγραφική σε τοίχους κτηρίου στις Βρυξέλλες.

Το 13ο φεστιβάλ Balkan Trafik! “γιορτάζει” φέτος τη 13η επέτειό του και στόχος του είναι να φέρει πιο κοντά τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του πολιτισμού, των κινούμενων σχεδίων, του χορού και των ταινιών. Το φεστιβάλ, που διοργανώνεται στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, συγκεντρώνει καλλιτέχνες από την περιοχή, προκειμένου να αναδείξουν την πολιτιστική ποικιλομορφία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ