Η Ισπανία οδεύει σε νέες εκλογές

Σε νέες εκλογές οδεύει η Ισπανία καθώς ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης της ισπανικής Βουλής.

Ο Ραχόι αδυνατεί να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς τόσο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, όσο και οι Podemos αρνούνται να συνεργαστούν με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα.

Μοναδικός πρόθυμος «σύμμαχος» αποτελεί το Κόμμα των Πολιτών, η στήριξη του οποίου ωστόσο, δεν επαρκεί για την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης. Σημειώνεται ότι η σχετική διαδικασία θα διεξαχθεί την Τετάρτη και την Παρασκευή. Βάσει του ισπανικού συντάγματος, στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, ενώ στη δεύτερη, αρκεί ακόμη και η απλή πλειοψηφία.

Εφόσον ο Ραχόι δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής – σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες – θα ακολουθήσουν νέες διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων, διάρκειας δύο μηνών, προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συγκρότησης νέας κυβέρνησης. Μετά τη λήξη της συγκεκριμένης προθεσμίας, προκηρύσσονται αυτομάτως νέες βουλευτικές εκλογές.