It’s not white is grey

Ένας τουρίστας με την οικογένεια του επέλεξε να ρωτήσει μέσα στο λεωφορείο που επέβαινε δύο εικοσάχρονα κορίτσια πως να πάει στο Λευκό Πύργο. Μέσα στην επικοινωνία που προσφέρουν τα αγγλικά του Lower και τα χαχανητά της ηλικίας η μία κοπέλα θεώρησε σκόπιμο να  τον ενημερώσει ότι ο Λευκός Πύργος δεν είναι Λευκός αλλά γκρι ώστε να τον αναγνωρίσει όταν τον δει.

Του Αντώνη Ελευθεριάδη*

Την ζωή μας μπορούμε να την βαφτίζουμε όπως θέλουμε να την θεωρούμε κανονική δηλαδή, εμάς άριστους και τους εξυπηρετούντες μεγάλα συμφέροντα τεχνοκράτες, αλλά η αλήθεια θα παραμένει εκεί αδυσώπητη να αποκαλύπτει σε όλους την υποκρισία μας.

Ο Λευκός Πύργος λεγόταν προηγουμένως Πύργος του Αίματος (Kanli-Kule) λόγω των σφαγών από τους Γενιτσάρους που γέμιζαν τους τοίχους με αίμα. Τον πύργο τον άσπρισε ένας κατάδικος ο Ναθάν Γκουελεντί  με αντάλλαγμα την ελευθερία του στην προσπάθεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας να αλλάξει την φυσιογνωμία της και πύργος με την ονομασία «του αίματος» δεν ήταν πλέον ταιριαστός και έτσι του δόθηκε η ονομασία Λευκός.

Η διαχείριση των συμβόλων είναι πολύ σημαντική και παράγει και πολιτικό αποτέλεσμα. Αν όμως κάθε τι επικίνδυνο το καλύπτει ένα ανέμελο πέπλο γέλιου θα επιλέγουμε να αγνοούμε τον πραγματικό κίνδυνο.  Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν με φωτογραφίες παππούδων και γιαγιάδων μέσω της εφαρμογής Face Appό που ο εικονιζόμενος μετατρέπεται σε υπερήλικο σε όποια φωτογραφία το επιθυμήσει. Τα σχόλια διθυραμβικά.

Το Forbes επισημαίνει όμως ότι χορηγείτε στο FaceApp μια αέναη, αμετάκλητη, μη αποκλειστική, απεριόριστη, παγκόσμια, πλήρως πληρωθείσα, μεταβιβάσιμη άδεια χρήσης για τη χρήση, αναπαραγωγή, τροποποίηση, προσαρμογή, δημοσίευση, μετάφραση, δημιουργία παράγωγων έργων από αυτήν τη διανομή.

Αυτό μπορεί να μην είναι επικίνδυνο και τα στοιχεία σας μπορεί να παραμείνουν στους διακομιστές της Amazon στην Αμερική, αλλά εξακολουθούν να είναι κάτοχοι άδειας να κάνουν ό, τι θέλουν με αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ρωσική μητρική εταιρεία της εφαρμογής, Wireless Labs, θα προσφέρει το πρόσωπό σας στο FSB, αλλά έχει συνέπειες, όπως λέει ο Peter Kostadinov της Phone Arena:

«Μπορεί και να καταλήξετε σε μια πινακίδα κάπου στη Μόσχα, αλλά το πρόσωπό σας πιθανότατα θα καταλήξει να εκπαιδεύσει κάποιον τεχνητής νοημοσύνης αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου».

Τα δεδομένα όπως έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπου και με οποιοδήποτε τρόπο. Στην ψηφιακή εποχή τα δεδομένα αξίζουν περισσότερο και από το χρυσάφι. Το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica δεν έχει κοπάσει πλήρως. Τα δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών χρησιμοποιήθηκαν από την καμπάνια του Trump και του Brexit εν αγνοία τους. Οι κυβερνήσεις πρέπει να ενεργοποιηθούν προκειμένου να θεσπιστεί ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη Δημοκρατία. O Christopher Wiley που αποκάλυψε το σκάνδαλο προσπαθεί να εξηγήσει πως οι πλατφόρμες των socialmedia δεν είναι απλά υπηρεσίες αλλά αρχιτεκτονήματα. Και όπως υπάρχουν κανόνες ασφαλείας για τα αυτοκίνητα, για τα κτίρια και για την ιατρική έτσι πρέπει να έχουμε και κανόνες για το πώς δημιουργούνται αυτά τα διαδικτυακά κτίσματα τονίζει ο ίδιος. Ζούμε μια νέα εποχή που απειλεί να μετατρέψει τις ιδέες και τις πεποιθήσεις σε εμπόρευμα.

Καλό είναι να κοιτάμε την πραγματικότητα κατάματα και να μην αποφεύγουμε να ονοματίσουμε αυτό που βλέπουμε.  Η επισήμανση της κοπέλας δεν θα μπορούσε να κρύβει μεγαλύτερη αλήθεια προφανώς και με αυτήν την ιστορία να τον βαραίνει το όνομα Γκρι Πύργος θα του ήταν πιο ταιριαστό.

Υ.Γ. Παρεμπιπτόντως είμαι πολύ ωραίος παππούς μπείτε στο προφίλ μου στο Facebookνα δείτε.

*Ο Αντώνης Ελευθεριάδης είναι μέλος ΔΣ ΟΣΕΘ, τραπεζικό στέλεχος,  πιστοποιημένος στην παροχή επενδυτικών συμβουλών