Ιταλία: Οι ευθύνες για τους 290 νεκρούς, η ανοικοδόμηση και η μαφία

Μετά το θρήνο για τους 290 νεκρούς και το εθνικό πένθος στην Ιταλία, τις συγκινητικές ιστορίες για τα θύματα του τραγικού σεισμού, τις διαβεβαιώσεις για συμπαράσταση από τις πολιτικές και θρησκευτικές αρχές, έρχεται η ώρα αφενός της απόδοσης ευθυνών για την έκταση της καταστροφής και αφετέρου της ανοικοδόμησης. Οι εισαγγελείς της γειτονικής χώρας υπόσχονται ότι θα διερευνήσουν κάθε πτυχή της θλιβερής υπόθεσης αλλά και ότι θα επαγρυπνούν για την αποφυγή της εμπλοκής εταιριών που έχουν διασυνδέσεις με τη μαφία στην προσπάθεια για μια νέα αρχή.

Ο εισαγγελέας του Ριέτι Τζουζέπε Σαιέβα, που έχει ήδη αρχίσει έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες για την τραγωδία, είπε για το μέγεθος της καταστροφής: «Αυτό που συνέβη δεν μπορεί απλά να χαρακτηριστεί μοιραίο. Αν τα κτίρια είχαν κατασκευαστεί όπως στην Ιαπωνία, δε θα είχαν καταρρεύσει». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δημοτικού σχολείου στο Αματρίτσε, το οποίο είχε ανακατασκευαστεί πριν από τρία χρόνια, υποτίθεται σύμφωνα με τους κανόνες αντισεισμικής προστασίας. Το κτίριο κατέρρευσε και η σύμβαση με την εταιρία που είχε αναλάβει τις εργασίες έχει μπει στο μικροσκόπιο των αρχών.

Οπως σημειώνει ο εισαγγελέας για την αντιμετώπιση της μαφίας, Φράνκο Ρομπέρτι, στην εφημερίδα «La Repubblica», η ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό μπορεί να ανοίξει την όρεξη εταιριών που συνδέονται με τη μαφία. «Τα κέρδη προέρχονται από το νοθευμένο τσιμέντο. Αν ένα κτίριο έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τους κανόνες, δεν καταρρέει. Στην περίπτωση δυνατού σεισμού θα πάθει ζημιές, δε θα εξαφανιστεί. Η Αρχή κατά της Διαφθοράς κάνει καλά τη δουλειά της, αλλά δε φτάνει, πρέπει κι εμείς να παρακολουθούμε πιθανές σχέσεις κάποιων εταιριών με εγκληματικές οργανώσεις».