Κ. Γαβρόγλου: Το Ολοκαύτωμα έχει μία θλιβερή μοναδικότητα που κανείς δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά

Το Ολοκαύτωμα, η μαζική εξόντωση ανδρών, γυναικών και παιδιών μέσα σε θαλάμους αερίων με βασανιστήρια φρικτά, έχει μία θλιβερή μοναδικότητα που κανείς δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά». Αυτό αναφέρει στο μήνυμά για την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου), ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καθώς είναι η ημέρα που ο συμμαχικός στρατός έφθασε στο Άουσβιτς, κλείνοντας τις πόρτες του τόπου μαρτυρίου για τους Εβραίους της Ευρώπης.

«Ήταν ο επίλογος μίας πρωτοφανούς θηριωδίας. Η τελευταία λέξη μίας από τις πιο σκοτεινές και φρικτές σελίδες της ιστορίας και το τέλος ενός εγκλήματος που η ανθρωπότητα έκανε χρόνια να συλλάβει σε όλες του τις διαστάσεις. Το Ολοκαύτωμα, η μαζική εξόντωση ανδρών, γυναικών και παιδιών μέσα σε θαλάμους αερίων με βασανιστήρια φρικτά, έχει μία θλιβερή μοναδικότητα που κανείς δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά» σημειώνει, στο μήνυμά του, ο υπουργός.

Ο κ. Γαβρόγλου τονίζει ότι το Ολοκαύτωμα είναι «ένα έγκλημα που δεν είχε προηγούμενο, γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία δεν αφορούσε ούτε εδαφικές διεκδικήσεις, ούτε την κατατρόπωση πολεμικών αντιπάλων. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Ακόμη, υπενθυμίζει ότι περίπου 60.000 ήταν οι Έλληνες Εβραίοι, θύματα της θηριωδίας του Ναζισμού και ότι όταν η Ελλάδα απελευθερώθηκε από την Κατοχή, λιγότεροι από 11.000 ήταν εκείνοι που επέζησαν.

«Σήμερα, δεν αρκεί να νιώθουμε αποτροπιασμό, ξεφυλλίζοντας τις σκοτεινές σελίδες του Ολοκαυτώματος και του Ναζισμού» επισημαίνει ο υπουργός Παιδείας και καταλήγει: «Χρειάζεται να συστρατευτούμε συνειδητά και αποφασιστικά απέναντι σε όσους τις εγκωμιάζουν ή εμπνέονται από αυτές και να θυμόμαστε ότι τα εγκλήματα στην ιστορία αλλά και στη ζωή δεν γίνονται μόνο από όσους τα εκτελούν, αλλά και από όσους τα ανέχονται και σιωπούν».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ