Κ. Ιγγλέζη: Οι Σκουριές είναι ταυτοτική, εμβληματική υπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η υπόθεση των Σκουριών είναι δύσκολη γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση και νομικά κωλύματα  ωστόσο είναι μια υπόθεση εμβληματική, ταυτοτική για τον ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει να στηρίζει αυτό το κίνημα». Η πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής Κατερίνα Ιγγλέζη στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα, εκτιμά ότι πρέπει να ζητηθεί νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και καταθέτει τη διαφωνία της με τον Γ. Σταθάκη για τις προσωρινές άδειες στον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα, αν και τονίζει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει σημαντικές αποφάσεις έως σήμερα.

Όσο για τις εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη σχετικά με την αδειοδότηση της εταιρείας από τον ίδιο ως πρωθυπουργό, η Κ. Ιγγλέζη του καταλογίζει ότι οραματίζεται μια ‘μπανανία’.

Η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος από τον Οκτώβριο 2015, βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συμμετείχε για χρόνια στον αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού μιλά και για την δίκη με κατηγορούμενους 21αν κατοίκους της περιοχής για τον εμπρησμό στο εργοτάξιο της εταιρίας το 2013, στην οποία είναι μάρτυρας. «Η σκευωρία που κατασκεύασε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ξεσκεπάστηκε από την πρώτη ημέρα της δίκης.

Μετά τον εμπρησμό στο εργοτάξιο, όταν όλα τα συστημικά ΜΜΕ άρχισαν να ασχολούνται με το θέμα παραποιώντας την αλήθεια, οι κάτοικοι εδώ συνειδητοποίησα πώς τα ΜΜΕ έκαναν το άσπρο, μαύρο, όταν οι Δένδιας και Σαμαράς επαναλάμβαναν επίμονα ότι ‘η επένδυση αυτή θα προχωρήσει’. Ο κόσμος εξακολουθεί να κινητοποιείται. Αυτός ο αγώνας έκανε ένα πολύ μεγάλο καλό στην Ιερισσό. Γίναμε όλοι φίλοι. Μαζί πονέσαμε, κλάψαμε, χαρήκαμε.

Από το 2013 είχαμε μιλήσει για τις περιβαλλοντικές παραβάσεις. Είχαμε καλέσει τους επιθεωρητές περιβάλλοντος. Βρήκαν πάνω από τα όρια τα επικίνδυνα μέταλλα, όμως τα πορίσματά τους παράμειναν στα συρτάρια τους, γιατί αυτή ήταν η άνωθεν εντολή. Μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση και ο Π. Σκουρλέτης ανέλαβε το ΥΠΕΝ, ζήτησε τα πορίσματα αυτά και επιβλήθηκαν πρόστιμα στην εταιρεία, η οποία όμως ισχυρίστηκε ότι είχαν περάσει 3-4 χρόνια από την επιβολή τους και τελικά οι δικαστές έκριναν ότι δεν έπρεπε να πληρώσει αυτά τα πρόστιμα.

Τώρα περιμένουμε και την απόφαση του ΣτΕ για τις Σκουριές, όπου ο Π. Σκουρλέτης είχε αμφισβητήσει την μέθοδο παραγωγής και λόγω της έκλυσης αρσενικού. Η εταιρεία έχει παραβιάσει όλους τους περιβαλλοντικούς όρους. Πρέπει να της ζητηθεί νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Και για το φράγμα του Κοκκινόλακκα έχω πει στον Γ. Σταθάκη ότι διαφωνώ με τις προσωρινές άδειες που δόθηκαν γιατί παρατείνουν μια κατάσταση επιβαρυντική για την Ολυμπιάδα. Πολύ σοβαρό είναι και το πρόβλημα στον οικισμό της Στρατονίκης κάτω απ’ τον οποίο γίνεται η εξόρυξη. Από τα στοιχεία είναι πασιφανές ότι ευθύνεται η εξόρυξη.

Χρειάζεται και εκεί μια αξιόπιστη μελέτη, που μόνο από το ΙΓΜΕ μπορεί να γίνει. Οι δε εξαγγελίες του προέδρου της Ν.Δ. περί άμεσης αδειοδότησης της εταιρείας αν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση, αποδεικνύουν ότι οραματίζεται τη χώρα σαν μπανανία.

Η υπόθεση των Σκουριών είναι δύσκολη εφόσον υπάρχουν δεσμεύσεις από το παρελθόν και νομικά κωλύματα. Είναι ενδεικτικό ότι οι δικαστές είχαν κρίνει πως δεν είναι απαραίτητο να πληρώσει η Ελληνικός Χρυσός τα πρόστιμα που όφειλε. Είναι όμως και μια υπόθεση ταυτοτική, εμβληματική για τον ΣΥΡΙΖΑ, που χρεώθηκε τα θετικά και τα αρνητικά αυτού του κινήματος και συνεχίζει να το στηρίζει».

πηγή: stokokkino.gr