Κ. Νοτοπούλου: Να περιφρουρήσουμε τον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης

«Είναι κρίσιμο και σημαντικό για την ίδια τη δημοκρατία, να περιφρουρήσουμε το ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης. Ειδικά τώρα, που ακούγονται ξανά κραυγές για ένα νέο μαύρο», τόνισε η υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου σε χαιρετισμό της στη διεθνή συνδιάσκεψη των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Είναι μια σημαντική συνάντηση, υπογράμμισε η κ. Νοτοπούλου, η οποία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς είναι η πρώτη επίσημη συνεργασία της ελληνικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, με ομότιμους φορείς μετά από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τον Ιούνιο του 2015.

«Συμπίπτει μάλιστα χρονικά με τα 30 χρόνια λειτουργίας της ΕΡΤ3. Και είμαι ευτυχής με αυτό, καθώς είναι μια δικαίωση, για τους αγώνες των εργαζόμενων της ΕΡΤ3 – με τους οποίους αναπτύξαμε ισχυρούς δεσμούς, την περίοδο του αγώνα για την επαναλειτουργία της- μετά το πραξικοπηματικό μαύρο το 2013», ανέφερε η υφυπουργός Εσωτερικών.

Η κ. Νοτοπούλου υπενθύμισε ότι την περίοδο εκείνη Ευρωπαίοι αλληλέγγυοι είχαν προτείνει να καθιερωθεί η μέρα του μαύρου, ως ημέρα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. «Τούτο γιατί η δημόσια τηλεόραση στην Ευρώπη, είναι ένας δημοκρατικός θεσμός με μακρά παράδοση. Η αποστολή της έχει δοκιμαστεί στο πέρασμα των χρόνων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη», σημείωσε.

Τόνισε ακόμη ότι είναι αξιοσημείωτη, η αυθεντικότητά της μέσα στα χρόνια, όπως και η διατήρηση της ποιότητας του προγράμματός της, του υψηλού επιπέδου ενημέρωσης που παρέχει, σε μια εποχή της εύκολης και ταχύτατης διάδοσης των fake news.

Η κ. Νοτοπούλου επέκρινε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, «τη διαρκή απουσία της από τα πάνελ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», που «αναδεικνύει περίτρανα την υποβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», όπως ανέφερε.

«Η απουσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ΕΡΤ δίνει ισχυρό μήνυμα ότι η πολιτική της θα εξακολουθήσει να είναι το μαύρο. Φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία δεν κάνει παραγωγικό απολογισμό των καταστροφικών για την κοινωνία λαθών της, αλλά λειτουργεί με άλλες μεθοδεύσεις», επισήμανε.

«Τις προάλλες δεν δίστασε ο κ. Βορίδης να επιρρίψει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατασκεύασε έναν μύθο γύρω από το μαύρο στην ΕΡΤ, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι πρόκειται για προπαγάνδα. Λες και θα ξεχάσουμε», υπογράμμισε.

Η υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς στην Ευρώπη, αντικατοπτρίζουν τις δημοκρατικές, κοινωνικές αλλά και πολιτιστικές αρχές της κοινωνίας και αυτές υπηρετούν.

«Και εμείς μαζί, στηρίζουμε και αναβαθμίζουμε την ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση και ταυτόχρονα ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, με τόλμη βάζει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα. Μπαίνει τέλος , σε μια περίοδο 30 ετών όπου οι ιδιωτικές τηλεοράσεις λειτουργούσαν χωρίς άδεια. Πλέον η ΕΡΤ, δεν έχει τη μοναξιά της μοναδικής τηλεόρασης που έχει άδεια λειτουργίας», είπε.

Αναφερόμενη στις εργασίες της διεθνούς συνδιάσκεψης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είπε ότι διεξάγονται σε μια χρονική στιγμή κρίσιμη για την περιοχή και τους λαούς της. «Η πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων έχει ανάγκη από ειρήνη και συνεργασία. Από ενημέρωση που απομονώνει αντιδραστικά αφηγήματα», είπε η κ. Νοτοπούλου.