Καστοριά: προσπάθεια για ανάκαμψη του κλάδου της γούνας μέσα από τη συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo

Σε μια εποχή που ο κλάδος της γούνας περνά δύσκολες στιγμές, με το 80% των συνολικών πωλήσεων να έχει εξαφανιστεί και με 500 μόνο ενεργές επιχειρήσεις από τις 1250 που είναι εγγεγραμμένες στο επιμελητήριο, η συνεργασία του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» με τη ΔΕΘ-Helexpo για τη διοργάνωση της 42ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς στις 4-7 Μαίου φαίνεται ότι δίνει νέες ελπίδες για ανάκαμψη.

«Όταν υπάρχει διάθεση για συνεργασία τότε έρχονται θετικά αποτελέσματα. Μια τέτοια συνεργασία μπορεί να υλοποιήσει ιδέες που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη του κλάδου. Θεωρώ ότι η επόμενη χρονιά, το 2017, θα είναι καλύτερη για τον κλάδο», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Ιωάννης Κορεντσίδης λίγο πριν υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας με τη διοίκηση της ΔΕΘ, η οποία θα συνδράμει στη διοργάνωση με την παροχή τεχνογνωσίας ως τεχνικός σύμβουλος.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο κλάδος δέχτηκε ισχυρό πλήγμα τα δυο τελευταία χρόνια, χάνοντας των 80% των πωλήσεων του, το οποίο σημαίνει περίπου 320 εκ. δολάρια (περίπου 200 εκ. δολάρια από τις άμεσες εξαγωγές και άλλα 120 εκ. από τις έμμεσες). Η διεθνής συγκυρία αλλά και τα τελευταία γεγονότα στη Ρωσία (κρίση στην Ουκρανία, πτώση ρουβλίου και τιμών του πετρελαίου) ήταν οι αιτίες αυτής της κάμψης.

Παράλληλα, σε μια περιοχή που έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή από τη γούνα (η Καστοριά και γενικότερα η περιοχή του Βοΐου είναι τα μόνα παραγωγικά κέντρα γούνας στη Δύση), οι περισσότερες γουνοποιητικές επιχειρήσεις παραμένουν ανενεργές (υπολογίζεται ότι μόνο 500 από τις 1250 είναι ενεργές), είτε γιατί δεν μπορούν να κλείσουν τα βιβλία τους, είτε γιατί αναμένουν αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος. Η ίδια εικόνα και με τις φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων, από τις οποίες λειτουργούν οι 80 από τις 120 που υπήρχαν πριν δυο χρόνια.

ypografi

Να ξαναγίνει η γούνα εθνικό προϊόν

Κάνοντας αναδρομή στα χρόνια της δεκαετίας του ’70 και του ’80, όπου η γούνα ήταν το δεύτερο εθνικό προϊόν στην εισαγωγή συναλλάγματος μετά τη ναυτιλία, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας «φανέρωσε» τους στόχους αυτής της συνεργασίας, να ξαναγίνει δηλαδή η γούνα το προϊόν που ιστορικά υπήρξε. Επισήμανε, επίσης, την έμφαση που δίνει η ΔΕΘ στην περιφερειακή πολιτική, ανακοινώνοντας και τη νέα συνεργασία τους (μετά την Κομοτηνή και τη Λάρισα) με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη διοργάνωση της ομώνυμης έκθεσης στην Τρίπολη.

Μιλώντας για την ιστορική σχέση των γουνοποιών της Καστοριάς με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο διευθύνων σύμβουλος, Κυριάκος Ποζρικίδης θύμισε ότι οι καστοριανοί γουναράδες είχαν δικό τους περίπτερο στην πρώτη ΔΕΘ που έγινε στις 3 Οκτώβρη του 1926, ενώ η έκθεση γούνας που διοργάνωσε η ΔΕΘ το 1973 ήταν η πρώτη της κλαδική.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η ΔΕΘ, μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Εκθέσεων, θα βοηθήσει έτσι ώστε μέσα στην επόμενη διετία και η έκθεση Καστοριάς να γίνει πιστοποιημένο μέλος της, ενώ ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιανουάριο του 2017 θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για την εν λόγω έκθεση στη Θεσσαλονίκη.

kentro

Ιστορική αναδρομή

Η πρώτη έκθεση Γούνας Καστοριάς εγκαινιάστηκε στις 22/5/1976 στο Πνευματικό Κέντρο Καστοριάς ενώ εκθέματα παρουσιάστηκαν και στις τρεις αίθουσες της Λέσχης Γουνοποιών. Το 1978 αλλάζει ο τόπος διεξαγωγής και μεταφέρεται στο μέγαρο «Κάστρα» της ΕΤΒΑ στη «Φούρκα», ενώ το 1991 στις κτηριακές εγκαταστάσεις της ΕΔΗΚΑ (εκθεσιακό κέντρο) στην περιοχή Χλόη.

Το 2013 γίνεται η ανέγερση του σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου 13.000 τ.μ., ιδιοκτησίας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς στη Βιομηχανική περιοχή λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Η βιοτεχνία της γούνας στην Καστοριά έχει μια παράδοση περίπου 500 ετών, όμως, πολύ πιθανό οι καστοριανοί να επεξεργάζονταν γουνοφόρα δέρματα από αρχαιοτάτων χρόνων, καθώς η μορφολογία της περιοχής είχε πλούσια άγρια πανίδα και πληθώρα θηραμάτων. Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι η σημερινή τεχνογνωσία της επεξεργασίας των γουναρικών, αναπτύχθηκε από καστοριανούς, οι οποίοι εργάζονταν στην Κωνσταντινούπολη και τη μετέφεραν στην Καστοριά καθώς λόγω της λίμνης και του άφθονου νερού ήταν δυνατή και η βυρσοδεψία τους.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...