Aν. Καββαδία: Οι εξεταστικές επιτροπές είναι η τήρηση της δέσμευσης που είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπολύει στη συνέντευξη της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, καταλογίζοντας της ταύτιση με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών, ενώ σημειώνει ότι ενώ κανείς από τους δανειστές «δεν έχει δώσει την παραμικρή ένδειξη ότι θεωρεί ρεαλιστικό ενδεχόμενο ένα τέταρτο μνημόνιο», «οι μόνοι που επανέρχονται συνεχώς σε αυτό το καταστροφολογικό σενάριο είναι η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ που συνδέονται μαζί της». Για τα μέτρα που καλείται να ψηφίσει η Βουλή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι θα συνοδεύονται από αντίστοιχα επωφελή για την κοινωνία αντίμετρα και προσθέτει ότι «είναι σαφής η προσπάθεια να υπάρξει και μια συγκεκριμένη δέσμη ρυθμίσεων του ελληνικού χρέους, κάτι που είναι προϋπόθεση για να πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία, να σπάσει, επιτέλους, ο φαύλος κύκλος της κρίσης και να βγούμε από την επιτροπεία».

Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις εξεταστικές επιτροπές ως «επικοινωνιακό τέχνασμα» ξεκαθαρίζει ότι η λειτουργία τους «αφορά την τήρηση της δέσμευσης που είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ελληνικό λαό να φέρει στο φως τις βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στη μεγαλύτερη κρίση της πρόσφατης ιστορίας της».

Στην εφ’ όλης ύλης συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και σε ερώτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ως το μεγαλύτερο, αληθινά υπαρξιακό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η ΕΕ την αποτυχία της να δώσει πειστικές απαντήσεις στις βαθιές αγωνίες των Ευρωπαίων πολιτών. «Μακριά από το να είναι ένας κινητήρας οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής συνοχής, η ΕΕ εμφανίζεται στις μέρες μας ως δύναμη επιβολής του νεοφιλελεύθερου δόγματος και αποδόμησης του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα αν εκτιμά ότι η Άγκυρα θα καταργήσει στην πράξη τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, η Αννέτα Καββαδία απαντά πως «στην ιδιαιτέρως ρευστή πολιτική κατάσταση που βιώνει αυτή τη στιγμή η γειτονική μας χώρα, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο μιας τέτοιας αντίδρασης», τονίζοντας ωστόσο ότι «η μη τήρηση της συμφωνίας «δεν θα ήταν προς το συμφέρον της ίδιας της Τουρκίας».

Για τα αποτελέσματα του α’ γύρω των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία τονίζει πως «το γεγονός ότι στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της ευρωζώνης -και παραδοσιακό κινητήρα της ευρωπαϊκής ενοποίησης- τη Γαλλία, είμαστε αντιμέτωποι με το δίλημμα ανάμεσα στον φασισμό και στον νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνος για την άνοδο του φασισμού, συνιστά από μόνο του μια μεγάλη ευρωπαϊκή αποτυχία». Εξηγεί δε τη στάση του Ζαν Λικ Μελανσόν για τον β΄ γύρο σημειώνοντας «ότι ήταν σαφής στη βασική αρχή ότι κανείς ψηφοφόρος του, και για κανέναν λόγο, δεν πρέπει να στραφεί προς τη Λεπέν στον β’ γύρο. Αυτό που δεν έκανε ο Μελανσόν ήταν να δώσει “γραμμή” ψήφου υπέρ του Μακρόν».

Η Αννέτα Καββαδία στη σκιά των δυσάρεστων επεισοδίων στο Κοινοβούλιο των Σκοπιών εφιστά την προσοχή, καθώς σε ολόκληρη την Ευρώπη επιστρέφει ο εθνικισμός. «Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, οι εθνικισμοί επανέρχονται στο προσκήνιο» τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και δεν αποκλείει κίνδυνο αποσταθεροποίησης όχι μόνο στην ΠΓΔΜ, αλλά και στην Αλβανία, τη Σερβία ή το Κόσσοβο, ενώ καταλογίζει αδυναμία στην ΕΕ να επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά.