Και το Λουξεμβούργο επλήγη από το σκάνδαλο των μολυσμένων αβγών

Στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί από το σκάνδαλο με τα μολυσμένα με fipronil αβγά προστέθηκε το Λουξεμβούργο, έπειτα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε ένα σούπερ μάρκετ και σε παραγωγούς μεταποιημένων προϊόντων.

Το Λουξεμβούργο είναι η όγδοη ευρωπαϊκή χώρα όπου διαπιστώθηκε ότι μολυσμένα αβγά έχουν διατεθεί στην αγορά σε δύο σούπερ μάρκετ μέχρι στιγμής.

Από την Τρίτη,όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, «μολυσμένα αβγά πουλήθηκαν στην αγορά του Λουξεμβούργου» στα σούπερ μάρκετ Aldi τα οποία αποσύρθηκε από τα ράφια. Πρόκειται για δύο παρτίδες εκ των οποίων η μία δεν ενέχει «κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών» και η άλλη «δεν πρέπει να καταναλωθεί από παιδιά μικρής ηλικίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών.

Το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνηση εξέδωσε ξεχωριστή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Cactus έχει επίσης πληγεί. Τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης ρουτίνας έδειξαν πως μια παρτίδα που προερχόταν από μια μονάδα παραγωγής στην Ολλανδία περιείχε μικρές ποσότητες fipronil, ενός εντομοκτόνου το οποίο σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές διαταραχές και εμετούς.

Επίσης, δύο προμηθευτές έτοιμων φαγητών από το Λουξεμβούργο ανέφεραν ότι είχαν λάβει παρτίδες αβγών σε υγρή μορφή από μια μολυσμένη μονάδα παραγωγής, ένα μέρος των οποίων χρησιμοποιήθηκε για να παρασκευαστούν φαγητά.