Κινητοποιήσεις και καταγγελίες των κατοίκων της Θέρμης για το δρόμο – λαιμητόμο

Σε δρόμο επικίνδυνο να κυκλοφορεί κανείς είτε πεζός είτε με το αυτοκίνητό του έχει μετατραπεί η οδός Κουγιάμη στη Νέα Επέκταση της Θέρμης, ένας δρόμος ο οποίος, παρόλο που διαπερνά μια κατοικημένη περιοχή, έχει τα χαρακτηριστικά… λεωφόρου, καθώς όπως λένε οι κάτοικοι, είναι πολύ φαρδύς, χωρίς φωτισμό και χωρίς πεζοδρόμια και χαρακτηρίζεται πλέον ο… «περιφερειακός της Θέρμης». Απόδειξη, τα τροχαία ατυχήματα που, σύμφωνα με τους κατοίκους, συμβαίνουν καθημερινά, είτε με τραυματίες είτε με νεκρούς.

Ο συγκεκριμένος δρόμος, στον οποίο έχασε τη ζωή του χτες, τη Δευτέρα, ένας 50χρονος κάτοικος της περιοχής, την ώρα που είχε βγάλει το σκύλο του βόλτα, ενώ παλαιότερα είχε σκοτωθεί και ένας διανομέας φαγητού, καθώς και μια νεαρή κοπέλα, εξυπηρετεί ολόκληρες περιοχές, από τη Θέρμη, το Πανόραμα, το Ρύσιο κ.λπ., οι κάτοικοι των οποίων τον χρησιμοποιούν για να προσεγγίσουν το δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανίων και να κατευθυνθούν προς τη Θεσσαλονίκη και αντίστροφα.

Στην περιοχή λειτουργεί το 1ο γυμνάσιο και το 1ο λύκειο Θέρμης, με αποτέλεσμα καθημερινά μαθητές να αναγκάζονται να διαπερνούν το δρόμο για να φτάσουν στα σπίτια τους.

«Μια γειτονιά όπου δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις»

«Ο δρόμος, όπως έχει σχεδιαστεί, ευνοεί τις μεγάλες ταχύτητες, καθώς είναι πολύ φαρδύς, ενώ πλέον χαρακτηρίζεται ως ο περιφερειακός της Θέρμης. Να φανταστείτε ότι η αερογέφυρα Θέρμης έχει πλέον… καταργηθεί, καθώς έχουν πάψει να τη χρησιμοποιούν», λέει στο dailythess.gr η Κατερίνα Ακριτίδου, μέλος του Συλλόγου Γονέων του 4ου δημοτικού σχολείου, που βρίσκεται στην περιοχή. Η ίδια τονίζει ότι στην περιοχή πλέον δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις πεζός: «Η γειτονιά μας είναι μια γειτονιά όπου δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις, καθώς η ροή των οχημάτων είναι πολύ μεγάλη όλες τις ώρες της ημέρας και απλώς δεν μπορούμε να περάσουμε το δρόμο».

«Αυτό που ζητάμε από το δήμαρχο είναι να στενέψει ο δρόμος και να γίνουν πεζοδρόμια, γιατί δεν μπορεί ένας δρόμος κατοικημένης περιοχής, μιας γειτονιάς, να φέρει τόσο μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο», αναφέρει η κ. Ακριτίδου, η οποία συμπληρώνει ότι στα αιτήματά τους οι κάτοικοι «εισπράττουν την ειρωνεία του δημάρχου».

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται εδώ και τρία χρόνια

Η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μια ομάδα στα social media, έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια με συνεχείς οχλήσεις προς το δήμο Θέρμης, αλλά και καταθέτοντας προτάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση.

«Έχουμε ζητήσει από το δήμο Θέρμης να ληφθούν μέτρα, να τοποθετηθεί επαρκής φωτισμός στο δρόμο, να μπουν διαζώματα, φανάρια, αλλά και να έρχεται η Τροχαία συχνά και να ελέγχει τις παραβάσεις της ταχύτητας, ώστε να αποφεύγονται τα τροχαία ατυχήματα και να συμμορφώνονται οι διερχόμενοι με τους κανόνες», επισημαίνει στο dailythess.gr η Ε. Χατζηδήμου, ταμίας του Συλλόγου Γονέων του 4ου δημοτικού σχολείου και μέλος της ομάδας Κατοίκων Νέας Επέκτασης Θέρμης.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από το θάνατο του 50χρονου κατοίκου, γονέας παιδιού του σχολείου μας, γιατί καθημερινά βιώνουμε τον κίνδυνο από τον δρόμο – λαιμητόμο της γειτονιάς μας», τονίζει η κ. Χατζηδήμου, η οποία συμπληρώνει ότι «η παράσυρση του πεζού έγινε παρόλο που δεν είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα το αυτοκίνητο, γιατί ο δρόμος δεν έχει φωτισμό».

Σύμφωνα με την ίδια, η απάντηση του δήμου είναι ότι έχει προβεί σε ενέργειες για τη βελτίωση της κατάστασης, όπως τοποθέτηση πινακίδων ορίων ταχύτητας, δημιουργία και άλλων κυκλικών κόμβων και διαβάσεων, αλλά, όπως λέει, δεν είναι αρκετά.

«Ετοιμάζουμε υπόμνημα προς την Τροχαία και το δήμο»

«Δεν θα το αφήσουμε το θέμα», λέει κατηγορηματικά η κ. Χατζηδήμου, η οποία επισημαίνει στο dailythess.gr ότι οι κάτοικοι, οι οποίοι προέβησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στην οδό Κουγιάμη,  έχουν ετοιμάσει υπόμνημα για το οποίο συγκεντρώνουν υπογραφές και θα το καταθέσουν στην Τροχαία και στο δήμο Θέρμης, ελπίζοντας στην ευαισθητοποίηση των αρχών ώστε να μην υπάρξουν και άλλα θύματα στην άσφαλτο μιας… γειτονιάς.