Εκστρατεία στοχευμένων ελέγχων για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας ξεκινούν από κοινού όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.
Οι συντονισμένοι έλεγχοι ξεκινούν με τη μέθοδο του risk analysis (ανάλυση επικινδυνότητας) στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που μπαίνει σε εφαρμογή από τον Μάιο στην Αττική, με μεικτά κλιμάκια από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης (Π.Ε.Κ.Α.) του ΕΦΚΑ και την Οικονομική Αστυνομία.
Στην πρώτη γραμμή του πυρός θα βρεθούν κλάδοι που συνδυάζουν μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων και υψηλή παραβατικότητα όπως: τουρισμός και εστίαση (π.χ. εστιατόρια, ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.ά.), εμπόριο, παροχή υπηρεσιών, υπηρεσίες φασόν (π.χ. ένδυση), μεταποίηση κ.ά. Για να υπάρξει ασφαλές δείγμα, στόχος είναι οι έλεγχοι του πιλοτικού προγράμματος να ξεπεράσουν τους 1.100. Παράλληλα τρέχουν και εντατικοποιούνται εν όψει καλοκαιρινής σεζόν και οι καθιερωμένοι έλεγχοι του ΣΕΠΕ σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές.
Οσο διευρύνεται η βάση δεδομένων του τόσο η «ανάλυση κινδύνου» (risk analysis) θα είναι ακριβέστερη. Ετσι οι επιτελείς μπορούν να εντοπίζουν με το πάτημα ενός κουμπιού τους υπότροπους εργοδότες, τους κλάδους με τη μεγαλύτερη παραβατικότητα, αλλά και τους πιθανούς νέους παραβάτες. Γι’ αυτό οι έλεγχοι του πιλοτικού προγράμματος θα είναι στοχευμένοι με τη μέθοδο της ανάλυσης επικινδυνότητας και με συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ. συχνές απολύσεις – προσλήψεις, μεγάλος όγκος εργαζομένων με μερική απασχόληση και λίγες ώρες την εβδομάδα κ.ά.). Σε όλες τις επιχειρήσεις θα ακολουθήσει αιφνιδιαστικός επανέλεγχος ύστερα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να μετρηθεί και ο βαθμός συμμόρφωσης. Στόχος είναι η ανασφάλιστη να πέσει κάτω από το 10% και για την υποδηλωμένη να υπάρχει συμμόρφωση τουλάχιστον στο 25%.
πηγή: ethnos.gr