«Κλειδώνει» σήμερα η συμφωνία για το Μακεδονικό

Το φινάλε μιας σύνθετης και δύσκολης διαπραγμάτευσης αναμένεται να επισημοποιήσουν σήμερα ο Αλ Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ανοίγοντας τον δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας όσον αφορά το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Χθες το μεσημέρι το τηλέφωνο στο Μέγαρο Μαξίμου επιτέλους χτύπησε με τους δυο πρωθυπουργούς να συνομιλούν σχεδόν μια ώρα σε καλό κλίμα όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Τσίπρας και Ζάεφ συμφώνησαν να υπάρξει νέο τηλεφώνημα σήμερα το πρωί προκειμένου οι συνομιλίες ανάμεσα στις δυο πλευρές να ολοκληρωθούν και εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου να ορίσουν το ραντεβού στις Πρέσπες όπου θα υπογραφεί η συμφωνία.

Θα ακολουθήσει πιθανότατα διάγγελμα του ‘Ελληνα πρωθυπουργού και ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Στη συνέχεια θα δρομολογηθεί η διαδικασία που πρέπει να γίνει από την πλευρά της ΠΓΔΜ δημοψήφισμα συνταγματικές αλλαγές επικύρωση από τη Βουλή της γείτονος ώστε μέσα στο φθινόπωρο η συμφωνία να έρθει και να επικυρωθεί στην ελληνική Βουλή.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Τούτων δοθέντων και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Αθήνα και Σκόπια έχουν καταλήξει στο όνομα ένα εκ των Görna Nova και Severna Makedonija με το τελευταίο να θεωρείται φαβορί στις συνταγματικές αλλαγές τον τερματισμό του αλυτρωτισμού από πλευράς της ΠΓΔΜ την αναγνώριση των συνόρων καθώς και το erga omnes τόσο για εσωτερική όσο και για διεθνή χρήση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά των Σκοπίων έθετε μέχρι τελευταία στιγμή ζητήματα για το περιεχόμενο του erga omnes με τον Ν Κοτζιά ωστόσο να υπογραμμίζει πως και αυτό θα συμφωνηθεί στο πλαίσιο που έχει θέσει εξαρχής η ελληνική πλευρά.

Όπερ σημαίνει ένα όνομα για παράδειγμα Severna Makedoriija έναντι όλων με αναγραφή στα έγγραφα τόσο στα διεθνή όπως τα διαβατήρια όσο και τα εσωτερικά τα οποία στην ουσία δεν έχουν άλλη χρήση από τα διεθνή όπως οι ταυτότητες.