Κολλαγόνο: Μάθε τα πάντα γι’ αυτό!

Συχνά ακούμε τη λέξη κολλαγόνο και τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό. Αποτελεί μεγάλο trend τα τελευταία χρόνια και όλο και περισσότεροι προμηθεύονται συμπληρώματα για να βελτιώσουν τη ποιότητα ζωής τους.

Τι είναι το κολλαγόνο;

Κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που υπάρχει περισσότερο στο σώμα μας και με τις ίνες που σχηματίζει συγκρατεί τα οστά και δομεί τα μαλλιά, τους μύες, το δέρμα, τα οστά κλπ.

Επομένως, η κατανάλωση κολλαγόνου θα βοηθήσει στη διατήρηση του δέρματος, στη μείωση του πόνου των οστών και σε πολλούς άλλους τομείς που αφορούν την υγεία μας.

Γιατί υπάρχει στο εμπόριο;

Παρά το γεγονός ότι το κολλαγόνο, το παράγει ο οργανισμός, αρκετές εταιρίες έχουν κυκλοφορήσει συμπληρώματα κολλαγόνου. Αυτό συμβαίνει γιατί, όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει το κολλαγόνο που παράγεται μειώνεται και αυτό που παράγεται διασπάται, ώστε η παραγωγή του να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Οι εταιρίες έχουν βγάλει διάφορα συμπληρώματα σε σκόνη, σε μορφή κάψουλας ή σε υγρά συμπληρώματα. Αυτά, που διαλύονται στο νερό είναι πιο εύκολο να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Επίσης για να γίνεται πιο εύκολα η κατάποσή τους, αρκετά έχουν κυκλοφορήσει με γεύσεις π.χ κολλαγόνο με γεύση πορτοκάλι, φράουλας κλπ.

Συμπληρώματα κολλαγόνου με γεύσεις πορτοκάλι και τροπικά φρούτα.

Παλιότερα, οι εταιρίες εξήγαγαν προϊόντα με κολλαγόνο ζωτικής προέλευσης, αλλά πλέον προτιμάται το κολλαγόνο από θαλάσσιους οργανισμούς γιατί είναι αποτελεσματικότερο.

Τι ακριβώς προσφέρει το κολλαγόνο;

Συμβολή στην ιατρική

Η χρήση κολλαγόνου μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην αισθητική και στοματική χειρουργική. Επίσης βοηθάει στην γρήγορη επούλωση πληγών και εγκαυμάτων, καθώς προωθεί την ανάπτυξη νέου ιστού.

Ενδυνάμωση οστών

Με τα χρόνια τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα και σπάνε πιο εύκολα. Το κολλαγόνο τα δυναμώνει και μπορεί να καταπραΰνει από τους πόνους, κάνει τα οστά πιο πυκνά και γενικότερα επιβραδύνει τη γήρανση. Επίσης, μπορεί να συμβάλει και στη καταπολέμηση της οστεοπόρωσης.

Ενίσχυση ελαστικότητας δέρματος

Ένα σύνηθες φαινόμενο είναι οι μεσήλικες κύριες να καταναλώνουν συμπληρώματα κολλαγόνου ώστε να ανακτήσουν ελαστικότητα στο δέρμα τους. Όσο περνάν τα χρόνια το κολλαγόνο γίνεται πιο δύσκολο να παραχθεί, επομένως για να ενισχύσουν τον οργανισμό τους καταναλώνουν κολλαγόνο για να μειώσουν τις ρυτίδες που μπορεί να έχουν σχηματιστεί αλλά και για να ενυδατώσουν το δέρμα τους και να φαίνονται πιο νέες.

Εμπλουτισμός μαλλιών

Πέρα από το δέρμα και τα οστά, σημαντικό ρόλο έχει το κολλαγόνο και για την υγεία των μαλλιών. Το κολλαγόνο κάνει πιο πλούσια τα μαλλιά, τα ενδυναμώνει και συμβάλλει στη καταπολέμηση της αραίωσης και της πτώσης των μαλλιών. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται σε πολλά σαμπουάν, μάσκες και conditioner μαλλιών.

Πρόσωπο γυναίκας με βέλη που δείχνουν που βοηθάει το κολλαγόνο.

Φροντίδα νυχιών

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα νύχια τους καθώς κάποια είναι πολύ αδύναμα και σπάνε πολύ εύκολα. Η κατανάλωση κολλαγόνου έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην υγεία των νυχιών και τα κάνει λιγότερα εύθραυστα.

Αύξηση μυϊκής μάζας

Το κολλαγόνο μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας αν συνδυαστεί με τη κατάλληλη γυμναστική και προπόνηση. Ενδυναμώνει και δομεί τους μύες, ώστε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για κάποιον να “χτίσει” σώμα με ασφαλή τρόπο.

Πως παράγει κολλαγόνο ο οργανισμός;

Αρχικά, υπάρχουν 28 διαφορετικοί τύποι κολλαγόνου αλλά οι επιστήμονες τον έχουν διαχωρίσει σε τύπους I,II και III. Ο καθένας έχει διαφορετικό ρόλο στον οργανισμό,

Ο τύπος I, είναι αυτός που βρίσκεται σε αφθονία στον οργανισμό και διαθέτει σφιχτές ίνες που παρατηρούνται στο δέρμα, στα οστά, στα δόντια κλ.

Ο τύπος II, είναι υπεύθυνος για το σχηματισμό εύκαμπτων και άθραυστων ιστών στα μέρη του σώματος όπως οι αρθρώσεις.

Ο τύπος IΙΙ, συνεισφέρει στην επούλωση πληγών και βρίσκεται στα αιμοφόρα αγγεία και στο δέρμα.

Για να παραχθεί κολλαγόνο στον οργανισμό χρειάζονται κάποια θρεπτικά συστατικά. Αυτά είναι:

Προλίνη: Βρίσκεται στα ασπράδια αυγών, γαλακτοκομικά, στα μανιτάρια, στο λάχανο και στα σπαράγγια.

Γλυκίνη: Βρίσκεται σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη.

Βιταμίνη C: Βρίσκεται σε εσπεριδοειδή και πιπεριές

Ψευδάργυρος: Βρίσκεται σε χοιρινό και βόειο κρέας, αρνί, όσπρια, οστρακοειδή και ξηρούς καρπούς.

Χαλκός: Βρίσκεται σε κρέατα οργάνων, κακάο, κάσιους και σουσάμι.

Τροφές που βοηθούν στη παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό.

Η κατανάλωση του μπορεί να βελτιώσει τη ποιότητα ζωής, ωστόσο θα πρέπει να γίνεται με προσοχή για τυχόν παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν.

Μία τέτοια περίπτωση είναι οι έγκυες και οι λεχώνες, για τις οποίες δεν έχει εξεταστεί αν συνιστάται η κατανάλωση κολλαγόνου σε αυτή τη περίοδο της ζωής τους.

Αναλύθηκαν, λοιπόν, όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για το κολλαγόνο και τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...