Κολομβία: Άκυρο το δημοψήφισμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Άκυρο λόγω της χαμηλής συμμετοχής κηρύσσεται το δημοψήφισμα για τα μέτρα με σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κολομβία.

Με το 99% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν ξεπέρασε τα 11,6 εκατομμύρια ψηφοφόρους επί του συνόλου των 36,4 εκατ., πράγμα που σημαίνει ότι ψήφισε λιγότερο από το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος. Επομένως το αποτέλεσμα της διαδικασίας κηρύσσεται άκυρο, μολονότι τα μέτρα εγκρίθηκαν με το 99% των εγκύρων ψήφων.

Η διαφθορά έχει μετατραπεί σε μείζον θέμα συζήτησης στην Κολομβία τα τελευταία χρόνια, με τους πολίτες να ασχολούνται πλέον πολύ περισσότερο με υποθέσεις όπως οι καταγγελίες για αγορές ψήφων, οι δωροδοκίες για την εξασφάλιση δημοσίων συμβάσεων, ή η έκδοση του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης της διαφθοράς που κατηγορήθηκε για δωροληψία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ελεγκτικού συνεδρίου της Κολομβίας, υπολογίζεται ότι η διαφθορά στοιχίζει στη χώρα έως και 15 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ή το 5,3% του ΑΕΠ της.

Τα μέτρα προέβλεπαν μεταξύ άλλων την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες από τα μέλη του κοινοβουλίου, τον περιορισμό των θητειών στα δύο σώματά του, αλλά και την απαγόρευση της επιβολής επιεικών ποινών όπως ο κατ’ οίκον περιορισμός σε βάρος όσων καταδικάζονται για διαφθορά.

Υπέρ του «ναι» είχαν ταχθεί πολλοί βουλευτές της αριστεράς και του κέντρου, αλλά και ο δεξιός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, που έχει αποκαλέσει τη διαφθορά «καρκίνο» για τη χώρα. Ωστόσο πολλά μέλη του κόμματός του, του Δημοκρατικού Κέντρου, συμπεριλαμβανομένου του μέντορά του Άλβαρο Ουρίμπε, αντέτειναν ότι θα προτιμούσαν να θεσμοθετηθούν μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς από το Κογκρέσο.

Ο γερουσιαστής Ουρίμπε, ο δεξιός πρώην πρόεδρος επί των ημερών του οποίου ξέσπασαν διάφορα σκάνδαλα για υποθέσεις διαφθοράς, έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα αντιμέτωπος με έρευνα για απόπειρα επηρεασμού μαρτύρων και δωροδοκία.

ΑΠΕ, Reuters