Κ. Καραγκούνης: Ο πρόεδρος της ΝΔ θα δεχθεί το debate

«Δεν υπάρχει περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης να μη δεχθεί αυτό το debate, αλλά δεν ξέρω πραγματικά τι έχει να πει ο κ. Τσίπρας μετά από αυτά που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα», δήλωσε σήμερα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» σχετικά με την πρόσκληση σε τηλεοπτικό διάλογο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που απηύθυνε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ.

«Βεβαίως και θα δεχθεί, εμείς δεν λέμε ποτέ όχι σε οποιαδήποτε τέτοια πρόσκληση- πρόκληση του κ. Τσίπρα, όμως, νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει το πρόβλημα σε αυτό το debate», είπε ο κ.Καραγκούνης και αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική διαδικασία που ολοκληρώθηκε χθες με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τόνισε: «Αυτά τα οποία έγιναν στη Βουλή τις τελευταίες μέρες είναι πραγματικά πρωτοφανή και καινοφανή, στο πώς εξελίχθηκε όλο αυτό το πολιτικό αλισβερίσι ανάμεσα στα δύο κόμματα και ανάμεσα σε ανεξάρτητους βουλευτές».

Εθνικά επιζήμια η συμφωνία

Σχετικά με την επικείμενη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών παρατήρησε ότι «η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν θέλει αυτή τη συμφωνία και στην ουσία τη θεωρεί μία εθνικά επιζήμια συμφωνία, όπως κι εμείς». Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης της ΠΓΔΜ επισήμανε: «Αυτό που μετράει αυτή τη στιγμή δεν είναι η ρηματική διακοίνωση, που δεν έχει και κάποιον χαρακτήρα δεσμευτικότητας, αλλά είναι η ίδια η συμφωνία, το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας και αυτό θα είναι ζήτημα ερμηνείας τα επόμενα πολλά χρόνια, οπότε νομίζω ότι η αλήθεια παραμένει -και αυτό το καταλαβαίνουν όλοι- ότι τόσο η γλώσσα όσο και η εθνότητα έχουν χαθεί οριστικά από τη δική μας πλευρά και αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, γι’ αυτό λέμε ότι στις λίγες μέρες που απομένουν πρέπει οι βουλευτές να πράξουν το εθνικό τους καθήκον και να μην κυρώσουν αυτή την εθνικά επιζήμια συμφωνία».

Ερωτηθείς αν η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση για την οποία δεσμεύεται η ΝΔ, στην περίπτωση που η συμφωνία δεν κυρωθεί και το κόμμα έλθει στην κυβέρνηση ο κ. Καραγκούνης εξήγησε: «Δεν έχουμε αλλάξει άποψη από το 2008 και μετά. Έχουμε πει ότι αν επιλυθεί το ζήτημα της γλώσσας και της εθνότητας, τότε θα μπορούσαμε να μπούμε στη διαπραγμάτευση και αυτό θα κάναμε εάν είχαμε μία διαπραγμάτευση.  Ο Μητσοτάκης, η ΝΔ, θα έκανε διαπραγμάτευση από την αρχή κατοχυρώνοντας τις δύο αυτές προϋποθέσεις. Αν δεν είχαν ποτέ κατοχυρωθεί ή δεν μπορούσαμε να τις κατοχυρώσουμε δεν θα προχωράγαμε σε καμία λύση, συμφωνία».