ΚΟΘ: Εξήντα ετών αλλά “νεανικότερη” από ποτέ

Εξηντάχρονη, άστεγη -από γενέσεως της- αλλά ενεργητικότερη και “νεανικότερη” από ποτέ, εξωστρεφής και παγίως συνεργατική η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) συνεχίζει και τη φετινή επετειακή χρονιά τις πολυδιάστατες μουσικές δραστηριότητες στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και στη μακεδονική περιφέρεια.

Η έναρξη γίνεται αύριο, με το καθιερωμένο γκαλά στη μνήμη της  Μαρίας Κάλλας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκη.  Στη εμβληματική μουσική βραδιά για την έναρξη του προγράμματος της ΚΟΘ αποσπάσματα απο όπερες των Τζιάκομο Πουτσίνι, Ζυλ Μασσενέ και Ζωρζ Μπιζέ  θα ερμηνεύσουν οι Θεσσαλονικιά (με καριέρα πλέον στις ΗΠΑ) σοπράνο Ελένη Καλένος και ο τενόρος Δήμος Φλεμοτόμος (από τη Ζάκυνθο με καριέρα πλέον στη Βιέννη) υπό τη μουσική διεύθυνση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή της (2009-1011) Μύρωνα Μιχαηλίδη (διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την πενταετία 2011-2016), σημερινό καλλιτεχνικό διευθυντή της ιστορικής Όπερας και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Ερφούρτης.

Αναφορές στην οικονομική στενότητα στη λειτουργία της ΚΟΘ, αλλά και στις ελπίδες για άμεσα δρομολογούμενη λύση στο βασικό πρόβλημα στέγασής της στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς και στην πρόσληψη καλλιτεχνικού και διοικητικού προσωπικού και νέων  μουσικών οργάνων, έκανε στην εισήγηση του -με αφορμή της ανακοίνωση του καλλιτεχνικού προγράμματος της σεζόν- ο πρόεδρος του ΕΤΟΣ (Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών) της ΚΟΘ, Ούβε Μάτσκε. Η καλλιτεχνική διευθύντρια της ΚΟΘ, αρχιμουσικός Ζωή Τσόκανου αναφέρθηκε αναλυτικά στο σχεδιασθέν πρόγραμμα, τις συνεργασίες με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης (ΜΜΘ, ΚΘΒΕ, ΑΠΘ, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Περιφέρεια κ.α).

Οι εκδηλώσεις για τον γιορτασμό των 60 χρόνων λειτουργίας της Κρατικής Ορχήστρας προγραμματίζονται για τον επόμενο Ιούνιο (του 2019). Σύμφωνα με το ιστορικό, το Βασιλικό Διάταγμα για ίδρυσή της -τότε Συμφωνικής Ορχή­στρας Βορείου Ελλάδος- δημοσιεύτηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1959, η ορχήστρα άρχισε τις δοκιμές της στις 22 Απριλίου 1959 με διευθυντή το Σόλωνα Μιχαηλίδη, σε αίθουσα της Διεθνούς Έκθεσης που της παραχωρήθηκε γι’ αυτό το σκοπό. Τον ίδιο χρόνο, την 1η Ιουνίου,  η ορχήστρα έδωσε την πρώτη της συναυλία στην αίθουσα του Βασιλι­κού θεάτρου. Η συναυλία αυτή αποτέλεσε μεγάλο καλλι­τεχνικό γεγονός για τους Θεσσαλονικείς, που γέμισαν ασφυ­κτικά την αίθουσα και υποδέχτηκαν με θερμά συναισθήματα την Ορχήστρα τους και τον Κύπριο αρχιμουσικό της. Η συ­ναυλία μεταδιδόταν άμεσα από το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφω­νίας και προκάλεσε τον γενικό ενθουσιασμό (…)

Στις προγραμματισμένες για το α΄εξάμηνο της καλλιτεχνικής σεζόν συναυλίες και δραστηριότητες της ΚΟΘ ξεχωρίζουν :

-Η μεγάλη συναυλία για τα “100 χρόνια απο τη Λήξη του Μεγάλου Πολέμου” στις 29 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα “Σωκράτης Καραντινός” της Μονής Λαζαριστών (τη συναυλία, που τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας), διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της Ανακωχής του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Κ.Ο.Θ. παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη το κοντσέρτο για πιάνο “Εκ νεκρών” του Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη, με τον ίδιο ως σολίστ ενω το κονσέρτο “Εκ Νεκρών” για πιάνο, ορχήστρα και χορωδία, γράφτηκε με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και είναι αφιερωμένο από το συνθέτη “στην άσβεστη φλόγα του ελεύθερου πνεύματος και στους ξεριζωμένους που αγωνίζονται να κρατήσουν τις γυμνές ρίζες τους ζωντανές”)

-Η ειδική συναυλία/αφιέρωμα στον ασιατικό κινηματογράφο με ασιατική κινηματογραφική μουσική (Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι, Ριούτσι Σακαμότο και Ταν Ντουν) θα δοθεί στις 2 Νοεμβρίου στο Μεγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (στο πλαίσιο του Φεστιβαλ Κινημτογράφου Θεσσαλονίκης) υπο τη διεύθυνση του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή της ΚΟΘ -αρχιμουσικού Γεώργιου Βρανού.

-“Εργα Λαζαρίδη και Σοστακόβιτς”  θα ερμηνεύσει η ΚΟΘ σε συναυλία της στο Μεγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 16 Νοεμβρίου όπου και θα επαναληφθεί  για το κοινό η εκτέλεση του έργου “Εκ νεκρών” του Γ-Εμ.Λαζαρίδη που γράφτηκε με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων απο τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου .

– Στο κλειστό Γυμναστήριο της ΧΑΝΘ θα δοθεί στις 21 Δεκεμβρίου η “Χριστουγεννιάτικη συναυλία” της ΚΟΘ, με χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και η …διπλή πρωτοχρονιάτικη συναυλία “Πρωτοχρονιά με την Ενάτη του Μπετόβεν”(την Τρίτη 1 Ιανουαρίου & Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019 στις 19.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης).

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ