Κραυγή αγωνίας από τους Κινηματογραφιστές Β. Ελλάδας για τον Οπτικοακουστικό Τομέα

Προτάσεις για την κρίση στον οπτικοακουστικό τομέα και γενικότερα τον πολιτιστικό χώρο, λόγω και της πανδημίας του κορωναιου κατέθεσε η «Ένωση Κινηματογραφιστών Βορείου Ελλάδος» με ανοικτή της επιστολή προς την αρμόδια πολιτική ηγεσία

Οι προτάσεις της κοινοποιήθηκαν προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Εργασίας Ιωάννη Βρούτση, το γραφείο του πρωθυπουργού,  τον ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον ΓΓ Πολιτισμού Γεώργιο Διδασκάλου, και τον ΓΓ  Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδα Χριστόπουλο.

Η επιστολή αναφέρεται στο μεγάλο πλήγμα που υπέστη ο χώρος του πολιτισμού λόγω της πανδημίας και των υποχρεωτικών έκτακτων μέτρων όπως η υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας εκατοντάδων επιχειρήσεων στο χώρο του πολιτισμού και στον οπτικοακουστικό τομέα. Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Σήμερα οι παραστάσεις, συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις έχουν σταματήσει, ενώ ματαιώθηκαν όσες ήταν να ξεκινήσουν. Το ίδιο ισχύει και για τις παραγωγές ταινιών, ντοκιμαντέρ κι άλλων οπτικοακουστικών έργων.

Ταυτόχρονα έχει παγώσει κάθε προγραμματισμός για την επόμενη περίοδο με ορατό πλέον τον κίνδυνο να ακυρωθούν τα πάντα μέχρι τουλάχιστον και  το φθινόπωρο. Κινηματογράφοι, θέατρα, γκαλερί, βιβλιοπωλεία και χώροι παραγωγής και προβολής πολιτισμού έχουν κλείσει. Φεστιβάλ, εργαστήρια, προβολές και άλλες καλλιτεχνικές διοργανώσεις έχουν ακυρωθεί.

Οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα έχουν μείνει χωρίς εργασία και χωρίς κανένα εισόδημα ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται μπροστά σε μεγάλη αβεβαιότητα για το επόμενο διάστημα», περιγράφεται στην επιστολή της Ένωσης  Κινηματογραφιστών Βορείου Ελλάδος κι αναλύεται η όλη κατάσταση ως εξής:

«Οι άνθρωποι του πολιτισμού αποτελούν ένα από τα πλέον ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας. Ο χώρος δραστηριότητάς τους, χαρακτηρίζεται από μεγάλη πολυμορφία εργασιακών σχέσεων (μισθωτοί  αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί με ελαστικές σχέσεις εργασίας, αμειβόμενοι με την μέρα ή με την ώρα κλπ.).

Καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται κυρίως σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και συνεταιριστικά σχήματα και ομάδες όπου κυριαρχεί έντονη εποχικότητα, επισφάλεια, ελαστικοποιημένες σχέσεις εργασίας ενώ υπάρχει υψηλό ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας».

Την ίδια στιγμή η  υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας Μοnica Grütters ανέφερε πως  «οι καλλιτέχνες δεν είναι μόνο απαραίτητοι, αλλά κατέστησαν  ζωτικής σημασίας, ειδικά τώρα» κι  αποφάσισε να υποστηρίξει το χώρο με ένα πακέτο βοήθειας των 50 δις ευρώ  σε καλλιτέχνες –   πολιτιστικούς τομείς.

«Γνωρίζουμε τις κακουχίες, γνωρίζουμε την απελπισία. Ειδικότερα, ο πολιτιστικός τομέας χαρακτηρίζεται από υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολούμενων, που αντιμετωπίζουν τώρα προβλήματα με τα μέσα διαβίωσής τους, Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «έχει πλήρη επίγνωση» της σημασίας των δημιουργικών βιομηχανιών. Η  βοήθεια έρχεται όσο πιο γρήγορα γίνεται και με όσο το δυνατόν λιγότερη γραφειοκρατία», δήλωσε – μεταξύ άλλων – η υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας  Monika Grütters.Το ίδιο  συνέβη και στην Αγγλία, όπου το συμβούλιο τέχνης ανακοίνωσε ένα πακέτο υποστήριξης της τάξης των  190 εκατομμυρίων. Η Γαλλία, επίσης,  ανακοίνωσε ειδικά μέτρα για τον πολιτισμό.

Σύμφωνα με την επιστολή, η Ένωση Κινηματογραφιστών Βορείου Ελλάδος ζητά  από την πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα  και να λάβει επείγοντα μέτρα για την ουσιαστική στήριξη των ανθρώπων και των επιχειρήσεων του πολιτισμού.

Ως φορέας εισηγείται συγκεκριμένες προτάσεις, για τις οποίες θεωρεί πως  θα ενδυναμώσουν όλους τους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα, ιδιαίτερα στη Βόρεια  Ελλάδα που διαθέτει ελάχιστες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες.

Προτάσεις

 Από την Ένωση Κινηματογραφιστών Βορείου Ελλάδος προτείνονται τα εξής:

 • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις του πολιτισμού ή της δημιουργικής οικονομίας κι ενημέρωση για τις κατηγορίες του πλαισίου προστασίας, στις οποίες μπορούν να υπαχθούν και
 • Να γίνει ένταξη χωρίς αποκλεισμούς στο προστατευτικό πλαίσιο όλων των δημιουργών, καλλιτεχνών, τεχνικών κι εργαζομένων του πολιτισμού, καθώς κι όλων των επιχειρήσεων του χώρου.
 • Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τους μισθωτούς ορισμένου χρόνου που έμειναν εκτός εργασίας (κι αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στον χώρο ), καθώς διακόπηκαν ή ματαιώθηκαν οι συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κι οπτικοακουστικές παραγωγές, στις οποίες εργάζονταν ή επρόκειτο να εργαστούν

Για την επόμενη ημέρα

«Σήμερα η Δημόσια παρέμβαση είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε. Το δημόσιο θα πρέπει να μπει μπροστά και να πρωταγωνιστήσει ώστε να κρατηθεί ζωντανή η παραγωγή και η απασχόληση στον χώρο του πολιτισμού», αναφέρεται  στην επιστολή και προτείνονται:

 • Η  αύξηση των επιχορηγήσεων πολιτιστικών δράσεων από το υπουργείο Πολιτισμού για τη φετινή χρονιά μέσα από τα υπάρχοντα προγράμματα.
 • Ακόμη, να υλοποιηθούν νέα έκτακτα προγράμματα επιχορηγήσεων και να πραγματοποιηθούν νέες παραγωγές από τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς  κι από την τοπική αυτοδιοίκηση.
 • Η άμεση ενεργοποίηση  των δήμων και των περιφερειών για την επιχορήγηση και την παραγωγή παραστάσεων, συναυλιών, εκθέσεων ή οπτικοακουστικών έργων.
 • Η πραγματοποίηση νέων  εγχώριων  παραγωγών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων από εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, όπως  είναι τα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η  Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το  Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κλπ.

Για τον οπτικοακουστικό τομέα  

«Το επάγγελμα του εργαζόμενου στον οπτικοακουστικό τομέα είναι εποχικό.

Θεωρούμε απαραίτητο τα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης να ισχύσουν για όλους τους εργαζόμενους του οπτικοακουστικού χώρου, σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας, σεναριογράφους, οπερατέρ, ηχολήπτες, booman, μοντέρ, μουσικούς, ηλεκτρολόγους, διευθυντές παραγωγής, σκηνογράφους, κατασκευαστές σκηνικών, φροντιστές, βοηθούς οπερατέρ, μακενίστες, animators κ.α. ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας   και ανεξάρτητα αν θα επρόκειτο ν’ απασχοληθούν άμεσα», εισηγείται η Ένωση Κινηματογραφιστών Βορείου Ελλάδος, η οποία προτείνει:

 • Να καταβληθεί οικονομική ενίσχυση σε όλους τους ανέργους του οπτικοακουστικού κλάδου κι ένταξη στο ταμείο ανεργίας (για 6 μήνες και παράταση 6 μηνών σ’ αυτούς που μόλις έληξε) χωρίς την ελάχιστη προϋπόθεση προϋπηρεσίας με σκοπό την υποστήριξη των εποχικών απασχολούμενων του οπτικοακουστικού κλάδου,
 • Να ισχύει η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους π.χ. Εργόσημου, μισθωτού ή ελεύθερου επαγγελματία,
 • Για τους επόμενους 6 μήνες να θεσπιστεί η μείωση 40% των ενοικίων επαγγελματικής στέγης για  όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού κλάδου (καλλιτέχνες-δημιουργούς και  τεχνικούς), καθώς και  η κατάργηση του χαρτόσημου επί του ενοικίου επαγγελματικής στέγης,
 • Για τους επόμενους 6 μήνες να θεσπιστεί η μείωση 40% των ενοικίων πρώτης κατοικίας για όλους τους μισθωτούς, ωρομίσθιους κι ανέργους που ανήκουν στον οπτικοακουστικό τομέα.
 • Να δοθούν επιχειρηματικά άτοκα δάνεια για την ελάφρυνση των λειτουργικών εξόδων σωματείων, πολιτιστικών συλλόγων, Μ.Κ.Ο.,αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών ατομικών επιχειρήσεων κι  ελεύθερων επαγγελματιών που ανήκουν στον οπτικοακουστικό τομέα,  ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας,καθώς κι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες.
 • Να δοθεί επιτάχυνση στις διαδικασίες  για εγκρίσεις επιχορηγήσεων και πληρωμές που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο  υπουργείο Πολιτισμού και σε φορείς, όπως είναι  το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας.
 • Να δοθεί  έμφαση στην ανάπτυξη των νέων σχεδίων, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν άμεσα παραγωγές μετά από  το τέλος των περιοριστικών μέτρων.
 • Να δοθούν  έκτακτες επιχορηγήσεις σε παραγωγές που διακόπηκαν κι είναι εκτεθειμένες με οικονομικές υποχρεώσεις,  ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν μετά από το τέλος των περιοριστικών μέτρων.
 • Να πραγματοποιηθεί  η  άμεση ενεργοποίηση  της λειτουργίας του  Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου μέσω τηλεδιασκέψεων,  ώστε να παίξει το ρόλο του,  για τη στήριξη της κινηματογραφικής παραγωγής.
 • Να εκπονηθούν νέα προγράμματα ενίσχυσης της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, καθώς  και την Ε.Ρ.Τ.
 • Να εκδοθούν  άμεσες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων που εκκρεμούν για προτεινόμενες παραγωγές στην Ε.Ρ.Τ.
 • Να ξεκινήσουν άμεσα οι εξωτερικές παραγωγές της Ε.Ρ.Τ.3 που έχουν «παγώσει»  εδώ κι καιρό.
 • Να θεσπιστεί η  υποχρεωτική ποσόστωση Ελλήνων τεχνικών και συντελεστών, οι οποίοι θα εργάζονται στις παραγωγές από το εξωτερικό που κάνουν χρήση των ευεργετικών διευκολύνσεων του ΕΚΟΜΕ.
 • Να δημιουργηθεί  ειδικό  ταμείο  έκτακτης ανάγκης λόγω κρίσης για την υποστήριξη και την ανάπτυξη της ελληνικής παραγωγής του οπτικοακουστικού κλάδου.

Η  Ένωση Κινηματογραφιστών Βορείου Ελλάδος συνυπογράφει τις εξής   επιστολές:

Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.)

Της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου(Ε.Α.Κ.).

της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου Τηλεόρασης – Οπτικοακουστικός Τομέας (Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.).

Της ΕταιρείαςΕλλήνων Σκηνοθετών (Ε.Ε.Σ.).

Του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος (Σ.Μ.Β.Ε.)

Την ανοικτή επιστολή της Ένωσης  Κινηματογραφιστών Βορείου Ελλάδος υπογράφουν ο πρόεδρος, Άκης Κερσανίδης, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Καμπάς, η γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Ακανθοπούλου, ο ταμίας Αντώνης Βουτσάς και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Σταύρος Παρχαρίδης.