ΚΘΒΕ: «H ιστορία ενός ανθρώπου με κίτρινη μπλούζα»

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τη δράση «H ιστορία του Β. Μ.- ενός ανθρώπου με κίτρινη μπλούζα» σε σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη, που θα ξεκινήσει από τον Πολυχώρο Πολιτισμού Πρώην Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων -Χαμιδιέ, Ισλαχανέ, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στις 20.00.
Η δράση θα επαναληφθεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου την ίδια ώρα, ενώ θα ακολουθήσει μια σειρά παρουσιάσεων σε επιλεγμένους χώρους της Θεσσαλονίκης (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τμήμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης).

σύμφωνα με τη σκηνοθέτη, «Υπήρξε κάποτε, τον προηγούμενο αιώνα ο Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι, ένας άνθρωπος γνωστός για την κίτρινη μπλούζα που συνήθιζε να φορά. Ένας άνθρωπος που ήρθε σε ρήξη με τον παλιό κόσμο διακηρύσσοντας: “Κάτω η αγάπη σας, κάτω η τέχνη σας, κάτω το σύστημά σας, κάτω η θρησκεία σας”! Ενός καλλιτέχνη που πρότεινε τη δική του αντίληψη για την κοινωνία του μέλλοντος, τη δική του πίστη στο ιδανικό του νέου, όμορφου απ’ όλες τις απόψεις, ανθρώπου. Ένας άνθρωπος που φλεγόταν…

Ο Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι θα μπορούσε να είναι ορόσημο του σήμερα, ορόσημο για το πως τα πράγματα αλλάζουν, πως η Τέχνη μπορεί να γίνει το καύσιμο για την αναγέννηση μιας κοινωνίας από τις στάχτες της. Πως η Τέχνη μπορεί να προσηλωθεί στον Άνθρωπο, στις δυνατότητές του και στις αδυναμίες του, στην ανάγκη τουγια Έρωτα και Δημιουργία.

Μαθαίνοντας στιγμές της ζωής αυτής της προσωπικότητας διαμορφώνεται σιγά σιγά μια ιστορία ελπίδας και δημιουργικής χαράς, μια ιστορία στην οποία ο έρωτας είναι πολιτική πράξη, και η προσευχή δημιουργία. Είναι μία ιστορία που πρέπει απαραίτητα να ακουστεί στο σήμερα. Γι’ αυτόν το άνθρωπο, τον Β.Μ., που εντέλει τον ξέρουμε όλοι μας.

Με πρώτη ύλη τη μυθιστορηματική βιογραφία του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, ποιήματα, πολιτικά μανιφέστα και ερωτικές επιστολές πάλι του ιδίου, θα δημιουργήσουμε με μια ομάδα 6 νέων ηθοποιών μια σκηνική σύνθεση ως κολάζ στιγμών της ζωής αυτού του καλλιτέχνη, που ξεφεύγουν από την αφήγηση της ζωής του και προσεγγίζουν τα σημερινά δεδομένα.

Ένα σύγχρονο “μπουλούκι” θα περιοδεύει σε διάφορους σταθμούς στην Θεσσαλονίκη, έχοντας μια πολύτιμη ιστορία να αφηγηθεί!».

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:
Κατερίνα Αλέξη, Φανή Αποστολίδου, Νίκος Μήλιας, Γιώργος Νούσης

info

Παρασκευή 15 & Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, 20:00, Πολυχώρος Πολιτισμού Πρώην Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων – Χαμιδιέ Ισλαχανέ
YNMTEKM – ΥΠΠΟΑ, Ελ. Ζωγράφου 3, T. 2310 206 910, 2310 213 800, www.ppxi.gr

Γενική είσοδος: 5 €
Περιορισμένος αριθμός θέσεων
Πληροφορίες-κρατήσεις: Εκδοτήρια ΚΘΒΕ, 2315 200 200

Aναλυτικά το πρόγραμμα 

⦁ Πολυχώρος Πολιτισμού Πρώην Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων- Χαμιδιέ Ισλαχανέ
Παρασκευή 15 & Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, 20:00
Γενική είσοδος: 5 €

⦁ Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
21 Δεκεμβρίου, 20:00,
Γενική είσοδος: 5 €

⦁ Τμήμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.
22 Δεκεμβρίου, 19:00
(Δωρεάν παράσταση για τους συμμετέχοντες του Τμήματος)

⦁ Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου
4 & 11 Ιανουαρίου, 19:00
14  Ιανουαρίου, 21:30
Γενική είσοδος: 5 €

⦁ Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Casa Bianca)
5 & 12 Ιανουαρίου 20:00
Γενική είσοδος: 5 €