Μαθητικές καταλήψεις στη Σταυρούπολη για την κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων

Σε καταλήψεις προχώρησαν από σήμερα το πρωί μαθητές δυο λυκείων της δυτικής Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του 1ου και του 4ου λυκείου Σταυρούπολης. Οι μαθητές της Θεσσαλονίκης που μπαίνουν στο «χορό» των κινητοποιήσεων μαζί με άλλα σχολεία της υπόλοιπης Ελλάδας, διαμαρτύρονται για την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες διενεργούνταν μετά τις πανελλαδικές και αφορούσαν μαθητές που λόγω σοβαρού λόγου δεν μπορούσαν να πάρουν μέρος στις βασικές εξετάσεις. Η ρύθμιση αυτή, που είχε ψηφιστεί το 2013 αλλά παρέμενε ανενεργή όλα τα προηγούμενα χρόνια, θεωρείται ότι είναι ισοπεδωτική και τους στερεί το δικαίωμα για ίσες ευκαιρίες στην καθοριστική για αυτούς διαδικασία εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο 4ο λύκειο Σταυρούπολης ήδη έχει συγκληθεί σχολικό συμβούλιο προκειμένου να πείσει τους μαθητές που βάζουν και γενικότερα αιτήματα στις διεκδικήσεις τους, π.χ. χρηματοδότηση, να προβούν σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων. Στην ίδια κατεύθυνση του διαλόγου με τους μαθητές κινούνται και στο 1ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, όπου οι διαμαρτυρόμενοι θέτουν στα αιτήματα τους και το θέμα της μετάθεσης των πανελλαδικών εξετάσεων μετά τις ενδοσχολικές.

Σημειώνεται ότι ήδη το υπουργείο Παιδείας έχει στείλει στις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης έγγραφο σχετικό με τις καταλήψεις.