Μ. Κόλλια – Τσαρουχά: Η χώρα οδηγείται με συνέπεια έξω από την κρίση και η Ευρώπη το αναγνωρίζει

«Ο προϋπολογισμός του 2018, που συμπίπτει χρονικά με την έξοδό της χώρας μας από τα μνημόνια, αποδεικνύει την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα αυτής της Κυβέρνησης», τόνισε η  υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά σε ομιλία στη Βουλή σχετικά με την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2018.

Οπως σημείωσε «μέσα σε 3 χρόνια, η χώρα φτάνει στην έξοδο μιας κρίσης που με τις κυβερνήσεις που τη δημιούργησαν, όχι μόνο δεν φαινόταν να τελειώνει, αλλά κάθε χρόνο γινόταν και χειρότερη. Συμμαζεύουμε τα οικονομικά του κράτους και αποδεικνύουμε πέρα από κάθε αμφιβολία, αυτό που η παράταξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την ίδρυσή της υποστήριζε: Ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί, αλλά για να ορθοποδήσει έπρεπε να σταματήσει η ασυδοσία και η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και της περιουσίας του λαού μας».

«Παραμένουμε ξεκάθαρα τοποθετημένοι κατά των πολιτικών λιτότητας, και αυτό εξακολουθούμε να το υποστηρίζουμε και σήμερα. Έχοντας όμως ευθύνη απέναντι στην πατρίδα, αναλάβαμε πλήρως το πολιτικό κόστος και προχωρήσαμε σε έντιμο συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ζητήσαμε την ευθύνη και ο λαός μας στήριξε και μας έδωσε την ψήφο του, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Αν δεν αναλαμβάναμε εμείς την ευθύνη, θα επιτρέπαμε τη συνέχιση του καθεστώτος της ασυδοσίας και της υποταγής σε εξωγενή συμφέροντα που ζημίωνε ασταμάτητα την πατρίδα. Αυτή η επιλογή επιβεβαιώθηκε με την ψήφο των Ελλήνων το Σεπτέμβριο του 2015», συνέχισε.

«Οι θετικές εξελίξεις, σήμερα, μας ανταμείβουν όλους. Η χώρα οδηγείται με συνέπεια έξω από την κρίση, και ολόκληρη η Ευρώπη το αναγνωρίζει. Ο Ελληνικός Λαός, ο μοναδικός στον οποίο λογοδοτούμε, βλέπει και αντιλαμβάνεται την προσπάθειά μας. Δεν χρειαζόμαστε δημοσκοπήσεις για να το επιβεβαιώσουν», είπε και τόνισε:

«Ο φετινός προϋπολογισμός είναι η τελική ευθεία στη πορεία μιας χώρας που σηκώνεται ξανά στα πόδια της. Είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας. Είναι ένας ακόμη προϋπολογισμός ειδικών συνθηκών, αλλά ο πρώτος με σαφή ημερομηνία λήξης. Η επιβεβαίωση των επιλογών μας, μας κάνει ακόμη πιο αποφασισμένους να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για να βγάλουμε το βάρος από τις πλάτες του Έλληνα πολίτη».

Για το πρώην Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το ΥΜΑΘ, είπε ότι «συμμετέχει με όλες τις αρμοδιότητές και τις δυνάμεις του σ’ αυτή την προσπάθεια. Με περιορισμένα μέσα μεν, συνεχίζουμε την αποστολή του με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση. Πέρα από τα εθνικά θέματα που στηρίζουμε με κάθε τρόπο, κεντρικός μας στόχος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της παραγωγής. Η γεωργία, η κτηνοτροφία και η βιοτεχνία, τομείς στους οποίους η Μακεδονία και η Θράκη μας, ήδη πρωταγωνιστούν ή μπορεί να πρωταγωνιστήσουν με την κατάλληλη πολιτική θέληση, είναι «ατμομηχανές της ανάπτυξης» που μπορούν να συνεισφέρουν αποφασιστικά ώστε η ευημερία να επιστρέψει στη χώρα μας. Το σχέδιο και η βούληση είναι κατατεθειμένα και το ΥΜΑΘ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε η Βόρεια Ελλάδα να πρωτοστατήσει σ’ αυτή την προσπάθεια».

Και συνέχισε: «Μέχρι το τέλος του 2017 έχουμε προγραμματίσει και έχουν γίνει απαραίτητες ενέργειες για πληρωμές ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ. Θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους υπαλλήλους του Μακεδονίας Θράκης, που όντας λίγοι στον αριθμό υπερβαίνουν τον εαυτό τους απέναντι στην αγωνία των επενδυτών. Στο πλαίσιο του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου, έχουμε υποδεχτεί ήδη δεκάδες επενδυτικά σχέδια από τη Μακεδονία και τη Θράκη, ύψους μεγαλύτερου του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Πρόκειται για 34 επενδυτικά σχέδια, 7 σχέδια Νέων Ανεξάρτητων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ύψους 89.500.000 ευρώ και 13 επενδυτικά σχέδια Μηχανολογικού Εξοπλισμού ύψους 116 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτές οι επενδύσεις δημιουργούν 740 νέες άμεσες θέσεις εργασίας και εξασφαλίζουν άλλες 17.800 υφιστάμενες θέσεις.

»Εργαζόμαστε ώστε σε όλους τους τομείς του χώρου της αρμοδιότητάς μας, να προωθήσουμε τον εκσυγχρονισμό, να αναδείξουμε νέες και καινοτόμες προτάσεις, και να ενισχύσουμε τις δομές δικτύωσης και συνεργασιών. Φυσικά υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα. Κανείς μας δεν πιστεύει ότι η κατάσταση είναι σήμερα η καλύτερη δυνατή, ειδικά για τον αγροτικό τομέα και την αγροτική οικογένεια. Πρέπει να γίνουν περισσότερα και πιο γρήγορα. Η επιβαρυμένη επί πολλά χρόνια οικονομία, θέτει σκληρά όρια στα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Ευτυχώς, όμως, η κατάσταση αυτή, θα επικρατεί για λίγο καιρό ακόμα.

»Ένα από τα προγράμματα που εποπτεύουμε και σχετίζεται με την προώθηση της επιχειρηματικότητας, είναι η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ένα «πάρκο ανάπτυξης», που θα υποστηρίζονται και θα εδρεύουν νεοφυείς επιχειρηματικές επενδύσεις, υψηλής γνώσης και τεχνολογίας. Η Αλεξάνδρεια Ζώνη φέτος έχει ήδη ολοκληρώσει τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασιών με τεχνολογικά και επιχειρηματικά δίκτυα από το εξωτερικό, με το Δήμο Θεσσαλονίκης, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με την Aegean Airlines και με εξειδικευμένα στελέχη του διεθνούς προγράμματος Jaspers. Μέσα στο 2018 ολοκληρώνεται η μελέτη βιωσιμότητας του «Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων» και είναι επίσης σε εξέλιξη η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, έτσι ώστε να προχωρήσει εντός του 2018 η χωροθέτηση και η πολεοδόμηση του Θύλακα, με την έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος. Όλα τα παραπάνω γίνονται με ένα εξαιρετικά συρρικνωμένο προϋπολογισμό, και με προσωπικό που αριθμεί σε μόλις 3 άτομα. Είναι προφανές, καθώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί εδώ και 10 χρόνια, και αντλούσε χρήματα από τον προϋπολογισμό χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, ότι με τη δική μας δράση μπήκε σε ένα δρόμο ολοκλήρωσης και υλοποίησης.

»Ένας άλλος τομέας της αρμοδιότητάς μας, ακόμη και αν δεν δίνει εκ πρώτης όψεως την εικόνα της οικονομικής του διάστασης, γιατί ορθώς υπερκαλύπτεται από το πολύ μεγαλύτερο μήνυμα που εκπέμπει, είναι το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, με αρμοδιότητά του την έγκριση και εκτέλεση τεχνικών έργων στο Άγιο Όρος, το οποίο στην ουσία αποτελεί την Κιβωτό της Ορθοδοξίας. Η ακτινοβολία του είναι τέτοια που μπορεί και ελκύει επισκέπτες από όλη την υφήλιο ακόμη και άλλων θρησκευτικών δογμάτων. Είναι προφανές λοιπόν το πόσο σημαντική είναι η οικονομική παράμετρος των προσπαθειών μας και προς αυτή την κατεύθυνση.

»Το ΥΜΑΘ παρέχει επίσης πολύτιμη στήριξη σε όλες τις πρωτοβουλίες που προέρχονται από το σύνολο του βορειοελλαδικού χώρου καταστώντας έτσι την παρουσία του πολύτιμο αρωγό στις προσπάθειες όλων εκείνων που θέλουν και μπορούν να υλοποιήσουν επιχειρηματικές, καινοτόμες ή πολιτιστικές προτάσεις και το μειονέκτημά τους είναι η απόστασή τους από τα κέντρα λήψης αποφάσεων».