Με αντιδεξιά ρητορική θα μπουν, αν μπουν, στη Βουλή…

Οι δύο μεγάλες εκπλήξεις των ευρωεκλογών, το αριστερό ΜΕΡΑ25 και το εθνικιστικό «Ελληνική Λύση», φαίνεται να οδεύουν προς την Βουλή. Αυτό δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις.

Το παράδοξο, αν υπάρχουν παράδοξα στην πολιτική, είναι ότι, όπως φαίνεται, κατορθώνουν και συσπειρώνουν μία κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, ασκώντας κριτική κυρίως προς τη δεξιά και όχι προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν προσέξει κάποιος τη ρητορική του Γ. Βαρουφάκη και του Κ. Βελόπουλου, θα διαπιστώσει ότι τα πυρά, τις ομοβροντίες και τους μύδρους της πολιτικής κριτικής τους, τα εξαπολύουν κυρίως κατά της ΝΔ και όχι κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να ευνοούν ή να «χαϊδεύουν» τον Α .Τσίπρα, ασχολούνται κυρίως με τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη.

Ο Βαρουφάκης μάλιστα ακολουθεί μία σχεδόν «φιλική» προσέγγιση προς τους ψηφοφόρους και τα στελέχη των κομμάτων της Αριστεράς. Ασκεί σκληρή κριτική προς τον Τσίπρα, αλλά αυτή έχει μάλλον προσωπικό τόνο. Τη ΝΔ την παρουσιάζει ως εκπρόσωπο της «παρασιτικής ολιγαρχίας» και τα στελέχη της τα χαρακτηρίζει, «δειλούς, ψεύτες και πατριδοκάπηλους». Ανάλογα και το ΚΙΝΑΛ, το ονομάζει «κίνημα συναλλαγής». Στις αναφορές του για τα κόμματα της αριστεράς, τονίζει ότι «εμείς τους αγαπάμε όλους στην Αριστερά» ενώ έχει κάνει και άνοιγμα προς το ΚΚΕ. Δηλώνει πως «αν δεν υπήρχε το ΜεΡΑ25 θα ψήφιζα ΚΚΕ», με αποτέλεσμα να εξοργίσει τον Περισσό και τον Κουτσούμπα να τον αποκαλεί άνθρωπο του… Σόρος. Αυτή η έξυπνη τακτική πάντως, τον βοηθά να αντλήσει ψήφους από τους δυσαρεστημένους του ΣΥΡΙΖΑ και να λειτουργήσει ως εναλλακτική επιλογή σε ένα κόσμο αναποφάσιστο, που όμως σκέφτεται αντιμνημονιακά ή ψάχνεται προς τα αριστερά. «Το ΜέΡΑ 25, θα μπει στην Βουλή την Κυριακή, με τη δική σας ψήφο, με ένα στόχο: τον μονομέτωπο ανένδοτο αγώνα εναντίον της παρασιτικής ολιγαρχίας, που θα προσπαθήσει να στήσει ο κ. Μητσοτάκης, πάνω στο τέταρτο μνημόνιο που του κληροδοτεί ο κ. Τσίπρας» τονίζει ο Γ. Βαρουφάκης, που εν τέλει, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βελόπουλος: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μας οδήγησαν στην καταστροφή

Ανάλογα και ο Βελόπουλος ασχολείται κυρίως με τη ΝΔ, διότι προφανώς εκτιμά πως μπορεί να αντλήσει ψήφους κυρίως από το συντηρητικό λαικό εκλογικό ακροατήριο, που δυσαρεστημένο από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα στραφεί προς τη ΝΔ. Μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι περισσότερες αναφορές του είναι κατά τη ΝΔ. «Είναι προδότες» τονίζει και υπερθεματίζει υπέρ της εθνικιστικής αντιμετώπισης του Μακεδονικού ενώ στρέφεται και κατά του Σκάι. «Ο skaigr τηλεφωνεί σε μητροπολίτες και θέλει δηλώσεις εναντίον μου. Κόψτε τα τηλέφωνα γιατί θα σας τα κόψουμε εμείς όταν μπούμε στη Βουλή» αναφέρει σε ανάρτηση του ενώ σε άλλη τονίζει ότι «αυτή είναι η ΝΔ. Τα σχόλια είναι περιττά. Έκκληση σε κάθε πατριώτη της ΝΔ: μην καταστρέψετε την χώρα, μην ψηφίσετε εναντίον της πατρίδας». Ο ίδιος ο Βελόπουλος, απόλυτα δεκτικός κι ανεκτικός προς την άκρα λαικίστικη δεξιά, παραδέχεται ότι οι εισροές ψήφων στην Ελληνική Λύση, προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, τη Χρυσή Αυγή, την Ένωση Κεντρώων και το ΛΑΟΣ, δηλαδή συντηρητικά κόμματα, αντίπαλα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανταγωνιστικά κυρίως προς τη ΝΔ. «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή και τώρα λένε να τους ψηφίσουμε για να μας σώσουν» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, η οποία στις ευρωεκλογές, στην πατρίδα του καραμανλισμού, στις Σέρρες έλαβε ποσοστό 7,78%…

Όλοι κατά ΣΥΡΙΖΑ και τελικά υπέρ της ΝΔ…  

Στον αντίποδα βλέπουμε κόμματα που επικέντρωσαν την κριτική τους κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, να εξαφανίζονται ή να μη μπορούν να βγουν από την αφάνεια και τη στενότητα των χαμηλών ποσοστών. Μάλιστα έχοντας ως προτεραιότητα την κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ευνοούν κυρίως τη ΝΔ, διότι αδυνατούν να καταθέσουν αξιόπιστες και ρεαλιστικές προτάσεις ή να ξεφύγουν από τη σφαίρα του γραφικού αγανακτισμένου.

Κοινοβουλευτικά κόμματα που συμπορεύτηκαν με τη ΝΔ όπως το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, οδεύουν μάλλον προς την οριστική τους εξαφάνιση ενώ άλλα, όπως η ΛΑΕ,  η Πλεύση Ελευθερίας και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που κινήθηκαν κυρίως αντικυβερνητικά, δεν δείχνουν ικανά να ξεφύγουν από το εύρος του 0,5% -1,5%, διότι δεν μπορούν να πείσουν ούτε τους δυσαρεστημένους προοδευτικούς πολίτες.

Ακόμα και το ΚΙΝΑΛ με την νεοφιλελεύθερη – συντηρητική στρατηγική του και το αντισύριζα μένος του δεν φαίνεται να ευνοείται. Οι παλιοί ψηφοφόροι του «σοσιαλιστικού» ΠΑΣΟΚ παραμένουν κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ενώ δεν υπάρχει ανταπόκριση ούτε από τους δυσαρεστημένους του κεντρώου χώρου.  Το προσπερνούν και στρέφονται προς τη ΝΔ, το κόμμα δηλαδή που εκπροσωπεί με αυθεντικό τρόπο τη δεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική και ιδεολογία. Το ΚΙΝΑΛ γίνεται αρωγός της ΝΔ και γι αυτό, τώρα, μερικές ώρες πριν από τις κάλπες των εθνικών εκλογών, δηλώνει πανέτοιμο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη δεξιά, μήπως και συγκρατήσει το ποσοστό των ευρωεκλογών…