Με τους νέους προς τη συλλογική νίκη στο δήμο Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται απέναντι στη μεγαλύτερη πρόκληση της ελεύθερης ιστορίας της και αυτό γιατί δίνεται η ευκαιρία στη νέα γενιά να βγει μπροστά με φρέσκες και νέες ιδέες για να κάνει τη Θεσσαλονίκη ακόμα πιο ελκυστική πόλη. Με όραμα για μια πόλη ευρωπαϊκή σε όλους τους τομείς, μια πόλη φιλική και φιλόξενη. Μια πόλη κλειδί για την ανάπτυξη των Βαλκανίων, που της δίνεται πλέον η ευκαιρία να γίνει πραγματικά Μητρόπολη στα Bαλκάνια και να παίξει τον δικό της καθοριστικό ρόλο στην μελλοντική ιστορία.

Του Κωνσταντίνου Ι. Σταμάτη*

Η ευκαιρία αυτή δίνεται μέσα από την επιλογή της Κατερίνας Νοτοπούλου, όπου με μια νεανική ομάδα κατεβαίνει απέναντι στο παρωχημένο σύστημα της πόλης, που την κρατάει πίσω και δεν μπορεί να κάνει βήματα εξέλιξης. Η νέα γενιά λοιπόν, αυτή των 30άρηδων, έχει τη χρυσή ευκαιρία να βγει μπροστά και με σηκωμένα τα μανίκια να αποτινάξει το πέπλο της μιζέριας αυτής της πόλης μια και καλή.

Σε μια εποχή που το περιβάλλον θα αποτελέσει τον πυρήνα της πολιτικής αντιπαράθεσης τα επόμενα χρόνια, ειδικά για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να είναι απών. Με ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από το οποίο μπορεί να δοθεί μεγάλη οικονομική ανάσα στα ταμεία του δήμου, επιτεύξιμος στόχος είναι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Και για να γίνω πιο σαφής, η αξιοποίηση του ήλιου μπορεί να φανεί σωτήρια επιλογή για το δήμο μας. Αυτό θα συμβεί μέσα από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ σε διάφορα δημοτικά σημεία ή οροφές (π.χ. σχολεία).

Ένα πρακτικό παράδειγμα είναι το πρόσφατο έργο της Greenpeace με το δήμο Θεσσαλονίκης και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο 18ο Λύκειο Θεσσαλονίκης «Εμμανουήλ Κριαράς». Το σύστημα θα παράγει ηλιακή ενέργεια που θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση του Ξενώνα Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους. Τα δημοτικά έσοδα που θα δημιουργηθούν από τη μείωση των δαπανών για ηλεκτρική ενέργεια θα κατευθυνθούν σε κοινωνικές και αναπτυξιακές δράσεις.

Η αρχή έχει γίνει, με αυτό να είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε δημόσιους χώρους προς όφελος της πόλης αλλά και κοινωνικών ομάδων που χρειάζονται αρωγή. Η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας θα έπρεπε εδώ και χρόνια να γίνεται, αν σκεφτεί κανείς την εξοικονόμηση που μπορεί να έχει ο δήμος μας. Ένα project φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, σε μια καθημερινότητα πραγματική κόλαση για τον Θεσσαλονικιό, όπου τα προβλήματα είναι τεράστια και εσκεμμένα άλυτα, από την καθαριότητα μέχρι το πάρκινγκ και από τις παιδικές χαρές μέχρι τα πάρκα, έχουμε την όρεξη σαν νέοι και δυναμικοί να ακούσουμε και να επέμβουμε σε καθένα. Ξέρω πως όλοι μέσα σας θα πείτε το τετριμμένο “αυτά μας τα ‘παν και άλλοι και τι έγινε τόσα χρόνια” και θα σας παροτρύνω να δώσετε τόπο στα νιάτα για μια πόλη που το αξίζει. Νιάτα όμως που δεν προτάσσουν την ηλικία τους σαν προτέρημα αλλά τα επιχειρήματά τους για το συλλογικό όραμα. Τολμάμε να ψηφίσουμε ανθρώπους που ονειρεύονται και προχωράμε μαζί στην πόλη που αγαπάμε.

*Ο Κωνσταντίνος Ι. Σταμάτης, Οπτικός-Οπτομέτρης, είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Κατερίνα Νοτοπούλου