«Μέχρι τέλος Μαρτίου στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νέα αρχιτεκτονική στα πανεπιστήμια»

Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την νέα αρχιτεκτονική στα πανεπιστήμια που θα αφορά το Διεθνές πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ελπίζουμε τα υπόλοιπα ιδρύματα .Εκεί θα περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για το Λύκειο”. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στον news24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Για τη Γ’ Λυκείου:

“Εδώ και έναν χρόνο επεξεργαζόμαστε τα προγράμματα σπουδών και την ύλη για την Γ Λυκείου του 2020. Οι επιστημονικές ενώσεις κατάθεσαν τις προτάσεις τους. Εχουμε πάρει την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, προχωράμε σε αποδοχή με κάποιες τροποποιήσεις ενδεχομένως. Το ανακοινώνουμε από τώρα αντί του Ιουνίου σεβόμενοι τους γονείς και τους φροντιστές. Συζητάμε για τέσσερα μαθήματα έξι ώρες το κάθε μάθημα με λελογισμένη αύξηση της ύλης. Κάθε αύξηση της ύλης δεν είναι υποχρεωτικά αποστήθιση.”

Για τα Λατινικά:

“Η αρχική μας σκέψη ήταν ότι καταργούνται τα λατινικά από μάθημα στο οποίο εξετάζονται οι μαθητές και αντικαθίστανται από την κοινωνιολογία. Τα λατινικά γίνονται κατ επιλογήν μάθημα στην Γ λυκείου. Θα μπορούν να επιλέξουν τα παιδιά ανάμεσα στα λατινικά, τις ξένες γλώσσες και το σχέδιο. Τα προαιρετικά μαθήματα δεν εξετάζονται για την είσοδο στα πανεπιστήμια, αλλά για το απολυτήριο πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν”

Για τις θέσεις της ΝΔ:

“Να μας πει η ΝΔ τι ακριβώς λέει επί του περιεχομένου των μεταρρυθμίσεων. Μέχρι τώρα καταγγέλλουν ότι είναι πρόχειρο και βιαστικό, κάνουν κριτική επί της διαδικασίας. Την καλώ νας μας πει: Δέχονται την Γ λυκείου όπως είναι σήμερα; Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σήμερα Γ Λυκείου, είναι το προπαρασκευαστικό έτος για την ανώτατη παιδεία. Το θέμα της ύλης είναι επιστημονικό, δεν είναι πολιτικό. Τα πρόσωπα στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής δεν έχουν επιλεγεί με κομματικά κριτήρια. Είναι αδιέξοδο να συζητάμε τις λύσεις χωρίς να έχουμε εντοπίσει ποιο είναι το πρόβλημα. Για εμάς το πρόβλημα είναι ότι θέλουμε να αναβαθμίσουμε την Γ Λυκείου.”

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις:

3 Σεπτεμβρίου 2018 κάναμε μια συνολική εξαγγελία για τις πανελλαδικές. Πρώτα η ύλη, αμέσως μετά οι οδηγίες για τον τρόπο που θα τίθενται οι ερωτήσεις, αμέσως μετά το σύστημα εισαγωγής. Θα συμπληρώνεται ένα μηχανογραφικό, στις σχολές που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση θα πηγαίνουν χωρίς εξετάσεις με το απολυτήριό τους, στις υπόλοιπες θα δίνουν εξετάσεις. Μιλάμε για χιλιάδες θέσεις για τις οποίες δεν θα χρειάζονται εξετάσεις.

Για τα Θρησκευτικά:

Η συγγραφή ενός βιβλίου παίρνει περίπου 1,5 χρόνο. Είμαστε στη διαδικασία προκήρυξης για τη συγγραφή του βιβλίου των θρησκευτικών. Με την Εκκλησία έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος.