Μεγάλη Εβδομάδα στην Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη ανήμερα, την παραμονή και την επομένη του Πάσχα, τα θέατρα είναι κλειστά, οι περισσότεροι κινηματογράφοι επίσης, τα μουσεία αργούν και συναυλίες δεν γίνονται παρά μόνο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη -κι αυτές με έργα στο πνεύμα των ημερών. Οι τουρίστες και εκδρομείς των ημερών του Πάσχα, ορθόδοξοι και καθολικοί, καθώς φέτος το Πάσχα συμπίπτει ημερολογιακά και για τα δυο δόγματα, βιώνουν χριστιανικά και μόνο το κλίμα των ημερών.

Έτσι, πέραν των καθημερινών λειτουργιών, στις οποίες καλούνται να συμμετάσχουν οι πιστοί στους δεκάδες (βυζαντινούς στην πλειονότητα τους) ναούς της πόλης, με αφορμή την καθημερινή  λειτουργία τους στη διάρκεια της εβδομάδας των Παθών, είναι ίσως ευκαιρία και για τους υπόλοιπους, λιγότερο θρήσκους πολίτες (κατοίκους της πόλης ή και επισκέπτες), να γνωρίσουν και ορισμένους ιδιαίτερης ιστορικής αλλά και αρχιτεκτονικής και αγιογραφικής αξίας ναούς, όπως τον Άγιο Μηνά των εμπόρων, όπου γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στις 5 το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο Άγιος Μηνάς των εμπόρων

Ιστορικός ναός της πόλης (πρωτοαναγέρθηκε στον 5ο μ.Χ. αιώνα), ο Άγιος Μηνάς –γνωστός και ως η εκκλησία της αγοράς, αφού βρίσκεται στο σύγχρονο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη γωνία των οδών Ίωνος Δραγούμη και Βασιλέως Ηρακλείου- είναι η μόνη ίσως περίπτωση που το ωράριο των θρησκευτικών τελετών προσαρμόζεται σε εκείνο των καταστημάτων. Έτσι, τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Μηνά  θα γίνει στις 5 το απόγευμα και θα διασχίσει τις οδούς Ίωνος Δραγούμη, Βασιλέως Ηρακλείου, Βενιζέλου, Τσιμισκή.

Πέραν όμως της «διαφορετικής» περιφοράς του Επιταφίου (υπό το φως του ανοιξιάτικου απογευματινού ήλιου), η εκκλησία του Αγίου Μηνά είναι ένα πολύ σημαντικό και αξιοθέατο μνημείο. Πρόκειται για μια από τις πρώτες χριστιανικές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης -από τις λίγες που δεν μετατράπηκε σε τζαμί- η οποία διατήρησε διαχρονικά μέχρι σήμερα την ονομασία της και σ’ αυτήν, τον Οκτώβριο του 1912, έγινε παρουσία της βασιλικής οικογένειας και των αρχών της πόλης η πανηγυρική δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης.

Ο ιστορικός ναός  καταστράφηκε αρκετές φορές από πυρκαγιές (ήταν τόσες οι φωτιές στο ναό που οι Τούρκοι ονόμασαν τον Άγιο Μηνά «Γιανίκ Μαναστίρ», δηλαδή καμένο μοναστήρι).

Μ. Εβδομάδα και λειτουργία της Αναστάσεως στους βυζαντινούς ναούς της Άνω Πόλης
Η περιοχή της Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης, που διασώθηκε από την πυρκαγιά του 1917, αρχίζει από τη βόρεια πλευρά της οδού Αγίου Δημητρίου, φτάνοντας βόρεια ως τα τείχη της Ακρόπολης και δυτικά και ανατολικά ως τα αντίστοιχα Βυζαντινά τείχη, που σώζονται σχεδόν ολόκληρα στην περιοχή. Εκεί βρίσκονται σημαντικά μνημεία της Θεσσαλονίκης ανάμεσα τους οι ναοί: Μονή Βλατάδων (Τσαούς μοναστήρι) και Οσίου Δαβίδ (Μονή Λατόμου), ο εξαιρετικής ομορφιάς και αριστουργηματικού τοιχογραφικού διάκοσμου ναός του Αγίου Νικολάου Ορφανού, οι ναοί των Ταξιαρχών, του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Αικατερίνης  κ.ά.

Πασχαλινό τριήμερο και για τους καθολικούς κατοίκους και επισκέπτες

Λειτουργία, στα ελληνικά, τα αγγλικά αλλά και τα πολωνικά, θα ψάλουν οι καθολικοί ιερείς του ιερού καθολικού καθεδρικού και ενοριακού ναού της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας –της «Φραγκοεκκλησιάς» για τους παλιότερους- στο κέντρο του Φραγκομαχαλά. (Φράγκων 19 τηλ. 2310/539550).

Οι πασχαλινές λειτουργίες (πασχαλινό τριήμερο) του ναού ξεκινούν στις 20.30 της Μ. Πέμπτης, συνεχίζονται στις 17.30 το απόγευμα της Μ. Παρασκευής με τη λειτουργία της Σταυροπροσκυνήσεως και στις 19.00 την έξοδο του λιτού αλλά εντυπωσιακού Επιταφίου του καθολικού ναού πέριξ της εκκλησίας, το Μ. Σάββατο στις 10 το βράδυ με τη λειτουργία του Αγίου Φωτός και του «Δόξα» τα μεσάνυχτα της Αναστάσεως. Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα η λειτουργία γίνεται στα ελληνικά και στις 19.00 στα αγγλικά. Τη Δευτέρα του Πάσχα η λειτουργία ψάλλεται στα ελληνικά και τα πολωνικά.

Με εδαφική αρμοδιότητα της ενορίας του – ολόκληρη τη Μακεδονία, ο ναός της Αμιάντου Συλλήψεως ανήκει στο Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης (Apostolicus Vicariatus Thessalinicensis).  Ο ναός δημιουργήθηκε το 1899 σε ερείπια παλιότερης εκκλησίας και σε σχέδια του καθολικού επίσης αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Πολέζι, ο οποίος είχε προσκληθεί στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της πόλης από την οθωμανική διοίκηση.

Κινηματογράφοι 
-Οι αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας» στο Ολύμπιον θα παραμείνουν κλειστές τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.
-Οι αίθουσες «Τζον Κασσαβέτης» και «Σταύρος Τορνές» στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι θα παραμείνουν κλειστές τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.
– Κλειστοί είναι και οι υπόλοιποι κινηματογράφοι, εκτός από τα multiplex που θα λειτουργήσουν κανονικά.

Θέατρα
-Κλειστά θα είναι όλα τα θέατρα τη Μ. Πέμπτη, τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο.
-Κλειστό θα είναι, σε όλες τις σκηνές του, το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας από τη Μ. Πέμπτη ως και την Πέμπτη της Διακαινησίμου (την Πέμπτη μετά το Πάσχα).
-Ανήμερα του Πάσχα επανέρχονται με παραστάσεις τους (μετακλήσεις θεατρικών παραγωγών από την Αθήνα) τα θέατρα «Ράδιο Σίτυ» (Άμλετ ο Β’ του Σάμιουελ Μπόμπρικ, σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη) και «Αριστοτέλειον» («Ο Θεός της Σφαγής» της Γασμίνα Ρεζά σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη).
-Οι υπόλοιπες θεατρικές σκηνές της πόλης (ΚΘΒΕ και ιδιωτικές) επανέρχονται με νέες παραστάσεις (μετακλήσεις και δικές τους παραγωγές) από την Πέμπτη 20 Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ