Μέρκελ και Τραμπ χαιρετίζουν την ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία

Η σημερινή ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία είναι «ίσως ένα πρώτο τεράστιο βήμα προς την ειρήνη», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος συνεχάρη τις δύο χώρες.

«Πολύ καλά νέα», έγραψε ακόμη στο Twitter ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τις ουκρανικές διαπραγματεύσεις Κουρτ Βόλκερ είχε γράψει προηγουμένως, επίσης στο Twitter, ότι είναι «πολύ ικανοποιημένος που βλέπει τους Ουκρανούς ναύτες να επιστρέφουν στα σπίτια τους και την ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία».

«Ελπίζω ότι θα συμβάλει σε μια νέα δυναμική και για άλλες ανταλλαγές κρατουμένων, για μια νέα κατάπαυση του πυρός και στην πρόοδο προς την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» που υπογράφτηκαν το 2015, πρόσθεσε.

Το Κίεβο και η Μόσχα προχώρησαν σε μια χωρίς προηγούμενο ανταλλαγή 70 κρατουμένων, μεταξύ των οποίων ο Ουκρανός κινηματογραφιστής Όλεγκ Σεντσόφ, την απελευθέρωση του οποίου από τις ρωσικές αρχές είχε απαιτήσει η διεθνής κοινότητα, και 24 Ουκρανοί ναύτες, τα πλοία των οποίων είχε συλλάβει η Ρωσία ανοικτά της Κριμαίας τον Νοέμβριο στην πιο σοβαρή άμεση αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες εδώ και χρόνια.

Αυτή η ανταλλαγή μπορεί να σημαίνει μια πρώτη προσέγγιση των δύο χωρών έπειτα από πέντε χρόνια σύγκρουσης.

«Έχουμε ενθαρρυνθεί από τις ενδείξεις για έναν πιο στέρεο διάλογο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία» διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν τις προσπάθειες» του νέου Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την επίτευξη μιας «διπλωματικής λύσης».

«Καλούμε τη Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως όλους τους υπόλοιπους Ουκρανούς, περιλαμβανομένων μελών της ταταρικής κοινότητας της Κριμαίας που παραμένουν φυλακισμένοι», συνέχισε.

«Συνεχίζουμε να προτρέπουμε τη Ρωσία να τιμήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ και να επιστρέψει στην Ουκρανία τον έλεγχο της Κριμαίας» την οποία προσάρτησε το 2014, είπε ακόμη αυτός ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν χαιρέτισε την ανταλλαγή 70 κρατουμένων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, μια «χειρονομία» που δείχνει, όπως είπε, «την επιθυμία» αυτών των δύο χωρών να «επαναλάβουν τον διάλογο».

«Πρόκειται για μια χειρονομία που δείχνει την επιθυμία της Ρωσίας και της Ουκρανίας να επαναλάβουν τον διάλογο. Θα συμβάλει στην αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα σε μέρη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο σχήμα της Νορμανδίας», δήλωσε ο Λεντριάν, ο οποίος μεταβαίνει μεθαύριο Δευτέρα στη Μόσχα.

Μέρκελ:

«Αυτή η ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία είναι μια ένδειξη ελπίδας (…) Αξίζει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά προκειμένου να θέσουμε σε εφαρμογή τις συμφωνίες του Μινσκ. Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να το κάνει», ανέφερε σε μια ανάρτηση στο Twitter ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Είμαι ευτυχισμένη που οι Ουκρανοί ναύτες και ο Όλεγκ Σεντσόφ μπορούν επιτέλους να επιστρέψουν στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός κινηματογραφιστής Όλεγκ Σεντσόφ καλεί για την απελευθέρωση όλων των κρατούμενων

Ο Ουκρανός κινηματογραφιστής Όλεγκ Σεντσόφ, που επέστρεψε σήμερα στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων με τη Μόσχα, κάλεσε για την απελευθέρωση των «εναπομεινάντων κρατουμένων» στη Ρωσία, κατά την άφιξή του στο Κίεβο έπειτα από κράτηση πέντε χρόνων.

«Ελπίζω πως οι εναπομείναντες κρατούμενοι θα απελευθερωθούν σύντομα. Ακόμη κι όταν ο τελευταίος κρατούμενος θα έχει απελευθερωθεί, ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει. Η νίκη βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά», είπε ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων στον διάδρομο του κυριότερου αεροδρομίου του Κιέβου, όπου έσφιξε στην αγκαλιά του για ώρα την έφηβη κόρη του.

Με καταγωγή από την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, ο Σεντσόφ συνελήφθη στο σπίτι του έπειτα από διαμαρτυρίες για την προσάρτηση αυτή. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών σε ένα στρατόπεδο στη ρωσική αρκτική περιοχή με την κατηγορία ότι προετοίμαζε «τρομοκρατικές επιθέσεις».

ΑΠΕ/ΜΠΕ